Reprezentácia do osemnásť rokov so skalpom juniorky Banskej Bystrice

PIEŠŤANY (SZĽH) – Reprezentácia do osemnásť rokov vyhrala aj svoj druhý prípravný zápas v rámci sústredení, ktoré zverenci Viliama Čacha na prelome januára a februára absolvujú. Na piešťanskom zimnom štadióne reprezentanti do osemnásť rokov zdolali aktuálne tretí tím tabuľky Extraligy juniorov – Banskú Bystricu vedenú bývalým hlavným trénerom „osemnástky“ Norbertom Javorčíkom.

Úvodná tretina veľa vzruchu nepriniesla. Banskobystričania boli väčšinu času pod tlakom, čo súviselo s ich slabou disciplínou, lenže reprezentanti do osemnásť rokov ani jednu zo štyroch ponúknutých presilových hier nevyužili. Napriek tomu do šatne šli s jednogólovým vedením, keď päťdesiatosem sekúnd pred koncom prvej dvadsaťminútovky Turan dorážkou vlastnej strely prekonal Gajana.

Druhý gól pridala „osemnástka“ v 29. minúte. Pri hre vo vlastnom oslabení Mrázik vybojoval puk, natlačil sa pred Gajana a s ľahkosťou zasunul puk za jeho chrbát – 2:0. Veľmi dobrú príležitosť na zvýšenie náskoku mali reprezentanti v 37. minúte po nešetrnom zákroku Chamulu na Dlugoša do oblasti sánky. Paradoxne, najväčšiu šancu pri päťminútovej presilovke, ktorá následne bola skrátená Turanovým faulom, mali Banskobystričania. Hneď v jej úvode ušli Pastucha s Némethom, no strelu druhého menovaného z bránkoviska odpratal vracajúci sa obranca Zekucia.

Gólu sa tak Banská Bystrica dočkala až v tretej tretine, aj keď so šťastím, keďže krížnu prihrávku na druhú žrď tečoval nešťastným spôsobom za Vojvodov chrbát obranca „osemnástky“ Adam Kobolka. Reprezentanti si však o osem minút neskôr prinavrátili dvojgólové vedenie, keď sa z dorážky presadil Hudec. V závere zápasu ešte „osemnástka“ dvomi vylúčeniami ponúkla hosťom šancu na skorigovanie výsledku, avšak skóre sa už do konca zápasu nezmenilo, a to aj navzdory tomu, že Hvizdoš strieľal nikým neatakovaný na prázdnu bránku Banskobystričanov.

Hlas po zápase

Viliam Čacho (hlavný tréner SR „18“): „Zápas z našej strany vyznel dobre po tej stránke, že sme vyhrali. S tým je určite spokojnosť. Na druhej strane nie všetky veci, na ktorých sme tento týždeň pracovali, dokázali dať hráči do hry. Zo zápasu máme teda zmiešané pocity. Určite by sme chceli, aby sme sa v zápasoch dokázali vypnúť k lepším výkonom, aby sme predviedli viac korčuliarskej odolnosti a vypli k lepším výkonom, viac korculiarskej odolnosti a zlomit zapasy skor ako v tretej tretine.“

Slovensko „18“ – HC’05 Banská Bystrica juniori 3:1 (1:0, 1:0, 1:1)
Góly: 20. O. Turan, 29. Michal Mrázik, 52. S. Hudec (A. Zekucia, S. Čederle) – 44. P. Petrík. 
Vylúčenia na 2 min: 8:5, navyše Chamula (Banská Bystrica) 5 min. + DKZ za seknutie, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0. Strely na bránu: 32:32 (15:6, 8:15, 9:11). Rozhodovali: Stano – Šefčík, Gegáň. 243 divákov.

Slovensko: Vojvoda – O. Turan, Dlugoš, Kňažko, J. Martiška, S. Hudec, A. Zekucia, Kobolka, J. Vlk – Džugan, K. Kováčik, S. Čederle – Paulíny, A. Hvizdoš, Nespala – D. Sojka, Ferenyi, Michal Mrázik – O. Minko, Hryzák, Sarvaš.
Banská Bystrica: Gajan (30. M. Lamper) – Petrinec, M. Jendroľ, Švarc, Lopejský, Dlapka, D. Petrík, S. Hudák, Mitter – L. Lunter, Chamula, Martin Majerík – P. Németh, D. Pastucha, Suľovský – D. Zubek, Lipnický, Šebest – J. Pisarovič, P. Sedlár, P. Petrík.