Reprezentácia do dvadsať rokov deklasovala Kazachstan a postúpila do štvrťfinále

VICTORIA (SZĽH) – Hokejová reprezentácia do dvadsať rokov zvládla kľúčový zápas v boji o postup do štvrťfinále majstrovstiev sveta juniorov. Zverenci Ernesta Bokroša vo svojom poslednom vystúpení v základnej skupine zdolali nováčika elitnej kategórie majstrovstiev z Kazachstanu vysoko 11:2 a vo štvrťfinále narazia na úspešnejšieho zo zajtrajšieho priameho súboja o prvé miesto v skupine A medzi Ruskom a Kanadou.

Lepší štart do stretnutia si Slováci ani nemohli želať. Už po 22 sekundách Liška z otočky našiel medzierku medzi Jeremejevovými betónmi a otvoril skóre stretnutia. Ubehlo len ďalších desať sekúnd a Ružička peknou individuálnou akciou zvýšil už na 2:0. Výborný úvod podčiarkol v šiestej minúte pri presilovej hre svojím druhým gólom v zápase Ružička a Jeremejevovo miesto v kazašskej bránke zaujal Nurek. Tomu v 8. minúte pri zakončení Kukuču pomohol kapitán Sajan Danijar, ale v deviatej minúte už aj Nurek kapituloval, keď nepresnú kazašskú rozohrávku zakončil do prázdnej bránky Kollár. Po prvýkrát vystrčil súper rožky v 10. minúte, keď sa pred Ďominom otvoril priestor, ale jeho strela skončila na ochranej sieti. Na opačnej strane zas v 12. minúte Krivošík pridal piaty gól a o tri minúty neskôr Dlugoš tečom Balážovej strely zavŕšil poltucet. Blízko gólu bol krátko nato aj obranca Ivan, toho ale z dobrej pozície vychytal Nurek.

Aj do druhej tretiny vstúpili Slováci dobre, no Hrehorčákova strela z úvodných sekúnd skončila na hornej žŕdke. Krátko nato do brejku dvoch na jedného postupovali Korenčik s Krivošíkom, no uspel až o pár sekúnd neskôr z identickej situácie Kollár. Gólostroj Slovákov sa nezasekol ani po siedmom góle. V 28. minúte bol na konci peknej presilovkovej kombinácie Roman – 0:8. Následne sa však nechali Slováci zbytočne v rýchlom slede vylúčiť a Kazachovia presilovku o dvoch hráčov zásluhou dorážky Gatijatova aj využili – 1:8. Posledné slovo v tretine však mal v 34. minúte Regenda, ktorému sa otvoril priestor na ľavej strane a strelou na druhú žrď prekonal Jeremejeva.

Kazachovia sa aj v tretej tretine snažili za výraznej priazne slušne zaplneného Save-on-Foods Memorial Centrea aspoň o skorigovanie výsledku. To sa im podarilo v 47. minúte, keď Gatijatov dorážkou odrazeného puku od zadného mantinelu znížil na 2:9 a arénou sa po druhýkrát v zápase spustila pesnička Sweet Caroline. Kvalitatívny rozdiel medzi oboma celkami však bol zreteľný aj naďalej. V 49. minúte napríklad postupovali Baláž, Kukuča a Pospíšil v trojici sami na kazašského brankára Jeremejeva, no ani z tejto pozície však nedokázali skórovať. To však nebolo všetko, o dve minúty mieril v nájazde na Jeremejeva Kukuča, o tri minúty zas Pospíšil, ale ani z jednej z týchto šancí gól nepadol. Slováci sa tak v tretej tretine dočkali až v 55. minúte, keď Dlugoš do prázdnej bránky doklepol puk po Balážovej aktivite. Posledné slovo v zápase napokon mal Kollár, ktorý trinásť sekúnd pred koncom zavŕšil hetrik a aj konečný rezultát zápasu.

Hlas po zápase

Ernest Bokroš (hlavný tréner SR „20“): „Všetci sme spokojní za postup do štvrťfinále. Podaril sa nám vstup do zápasu, na ktorý som už včera upozorňoval, že bude veľmi dôležitý. Práve vďaka prvej tretine, ktorú si hráči veľmi dobre rozohrali, sme mali celý zápas pod kontrolou. Naša hra v takomto zápase sa však ťažko hodnotí. Musíme mať pokoru, ale pravda je, že herná kvalita bola na našej strane. Nikto z našich hráčov sa nezranil do ďalšieho zápasu, čo nás taktiež tiež teší.“

Kazachstan „20“ – Slovensko „20“ 2:11 (0:6, 1:3, 1:2)
Góly: 31. Gatijatov (Samat Danijar, Orechov), 47. Gatijatov (Muratov, Samat Danijar) –  1. A. Liška (Patrik Hrehorčák, Miloš Roman), 1. A. Ružička (Martin Pospíšil, Korenčik), 6. A. Ružička (Korenčik, Krivošík), 9. A. Kollár ml. (Kelemen), 12. Krivošík (A. Ružička), 15. Dlugoš (J. Baláž, P. Regenda), 23. A. Kollár ml., 28. Miloš Roman (Patrik Hrehorčák, A. Liška), 34. P. Regenda (D. Demo), 55. Dlugoš (J. Baláž, P. Regenda), 60. A. Kollár ml. (Kelemen, D. Demo).

Vylúčenia na 2 min.: 5:7, presilovky: 2:2, oslabenia: 0:0. Strely na bránu: 18:46 (4:18, 7:11, 7:17). Najlepší hráči zápasu: Artur Gatijatov – Adam Ružička. Rozhodcovia: Pražák (ČR), Romasko (Rus.) – Harrington (Kan.), Šišlo (Rus.). 5685 divákov.

Kazachstan: Jeremejev (6. – 29. Nurek) – Orechov, Samat Danijar, Musabajev, Chripkov, D. Muratov, Šinakareckij, Koroľov – Gatijatov, Sajan Danijar, Makuckij – Verešagin, Žorabek, Tretiakovskij – Bojko, Mitenkov, Musorov – Gusejnov, Ďomin, Bujalskij, B. Muratov.
Slovensko: Hlavaj – M. Ivan, Fehérváry, Korenčik, A. Žiak, Dlugoš, D. Demo, Golian – A. Liška, Miloš Roman, Patrik Hrehorčák – Martin Pospíšil, A. Ružička, Krivošík – Kelemen, A. Kollár ml., Fafrák – P. Regenda, J. Baláž, Kukuča