Reprezentácia do 17 rokov sa vrátila do Púchova, tentoraz na trojdňový kemp

PÚCHOV (SZĽH) – Od utorka do štvrtka sa v Púchove zišla reprezentácia do sedemnásť rokov na trojdňovom sústredení, ktoré realizačnému tímu na čele s hlavným lodivodom Jánom Lipianskym padlo viac než vhod pred blížiacim sa Turnajom štyroch krajín v ruskom Velikom Novgorode. Okrem nácviku herných situácií si tréneri mohli vyskúšať v tréningovom procese aj vytypovaných adeptov na reprezentačný dres.

V podobných akciách chcú pokračovať

Po reprezentáciách do 18 a 16 rokov má za sebou špeciálny výcvikový tábor mimo asociačnej prestávky aj reprezentácia do 17 rokov. Víta realizačný tím „sedemnástky“ túto možnosť?
Samozrejme, že ju vítam. Je to ďalšia možnosť posunúť sa s tímom zase dopredu. Keďže sme počas leta nemali žiadne hokejové akcie, tak je toto náš prvý takýto výcvikový tábor v sezóne. Je to týždeň pred turnajom v Rusku, a tak som zvedavý, ako to celé vypáli. Turnaj v Púchove nám bez akéhokoľvek výcvikového táboru vyšiel nad očakávania. Sám som teda zvedavý, ako budeme hrať teraz, po dlhšom výcvikovom tábore.

Ján LipianskyJán Lipiansky, hlavný tréner reprezentácie do 17 rokov

Môžete priblížiť aký program ste mali počas týchto troch dní?
Je to náš prvý takýto výcvikový tábor, a tak sme k tomu pristúpili trochu inak, ako keď sa hrajú medzištátne zápasy. Program sme mali veľmi náročný a nahustený, stihli sme aj dosť teórie… Zamerali sme sa na presilovky a oslabenia, na ktoré sme pred turnajom v Púchove vôbec nemali čas. Povedali sme si tiež ďalšie veci, ktoré by sme chceli hrať. Chalani teda dostali dosť veľa informácií a sám som zvedavý, ako to všetko na nich zapôsobí. Na druhej strane musím povedať, že sme sa všetky tieto informácie snažili veľmi citlivo a postupne dávkovať. Za tri dni toho bolo dosť. Čo a ako sa nám všetko podarilo by nám mohol naznačiť najbližší turnaj v Rusku počas budúceho týždňa.

Beriete tento výcvikový tábor ako predĺžený výcvikový tábor smerom k Turnaju štyroch krajín v Rusku?
Práve preto po tom, čo sa naskytla možnosť tohto výcvikového táboru, sme volili termín čo najbližšie k turnaju v Rusku, aby hráči informácie spracovali a s nimi šli do zápasov. Z tohto pohľadu to teda beriem ako predĺžený výcvikový tábor pred turnajom v Rusku.

Chystáte ďalšie takéto výcvikové tábory v priebehu tejto sezóny?
Boli by sme veľmi radi, keby sme od januára pokračovali v nastolenom trende. Samozrejme, musíme si počkať, ako sa vyvinú niektoré rozrobené veci, ale veľmi radi by sme mali už v januári ďalší „výcvikáč“, pričom by sme chceli, aby do týchto výcvikových táborov boli vsunuté aj nejaké zápasy. Čo sa nám podarí, to ukáže až čas, no rozhodne chceme v tomto trende pokračovať.

V Púchove aj s kondičným trénerom

V nominácii na túto akciu v Púchove ste mali štyroch hráčov, ktorí neboli ani na turnaji v Ostrave, ani na novembrovom turnaji, ktorý sa uskutočnil práve tu, v Púchove. Dá sa teda povedať, že naďalej skúštae nových hráčov?
Áno. Navyše sa nám podarilo na včerajší herný tréning (v stredu poobede – pozn. aut.) zavolať ďalších troch útočníkov. Chceli sme ich vidieť, pretože ich mimo týchto akcií nemáme možnosť kde vyskúšať. Čiže jednak sme povolali nových hráčov do základnej nominácie a súčasne sa nám podarilo mimoriadne zavolať ďalších troch hráčov, ktorí boli medzi náhradníkmi. Z tohto pohľadu to vidím pozitívne a možno niektorí z tých chalanov aj prehovoria do záverečnej nominácie.

Ján LipianskyJán Lipiansky, hlavný tréner reprezentácie do 17 rokov

Ktorých troch hráčov navyše z náhradníkov ste povolali?
Jedná sa o Lukáša Gergeľa zo Žďáru nad Sázavou, Maťa Pisaroviča z Banskej Bystrice a prišiel tiež Jožo Haščák, ktorý je síce overený, no na tento výcvikový tábor bol medzi náhradníkmi.

Dohromady tak máte šesť debutantov v reprezentácii do 17 rokov. Ako sa vám títo hráči pozdávali na tréningoch? 
Každý z nich je iný typ hráča, v každom z nich je niečo... Majú kvality a schopnosti, ktoré by sme mohli pre našu reprezentáciu využiť. Samozrejme, najprv si musí sadnúť celý realizačný tím a dôkladne to zvážiť, no ja medzi nimi vidím zaujímavých hráčov.

