Reprezentácia do 18 rokov podľahla juniorom Nitry

PIEŠŤANY (SZĽH) – Slovenská hokejová reprezentácia do osemnásť rokov uzavrela kvarteto štvordňových výcvikových táborov v januári prípravným zápasom proti juniorom MMHK Nitra. Zverenci Viliama Čacha napriek zlepšenému výkonu oproti poslednému prípravnému stretnutiu spred týždňa, však ani tentoraz na víťazstvo nedosiahli a aktuálnemu vicemajstrovi Extraligy juniorov podľahli 1:2 po predĺžení.

Prvú vážnejšiu šancu v zápase si už v 2. minúte vypracoval Haščák, no zoči-voči Hudecovi neuspel. Navzdory tomu, že prvú vážnejšiu príležitosť v zápase si vypracovali hráči „osemnástky“, viac príležitostí ale v úvodnom dejstve mali Nitrania. V 11. minúte ostal pred Rabčanom osamotený Adamovič, gólman reprezentácie odolal. To však už neplatilo v 13. minúte, keď Šimurdov pokus od modrej čiary prešiel cez les tiel až do bránky „osemnástky“. O dve minúty neskôr to už mohlo byť 0:2 z pohľadu „osemnástky“, no Gubo z bezprostrednej blízkosti Rabčana nevymiešal.

Druhú tretinu začali Nitrania presilovou hrou, ktorú si preniesli ešte z úvodnej tretiny, no štvorminútový trest Lukáčika zužitkovať nedokázali. Naopak sami mohli v 25. minúte inkasovať, keď sa obranou Nitry preštrikoval Chromiak, proti Hudecovi ale neuspel. V 29. minúte sa však už „osemnástka“ dočakala zaslúženého vyrovnania. Hudec síce úspešne vykorčuľoval proti Chromiakovi, no vyrazený puk sa dostal k Naušovi, ktorý pohotovo príklepom vyrovnal. Do vedenia mohli ísť reprezentanti v 37. minúte, keď pred Naušom zívala už iba odkrytá bránka, ale svoj druhý gól v zápase nepridal. „Osemnástka“ mohla za to pykať, pretože v záverečnej minúte tretiny mal čistú gólovú šancu pri presilovke Šturdík, Beke však výborným zákrokom udržal nerozhodný stav.

V tretej tretine držali opraty hry hostia z Nitry, ktorí dokázali reprezentáciu do osemnásť rokov zatlačiť, no bez gólového efektu, ba dokonca aj bez vážnejšej gólovej šance. Po bezgólovej tretej tretine tak nasledovalo predĺženie. V ňom mohla Nitra rozhodnúť už v druhej minúte. Sojkovo pošmyknutie v strednej tretine využili na prečíslenie dvoch proti jednému Šramaty s Fominychom, no Beke odolal. Nie ale nadlho. Pár sekúnd nato dostali ešte lepšiu príležitosť Gorž so Šturdíkom, ktorí postupovali sami na brankára „osemnástky“ a tentoraz sa už nemýlili.

Hlas po zápase

Viliam Čacho (hlavný tréner SR „18“): „Zápas hodnotím z dvoch uhlov pohľadu. Pokiaľ ide o našu defenzívnu hru, tak sme hrali ďaleko lepšie ako naposledy. Hrali sme dobre v našom pásme, nepúšťali sme súpera k častej streľbe, ale pokiaľ ide o hru smerom dopredu, tak mali sme slabý prechod do útoku a vypracovali sme si naozaj veľmi málo príležitostí. Útočná fáza naozaj z našej strany nebola dobrá.“

Slovensko „18“ – MMHK Nitra 1:2 po predĺžení (0:1, 1:0, 0:0 – 0:1)
Góly: 29. T. Nauš – 13. A. Šimurda, 63. Gorž (Šturdík).
Vylúčenia na 2 min.: 3:2, presilovky: 0:0, oslabenia: 0:0. Strely na bránu: 24:35 (10:9, 11:15, 3:9 – 0:2). Rozhodcovia: Novák – Jedlička, Piovarči. 147 divákov.

Kompletné štatistiky zo zápasu

Slovensko: Rabčan – Martin Knižka, A. Golian, Lavička, Stacha, S. Hudák, Škultéty, Miroslav Novota, S. Droppa – Kupka, D. Sojka, A. Valigura – M. Chromiak, J. Haščák ml., T. Nauš – Jevoš, S. Rehák, Vargaeštók – Lukačka, Lukáčik, Martin Bača.
Nitra: F. Hudec (30. Beke) – A. Šimurda, M. Martiška, J. Štefanka ml., Matúš Hlinka, Šturdík, Rohaľ, Gorž, Paduch – Múčka, A. Hvizdoš, Gubo – Fominych, Matej Mrázik, H. Kováč – M. Tóth, T. Štefanka, Adamovič - Hoffmann, M. Šramaty, Bagin.