Reprezentácia do pätnásť rokov má za sebou úvodný monitoring. Hráčov sme chceli hlavne spoznať, hovorí tréner

LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ (SZĽH) – Síce o niečo neskôr ako boli pôvodné plány, ale predsa. Reprezentácia do pätnásť rokov má za sebou prvé dva trojdňové výcvikové tábory v Liptovskom Mikuláši, na ktorých mal realizačný tím pätnástky príležitosť vidieť takmer jednu stovku hráčov ročníka 2007. Viac o oboch akciách a dojmoch z nich priblížil hlavný tréner reprezentácie Róbert Rehák.

Za sebou máte dva výcvikové tábory reprezentácie do pätnásť rokov v Liptovskom Mikuláši. Dohromady ste mohli vyskúšať osemdesiat hráčov do poľa a osem brankárov. Aké sú Vaše dojmy po týchto akciách?
Boli to prvé výcvikové tábory, pre ktoré je typické, že úroveň hráčov sa líši. Niektorí hráči hrajú už v dorasteneckých súťažiach, iní v Lige kadetov, niektorí aj v kategórii v starších žiakoch... Hráči v tomto veku sa veľmi rýchlo menia a vyvíjajú, a to aj fyzicky, aj mentálne. Samozrejme, v každom ročníku, a ročník 2007 nie je výnimkou, sa nájdu hráči, ktorí sa momentálne javia tak, že by sa na nich dalo do budúcna stavať. Treba však povedať, že ide o aktuálny obraz a o rok-dva to môže byť iné. Prvý vrchol pre hráčov príde až v reprezentácii do osemnásť rokov a dovtedy sa toho môže, samozrejme, veľa zmeniť. Vyskúšali sme síce teraz osemdesiatosem hráčov, ale už teraz môžem vyhlásiť, že týmto sa množina hráčov neuzatvára a v budúcnosti dostanú z tohto ročníka priestor aj tí hráči, ktorí sa tentoraz do výberu nedostali. 

Podľa čoho sa tvorili nominácie na tieto dva výcvikové tábory? Dostávali ste odporúčania od klubových trénerov?
Áno. Pri týchto prvých výberoch ide od reprezentačného oddelenia Slovenského zväzu ľadového hokeja do klubov žiadosť, aby nám zaslali menoslov hráčov, o ktorých si myslia, že by mohli byť s ohľadom na ich momentálnu výkonnosť vyskúšaní v týchto regionálnych výberoch. Mali sme to trochu sťažené, keďže pre pandemickú situáciu sme museli meniť plány a nateraz sme sa stretli len na týchto dvoch výberoch. Vybrať 80 až 90 hráčov zo zhruba 300, ktorí sú na Slovensku, nie je vôbec jednoduché. Preto sme kluby požiadali, aby nám zaslali mená len tých hráčov, o ktorých si myslia, že momentálne disponujú dostatočnou výkonnosťou. Tieto odporúčania sme následne zozbierali a z nich vytvorili nomináciu.

Róbert Rehák. Foto: Jakub Homoľa

Róbert Rehák. Foto: Jakub Homoľa

Oba výcvikové tábory trvali tri dni. Mohli by ste priblížiť program, ktorí hráči absolvovali?
Za tri dni sme chceli chlapcov otestovať na suchu i na ľade, absolvovali sme dva vložené tréningy zamerané osobitne pre obrancov a útočníkov, mali sme aj spoločné tréningy a v utorok a v stredu odohrali hráči medzi sebou dva zápasy. Program bol teda náročný. Dovolím si povedať, že pre väčšinu hráčov to bolo z hľadiska náročnosti niečo nové. Musím však povedať, že chlapci sa s tým popasovali výborne, za čo im patrí pochvala.

Akú funkciu plnili dva zápasy, ktoré hráči odohrali proti sebe?
Celý výcvikový tábor sa nesie v tom, že chlapcov spoznávame. Všímame si nielen ich hokejové zručnosti, ale aj charakterové vlastnosti. Máme stanovené viaceré atribúty, ktoré u hráčov sledujeme, či už ide o ich korčuľovanie, streľba, herné zručnosti, vnímanie hry, spoluprácu s ostatnými hráčmi na ľade... Snažíme sa všímať si aj ich mentálnu odolnosť, správanie mimo ľadu, na tréningoch či schopnosť popasovať sa s únavou. Veľa z týchto atribútov sa dokáže prejaviť práve v zápasoch. V nich sme hráčov rozhodne nezaťažovali nejakým systémom. Celý realizačný tím im prízvukoval, aby hlavne ukázali, čo je v nich. Netreba zabúdať, že je to pre hráčov prvý kontakt s reprezentáciou, je prirodzené, ak sú v tréme, preto sme sa ich chceli aj trochu upokojiť, aby hrali to, čo hrajú na klubovej úrovni a ukázali na ľade to najlepšie, čo je v nich.