Dovedna ste na tomto výcvikovom tábore strávili na ľade sedem a štvrť hodiny, čo je v priebehu necelých troch dní dosť veľká porcia. Ako hráči zvládajú túto záťaž?
Včera večer toho už mali, myslím si, dosť. S tým sme však trošku rátali. Jedni to, samozrejme, zvládali lepšie, iní zas horšie. Dosť to ovplyvňuje aj ich zápasová vyťaženosť v kluboch. Mali sme na tomto výcvikovom tábore k dispozícii aj kondičného trénera, takže hráčom bola zabezpečená suchá príprava mimo ľadu, čoho dôsledkom bolo zas to, že oddychu bolo pomenej. Celkovo to pre hráčov bolo veľmi náročné, ale aspoň nám to ukázalo, ako chalani pracujú v únave.

Mali ste rozdelené tréningy na tréningy obrancov a útočníkov?
Trénovali sme dohromady, cviky sme však mali rozdelené na obrancov a útočníkov. Ale žeby boli na ľade iba obrancovia, alebo iba útočníci, to nie. Chceli sme sa totiž venovať hlavne systémovým veciam, na ktoré sme doteraz nemali vôbec čas a ktoré podľa výkonov na turnaji v Púchove bolo potrebné doladiť. Ľadov sme mali dosť, museli sme preto veľmi citlivo nastavovať ich zaťaženie, pretože chalani sú v súťažnom období a navyše v pondelok sa znovu stretávame a už deň nato odlietame do Ruska. 

Matúš DzianReprezentácia do 17 rokov na výcvikovom tábore v Púchove využila aj kondičného trénera Matúša Dziana

Spomínali ste, že v Púchove ste využili aj kondičného trénera. Plánujete s Matúšom Dzianom spolupracovať aj v ďalšom priebehu sezóny?
Boli by sme veľmi radi. Zvažovali sme jeho prítomnosť pri tíme už skôr, ale až doteraz sa nám to nepodarilo zrealizovať, teraz však na tento výcvikový tábor nám bolo umožnené si vziať kondičného trénera. Pokiaľ to bude možné, tak by sme veľmi radi spolupracovali aj ďalej, pretože je to naozaj veľká pomoc hlavne mimo ľadu.

Môžete priblížiť čo všetko má na starosti?
Vyslovene suchú prípravu, konkrétne kompenzačné cvičenia, nápravné cvičenia, strečing a, samozrejme, aj tiež posilňovanie. Skrátka všetko, čo sa týka prípravy mimo ľad. 

Pod časovým tlakom

Pred turnajom v Rusku sa stretávate už tento pondelok, do Ruska odlietate v utorok. Dnes je štvrtok, takže do akcie zostáva už len pár dní. Preto dnes večer vydáte nomináciu. Netlačí vás čas, keďže ešte štyri dni pred akciou nie je známe, kto pôjde na turnaj do Ruska?
Je to na hrane, čo sa týka času. Situácia je však takáto, museli sme na to zareagovať, preto nominácia vyjde až dnes. Skôr vyjsť nemohla, pretože sme mali naplánovaný práve tento výcvikový tábor a vedeli sme, že sem prídu aj nejakí ďalší hráči. Je to časovo napäté, to priznávam, ale inak to vyriešiť nešlo.

Ján LipianskyJán Lipiansky, hlavný tréner reprezentácie do 17 rokov

Bude ťažké sa rozhodnúť, kto všetko pôjde na zrejme najkvalitnejší turnaj „sedemnástky“ v tejto sezóne?
Určenie nominácie je vždy náročné. Čakajú nás veľmi ťažkí súper, no nejaký nový hráč v našej nominácii pravdepodobne bude. Myslím si, že v tejto vekovej kategórii by viacero chalanov malo nabrať reprezentačné skúsenosti, pretože neskôr na to už čas a priestor nebude. Berieme to ako výbornú prípravu do ďalších bojov, predovšetkým s tým cieľom, aby chalani boli čo najlepšie pripravení do „osemnástky“.

Zhruba koľko percent hráčov, ktorí sú tu v Púchove, pôjde na turnaj do Ruska?
(Úsmev) Nejakú predstavu, samozrejme, máme. Dnes nás čaká ešte posledný tréning. Žiaľ, včera sa nám zranil Ďuro Eliaš, s ktorým sme viac-menej rátali, takže ten na turnaj do Ruska určite nepôjde. Uvidíme ešte, aký bude zdravotný stav po tréningu, pretože niektorí chalani majú drobné zdravotné „šrámy“. A práve zdravotný stav hráčov ešte môže ovplyvniť nomináciu.

Turnaj „sedemnástky“ v Rusku nekoliduje s akciou „osemnástky“ v Zuchwile. V o rok staršej reprezentácii máte niekoľkých hráčov už trvalejšie usadených, preto vystáva otázka, či s týmito hráčmi počítate pre turnaj v Rusku, ktorý termínovo nekoliduje s akciou „osemnástky“.
Po dohode s reprezentačným trénerom „osemnástky“ Vilom Čachom ním vytypovaní hráči absolvujú iba turnaj s ním, a tak títo hráči s nami do Ruska nepocestujú. Dohodli sme sa tak, že chcieť po hráčoch, aby šli na oba turnaje je jednak mimoriadne náročné a súčasne nám padne celkom vhod vyskúšať aj ďalších hráčov, aby sme o nich mali lepší prehľad. 

Hráči zo zahraničia, až na niektoré výnimky z Česka, na tomto výcvikovom tábore z prirodzených dôvodov byť nemohli. Ako však s nimi počítate pre turnaj v Rusku?
V hre sú traja hráči zo Švédska, v hre sú ešte dvaja hráči z Ameriky, ale, samozrejme, počkajme si na finálnu nomináciu, pretože zamiešať stále môže ešte zdravotný stav hráčov.