Reprezentácia do pätnásť rokov po novom, prvé výcvikové tábory v novembri

BRATISLAVA (SZĽH) – Proces kreovania najmladšej chlapčenskej reprezentácie do pätnásť rokov prejde v tejto sezóne viacerými zmenami. Slovenský zväz ľadového hokeja opúšťa koncepciu jednodňových akcií a konfrontačných zápasov na regionálnej úrovni, ktorými sa v minulých sezónach už skraja septembra začínala celá procedúra tvorby reprezentácie do pätnásť rokov.

Začne sa trojdňovými výcvikovými tábormi

Zmeny v procese vzišli z iniciatívy realizačného tímu reprezentácie do pätnásť rokov, a to predovšetkým od hlavného trénera Radoslava Hecla a manažéra Romana Sýkoru. „Súčasný model je dielom celého realizačného tímu, ktorý dostal možnosť vyjadriť sa k procesu tvorby ‚pätnástky‘. Spoločne sme sa dohodli, že bude účelné spraviť zopár zmien,“ povedal Sýkora, ktorý pri najmladšej reprezentácii pôsobil aj v uplynulých dvoch sezónach, a to v pozícii hlavného trénera.

Roman SýkoraManažér SR 15 Roman Sýkora

Po novom sa celá procedúra výberu reprezentačných adeptov začne na troch regionálnych výcvikových táboroch. Z každého regiónu (západ, stred, východ) bude pozvaných tridsať korčuliarov a štyria brankári. Dovedna sa tak – rovnako ako v ostatných sezónach – vyskúša až 102 hokejistov ročníka 2003. Zásadným spôsobom sa však rozširujú možnosti realizačného tímu na spoznanie nominovaných hráčov. Kým v minulosti hráči absolvovali iba jednodňovú akciu, počas ktorej odohrali jeden modelovaný zápas, od tejto sezóny bude na úrovni každého regiónu zorganizovaný trojdňový výcvikový tábor.

„Práve v tomto spočíva najväčší rozdiel. Na minimálne trojdňových sústredeniach máme možnosť porovnať nielen výkonnosť, ale aj mentálnu pripravenosť a povahové vlastnosti hráčov,“ vysvetľuje hlavný tréner reprezentácie Radoslav Hecl. „Na jednodňové akcie prichádzali niektorí hráči vystresovaní, prvýkrát ich výkony sledovalo viacero ľudí, potom im nevyšiel zápas a hneď padali v rebríčku, a to aj napriek tomu, že v hráčovi kvalita bola. Teraz však budeme mať nominovaných hráčov k dispozícii až tri dni, spoznáme ich ďaleko bližšie, a navyše aj pre hráčov to bude lepšie, pretože po čase nervozitu či trému zo seba strasú a druhý či tretí deň už budú pracovať rutinne. Myslím si, že to bude mať svoj osoh,“ pridal svoje postrehy z posledných dvoch rokov pri reprezentácii do pätnásť rokov Roman Sýkora.

Trojdňové sústredenia okrem toho dávajú realizačnému tímu príležitosť pripraviť pre hráčov aj bohatý mimohokejový program. „Chceme tiež otestovať aj fyzickú pripravenosť hráčov, pričom výsledky testovaní sa budú ukladať do databázy. Súčasne máme tiež v pláne hráčov vzdelávať, aby vedeli, ako sa majú pripravovať na zápas či ako sa majú stravovať. Preto každý večer budú hráči absolvovať rôzne prednášky, ktoré azda tiež prispejú k ich ďalšiemu hokejovému vývoju,“ doplnil Hecl.

Radoslav HeclHlavný tréner SR 15 Radoslav Hecl

Chcú dať hráčom najprv priestor v ligách

Oproti minulým rokom tiež dochádza k posunom prvých výberových akcií reprezentácie do pätnásť rokov. Kým v minulosti úvodné stretnutia prichádzali na rad už v septembri, tento rok sa celý program akcií začne 13. novembra v Poprade trojdňovým sústredením pre hráčov z regiónu východ. „Nechceli sme sa uponáhľať s prvými výbermi,“ vysvetľuje Sýkora. „Začíname až v novembri. Pre niekoho neskoro, ale chceli sme, aby chalani mali možnosť sa prejaviť najprv v kadetských súťažiach. Nechceli sme, aby sa do regionálnych výberov ‚pätnástky‘ dostali na základe toho, čo bolo v minulej sezóne. Podstatná je ich aktuálna výkonnosť, ktorá môže byť iná.“

Na posúdenie aktuálnej výkonnosti budú slúžiť zápasy v kluboch, predovšetkým v Lige kadetov, v ktorej väčšina hráčov ročníka 2003 vekovo patrí a aj pôsobí. „Sústredenia mali byť už v októbri, ale chceli sme vidieť čo najviac zápasov a čo najviac potenciálnych adeptov, tak sme celý proces výberu tímu posunuli o mesiac neskôr. ‚Pätnástka‘ nemá vrchol sezóny, nemusíme sa ponáhľať. Našou úlohou je vybrať najlepších hráčov do reprezentácie do šestnásť rokov,“ dodáva Hecl.