Už ste naznačili, že ste v dôsledku pandémie museli meniť plány. Aký teda bol pôvodný plán akcií a sústredení?
Pôvodným zámerom bolo, že budeme organizovať jednodňové sústredenia na regionálnej úrovni s tým, že každý región bude mať jeden takýto výcvikový tábor do konca roka 2021 a ďalší zas zhruba do konca marca 2022. Popritom bolo v pláne organizovať jednodňové AAA turnaje, ktoré začal Slovenský zväz ľadového hokeja organizovať ešte v sezóne 2019/2020. Na týchto turnajoch by sa stretli v rámci regiónu vybrané kluby s najväčšou a najkvalitnejšou členskou základňou hráčov ročníka 2007, ktoré by boli doplnené o družstvo regionálneho výberu pozostávajúceho zo zvyšných hráčov ročníka 2007, ktorí hrajú v ostatných klubových oddieloch daného regiónu. Na záver sezóny bola v pláne jedna väčšia štvordňová akcia, kde už by boli regionálne výbery západu, stredozápadu, stredu a východu, a to vrátane hráčov pôsobiacich v zahraničných súťažiach. Žiaľ, tento plán sa nám v dôsledku pandemickej situácie nepodarilo v celom rozsahu naplniť.

Spomínate hráčov v zahraničí, predpokladám, že ste si už robili nejaký ich rešerš...
Áno, máme vedomosť o zhruba 20 až 30 hráčoch, ktorí pôsobia najmä v Česku či v škandinávskych krajinách. O týchto hráčoch vieme a snažíme sa ich v rámci možností monitorovať.

Róbert Rehák. Foto: Jakub Homoľa

Róbert Rehák. Foto: Jakub Homoľa

V dnešnej covidovej dobe je zrejme náročné plánovať akékoľvek akcie. Napriek tomu má v súčasnosti reprezentácia do pätnásť rokov v pláne do konca sezóny ešte nejakú akciu?
Je to tak, súčasná situácia výrazne sťažuje akékoľvek plánovanie. Snaha reprezentačného oddelenia Slovenského zväzu ľadového hokeja je, aby sme ešte do konca sezóny ešte mali nejaký zraz. Či k tomu dôjde, je však ťažké v tejto chvíli povedať. Nemožno totiž opomenúť ani to, že v dôsledku prerušenia súťaží na prelome rokov je teraz veľmi nabitý aj kalendár ligových zápasov.

Už ste spomínali, že v týchto výberoch rôzni hráči hrajú v rôznych vekových kategóriách. Niektorí hrajú v starších žiakov, iní v kategórii kadetov, niektorí v doraste, jeden hráč už pravidelne nastupuje v juniorke... Ako je to vidno na ich prejave na ľade?
Do určitej miery to vidno. Ak hráč hrá vo vyššej vekovej kategórii na základe svojej kvality a dostáva tam adekvátny priestor na ľade aj v presilovkách či oslabeniach, tak sa to na takomto hráčovi, samozrejme, prejaví. Treba však byť pri takýchto hodnoteniach mimoriadne obozretný. Niektoré kluby nemajú totiž vybudovanú kompletnú vekovú štruktúru, a preto niektorí hráči hrajú vo vyššej kategórii len preto, že daný klub družstvo v jeho vekovej kategórii nemá, prípadne vo vyššej kategórii má nedostatok hráčov. Naopak, môže sa pokojne stať, že hráč napriek svojej kvalite hrá len so svojimi rovesníkmi, pretože nie je ešte dostatočne fyzicky vyspelý, alebo jeho klub nemá mládežnícke družstvo vo vyššej vekovej kategórii. Práve na toto sú dobré tieto výcvikové tábory, kde sa všetci hráči stretnú a dokážeme ich navzájom porovnať. Samozrejme, ako som už uviedol, sledujeme aj hráčov, ktorí sa momentálne do týchto výberov nedostali. Nechceme totiž, aby niekto, kto spĺňa výkonnostné kritéria na reprezentáciu, ušiel našej pozornosti. 

Na oboch akciách bol prítomný aj hlavný tréner reprezentácie do 16 rokov Jerguš Bača. Šestnástku do konca sezóny čakajú ešte dve medzištátne akcie. Dá sa povedať, že hráči ročníka 2007 mali možnosť sa ukázať smerom k reprezentácii do 16 rokov ešte pre túto sezónu?
V prvom rade chcem povedať, že je veľmi dobré, že Jerguš Bača bol prítomný na oboch akciách. Boli sme v intenzívnej komunikácii najmä počas zápasov. Pokiaľ ide o zvyšné dve akcie šestnástky v tejto sezóne, rozhodnutie je na ňom a na realizačnom tíme šestnástky. Počas oboch výcvikových táborov sa ale ukázali niektorí hráči vo veľmi dobrom svetle. Prioritou však bolo hlavne to, aby tréner Bača spoznal hráčov ročníka 2007 a získal o nich základný prehľad, keďže práve ročník 2007 bude už o pár mesiacov tvoriť reprezentáciu do šestnásť rokov.