René Fasel navštívil Slovensko. Teším sa na šampionát, hovorí

BRATISLAVA (SZĽH) – Len niekoľko týždňov pred začiatkom svetového šampionátu v ľadovom hokeji pricestoval do Bratislavy prezident Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF) René Fasel. Po návšteve Zimného štadióna Ondreja Nepelu, v ktorom prebiehajú úpravy pred májovým šampionátom, skonštatoval 69-ročný prvý muž svetového hokeja spokojnosť.

Fasel pôsobí na čele IIHF už dva a pol dekády, v živej pamäti tak stále má posledné majstrovstvá sveta na území Slovenska v roku 2011. V nich síce Slováci výkonom svojich fanúšikov nepotešili, organizačne a z hľadiska návštevnosti však boli majstrovstvá hodnotené mimoriadne pozitívne. Oproti situácii spred ôsmich rokov však tohtoročný šampionát prinesie so sebou aj niekoľko zmien. Jednak sa na šampionáte odohrá o osem zápasov viac ako v roku 2011, no azda najvýznamnejšia zmena sa týka miesta, v ktorom odohrá domáca reprezentácia svoje zápasy v základnej skupine.

„V roku 2011 hrali Slováci v Bratislave, kým tento rok budú v Košiciach,“ pripomína Fasel. „Naopak v Bratislave budú hrať Česi a Rusi, takže to tento rok bude v Bratislave o niečo medzinárodnejšie. Sú tu však výborní fanúšikovia, takže som presvedčený, že šampionát bude divácky úspešný nielen v Košiciach, ale aj v Bratislave,“ pokračoval.

René Fasel počas návštevy Slovenska (Foto Ján Súkup/OV MS 2019)René Fasel počas návštevy Slovenska (Foto Ján Súkup/OV MS 2019)

René Fasel spolu s generálnym sekretárom IIHF Horstom Lichtnerom absolvovali za účasti členov organizačného výboru MS 2019 (OV MS 2019) krátku prehliadku útrob Zimného štadióna Ondreja Nepelu. „Štadión v Bratislave sa mi veľmi-veľmi páči. Je síce menší, no vždy je tu výborná atmosféra. Štadión v Bratislave je výborný nielen pre fanúšikov, ale aj pre hráčov z pohľadu šatní, či tréningového zázemia. Aréna v Bratislave je výnimočná a môžem povedať, že nemáme veľa podobných štadiónov v Európe,“ nešetril chválou.

Návšteva Zimného štadióna Ondreja Nepelu však nebola pre delegáciu najvyšších predstaviteľov IIHF jediným bodom ich krátkej návštevy Slovenska. Fasel s Lichtnerom tiež absolvovali stretnutie s predsedom vlády Slovenskej republiky Petrom Pellegrinim, krátko nato ich prijali v Primaciálnom paláci aj primátor Bratislavy Matúš Vallo a predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba.

„Bratislava dostala spolu s Košicami česť hostiť svetový šampionát v ľadovom hokeji a ja sa na toto podujatie spolu s Bratislavčanmi veľmi teším,“ povedal na tlačovom brífingu primátor hlavného mesta. „Majstrovstvá sveta berie mesto veľmi vážne a veríme, že po športovej, organizačnej, aj spoločenskej stránke dopadnú najlepšie, ako sa len dá,“ pokračoval Vallo.

René Fasel počas návštevy Slovenska (Foto Ján Súkup/OV MS 2019)René Fasel počas návštevy Slovenska (Foto Ján Súkup/OV MS 2019)

„Nie je jednoduché zorganizovať šampionát, na ktorom očakávame v oboch lokalitách zhruba 600 tisíc ľudí. Aj preto by som chcel poďakovať aj pánovi primátorovi, aj pánovi županovi za korektnú spoluprácu a rozhovory,“ doplnil prezident Slovenského zväzu ľadového hokeja Martin Kohút, ktorý spolu s riaditeľom OV MS 2019 Igorom Nemečkom doprevádzali Fasela s Lichtnerom na oficiálnych stretnutiach počas ich návštevy Bratislavy.

Svetový šampionát v Bratislave a Košiciach sa začne 10. mája a vyvrcholí finálovým zápasom v nedeľu, 26. mája. Hoci do štartu šampionátu ostáva ešte niekoľko týždňov, už teraz sa René Fasel teší na úvodný zápas. „Slovensko je hokejovou krajinou, ľadový hokej je tu športom číslo jeden. Bratislava je krásne mesto, takže dúfam, že fanúšikovia si nájdu cestu a prídu na zápasy. Už teraz sa na majstrovstvá sveta teším a som presvedčený, že Slovensko zorganizuje dobrý svetový šampionát,“ dodal na záver prezident IIHF.