A keďže účelom je pripraviť čo najviac adeptov do reprezentačnej „šestnástky“, tak priestor už aj na regionálnych kempoch dostanú aj hráči, ktorí pôsobia v zahraničných súťažiach, čo v minulosti nebývalo zvykom. „Áno, oslovíme aj tých hráčov, ktorí sú v zahraničí. Sám mám informácie, že veľa kvalitných hráčov ročníka 2003 pôsobí v zahraničných ligách. Určite aj im dáme príležitosť,“ podotýka Sýkora.

Reprezentácia do 15 rokovHokejová reprezentácia do 15 rokov – ilustračná fotka

Základným predpokladom nominácie legionárov je však ich dostatočná herná kvalita. „Nebudeme sa pozerať na to, kde kto hrá, ak daný hráč spĺňa kritéria reprezentanta,“ opakuje Hecl. „Na základe odporúčaní vieme, že máme vonku zhruba desať až pätnásť hráčov. Tých by sme chceli zaradiť do troch výcvikových táborov podľa toho, kde sídli ich materský klub na Slovensku, aby sa dostali na istý čas aj domov. Ak to však nebude možné, tak nevadí. Dôležité pre nás však bude to, aby sme mohli vidieť ich výkonnosť a spoznať aj ich ľudské vlastnosti mimo ľadu.“

Vytvorili si skautskú skupinu

Vzhľadom na to, že do reprezentácie do pätnásť rokov neexistujú žiadne regionálne výbery, tak má realizačný tím sťaženú úlohu najmä pri tvorbe úvodnej nominácie. O to dôležitejší tak bude sledovanie a skauting potenciálnych adeptov Napokon aj s dôrazom na tieto skutočnosti sa tvoril realizačný tím reprezentácie. „Do svojho tímu som si preto schválne vyberal asistentov z regiónu stred, kde pôsobí Tomáš Pšenka, a z regiónu východ, kde pôsobí Tomáš Kochan,“ hovorí hlavný tréner Radoslav Hecl, ktorý pre zmenu zas bude mať na starosti sledovanie hráčov na západnom Slovensku.

„Súčasne sme si si vytvorili minitímy, v ktorých spolupracujeme s ďalšími trénermi, a tí zas sledujú ďalšie zápasy Ligy kadetov, aby nám tak neušiel žiadny z potenciálnych adeptov,“ dopĺňa majster sveta z Göteborgu, momentálne pôsobiaci ako tréner v kadetskom družstve bratislavského Ružinova. Tréneri tvoriaci už spomínanú „skautskú“ skupinu budú navyše zapojení aj do tréningového procesu na výcvikovom tábore príslušného geografického regiónu. „Okrem toho dávame aj na názory klubov, ktoré nám predkladajú odporúčania hráčov, ktorí podľa nich spĺňajú kritéria pre reprezentáciu. Neberieme to na ľahkú váhu, vyžadujeme tiež od nich aj výsledky vstupných testov, aby sme mohli porovnať hráčov čo najlepšie,“ dodal na záver Hecl.

Štruktúra tvorby reprezentácie do 15 rokov v sezóne 2017/2018

I. etapa

  • Výcvikový tábor pre región východ (13. – 15. 11. 2017)


    Miesto konania: Poprad
    Počet hráčov: 30 korčuliarov + 4 brankári ročníka 2003 z regiónu východ
    Počet dní: 3
    Náplň: tréningové jednotky, modelované zápasy, vzdelávanie hráčov
  • Výcvikový tábor pre región stred (20. – 22. 11. 2017)


    Miesto konania: Dolný Kubín
    Počet hráčov: 30 korčuliarov + 4 brankári ročníka 2003 z regiónu stred
    Počet dní: 3
    Náplň: tréningové jednotky, modelované zápasy, vzdelávanie hráčov
  • Výcvikový tábor pre región západ (27. – 29. 11. 2017)


    Miesto konania: Nové Mesto nad Váhom
    Počet hráčov: 30 korčuliarov + 4 brankári ročníka 2003 z regiónu západ
    Počet dní: 3
    Náplň: tréningové jednotky, modelované zápasy, vzdelávanie hráčov

II. etapa

  • Turnaj O pohár oslobodenia mesta Poprad (koniec decembra 2017)


    Miesto konania: Poprad
    Počet hráčov: 2 družstvá (každé s 20 korčuliarmi a 2 brankármi)

III. etapa

  • Výcvikový tábor (február 2017)


    Miesto konania: Bude upresnené
    Počet hráčov: cca 34 hokejistov
    Počet dní: 3 – 4 dni

IV. etapa

  • Medzištátny turnaj (akcia nie je definitívne potvrdená)


    Miesto konania: Bude upresnené
    Počet hráčov: 2 družstvá (predbežný plán)

Fotogaléria