Realizačný tím ženskej reprezentácie do 18 rokov oznámil nomináciu na svetový šampionát

Realizačný tím reprezentácie žien do 18 rokov vedený hlavným trénerom Petrom Kúdelkom oznámil záverečnú 22-člennú nomináciu na svetový šampionát, ktorý sa začne už na Druhý sviatok vianočný v Bratislave-Ružinove.

Ženská juniorská reprezentácia je pokope s krátkou pauzou už od 9. decembra, keď sa v Bratislave zišla pred decembrovým turnajom štyroch krajín vo švédskom Tyringe. Hlavný tréner od tohto momentu pracoval s kádrom dvadsiatich šiestich hráčok, z ktorých nakoniec po posledných škrtoch ostalo dvadsať hráčok do poľa a tri brankárky. Ako posledné sa vo štvrtok s tímom rozlúčili Sarah Nilabovičová, Nina Cengelová a Zuzana Dobiašová

„Vychádzali sme hlavne zo skúseností, ktoré sme nadobudli na decembrovom turnaji vo Švédsku. Dali sme v záverečnej príprave priestor aj hráčkam z reprezentácie do šestnásť rokov, ktorá sa predstavila na turnaji v Budapešti. V takomto zložení sme trénovali ostatné tri dni a nakoniec dnes sme spravili záverečné rozhodnutie,“ prezradil k tvorbe nominácie hlavný tréner reprezentácie Peter Kúdelka.

Svetový šampionát na Zimnom štadióne Vladimíra Dzurillu sa začína presne o týždeň. Hneď skraja turnaja, na Druhý sviatok vianočný, sa Slovenky stretnú s výberom Švédska, no ešte predtým na družstvo ženskej reprezentácie do 18 rokov čaká doslova a dopísmena zaťažkávajúca skúška. V pondelok, 23. decembra, si od 12.45 hod. zmerajú na petržalskom zimnom štadióne s výberom vicemajsteriek sveta a držiteľkami štyroch zlatých medailí z ostatných piatich šampionátom, družstvom Spojených štátov amerických.

„Nám sa v priebehu ostatných sezón, ani len nesnívalo, že by sme mohli hrať zápasy proti takýmto súperom,“ priznáva Kúdelka. „Pre každú jednu hráčku to bude najťažší zápas v ich kariére a som veľmi rád, že nás preverí adept na zlatú medailu,“ dodal. 

Okrem generálky proti výberu Spojených štátov čaká na Slovenky aj niekoľko tréningových jednotiek, na ktorých budú dolaďovať posledné detaily v hernom systéme. „Spoločne budeme trénovať do pondelka, teda do zápasu proti Spojeným štátom. Následne dostanú dievčatá voľno na jeden deň počas Štedrého dňa. Deň nato sa však už stretneme, keďže v pondelok, 25. decembra, keď máme už oficiálny tréning pred majstrovstvami sveta.“

Už teraz je však jasné, kto povedie družstvo s „céčkom“ na drese. Rovnako ako minulý rok pri úspešnom postupovom šampionáte v rakúskom Radentheine bude kapitánkou Sofia Vysokajová. „Jej asistentkami budú Júlia Matejková a Romana Halušková,“ dodal na záver Kúdelka.

Nominácia SR „18“ ženy na záverečnú prípravu a 2020 IIHF Majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji hráčok do 18 rokov v Bratislave (20. – 23. 12. 2019 a 25. 12. 2019 – 02. 01. 2020)

Brankárky: Nikola Zimková (ŠKP Bratislava), Tamara Fabriová (HOBA Bratislava), Laura Medviďová (HK Mládež Michalovce).
Obrankyne: Sofia Vysokajová, Ema Jašková, Aneta Kušmireková, Kristína Slováková (všetky ŠKP Bratislava), Emília Leskovjanská (ŽHK Poprad), Lily Stern (HK Lokomotíva Nové Zámky), Lea Giertlová (HC’05 Banská Bystrica).
Útočníčky: Barbora Schredlová, Martina Vrbinská (obe ŠKP Bratislava), Andrea Klimantová, Tamara Dobošová (obe HK Iskra Partizánske), Júlia Matejková (HC’05 Banská Bystrica), Barbora Kapičáková (HT MHk 32 Liptovský Mikuláš), Romana Halušková (MŠK Púchov), Tereza Lahova (Rapperswil-Jona Lakers, Švajč.), Nina Hudáková (HC Košice), Alexandra Štetiarová (HK Trnava),  Hana Fančovičová (HKL Baratislava), Nikola Nemčeková (MsHKM Žilina), Viktória Kučerová (HC 07 Detva).
Realizačný tím: Zuzana Zetková (manažérka), Peter Kúdelka (hlavný tréner), Barbora Kežmarská (asistentka trénera), Ján Cpin (tréner brankárov), Andrej Papp (lekár), Ľubomír Baka (masér), Marek Baláž (kondičný tréner), Matej Ševčík (konzultant).