Realizačný tím „sedemnástky“ víta letné sústredenia, v Piešťanoch si zahrali aj proti SR „18“

PIEŠŤANY (SZĽH) – V Piešťanoch v týchto dňoch netrénuje len reprezentácia do osemnásť rokov pripravujúca sa na prestížny Hlinka Gretzky Cup, ale aj ich o rok mladší reprezentační kolegovia. „Sedemnástka“ pod vedením hlavného trénera Jána Lipianskeho absolvuje v kúpeľnom meste na Považí päťdňové sústredenie s tridsiatimi štyrmi nominovanými hokejistami, v rámci ktorého si v prípravných zápasoch dva razy zmerali sily aj s hokejistami reprezentácie do osemnásť rokov. Viac o sústredení priblížil v rozhovore samotný 45-ročný tréner.

Nie je to pre vás prvé sústredenie v sezóne. Za sebou už máte aj Hokejové leto v rezorte Altis. Nakoľko si ceníte, že pred prvým turnajom v sezóne ste mali počas leta k dispozícii dohromady až desať dní spoločných akcií?
Áno, je pravda, že už v júni sme mali Hokejové leto. V súčasnosti sme však stále ešte vo fáze, keď hráčov len spoznávame. Hneď na začiatok sezóny nás čaká veľmi ťažký turnaj piatich krajín vo Füssene, takže tieto dva zrazy nám veľmi pomôžu. Na chalanoch je vidieť, že aj počas dovoleniek pristúpili k svojim povinnostiam zodpovedne a neregistrujeme s nimi žiaden problém v tom, že by na toto sústredenie prišili nepripravení či bez pobytu na ľade. Z tohto pohľadu je to veľmi dobré. Na nejaké hlbšie závery by som ale počkal až na prvý turnaj v sezóne, ktorý nám nastaví zrkadlo. Máme pred sebou celú sezónu a veríme, že v nej s hráčmi spravíme čo najväčší progres.

Za dve sústredenia ste videli v akcii zhruba štyridsať hráčov. Máte teda dobrú štartovaciu pozíciu, že ešte pred prvým turnajom ste mohli vidieť takýto široký záber hráčov?
Je to výborné. Som toho názoru, že v „šestnástke“ a aj ešte v „sedemnástke“ by sme mali pracovať so širším portfóliom hráčov a nemali by sme uzatvárať káder na pár hráčov. Chalani sa stále vyvíjajú, rastú, sú z mesiaca na mesiac silnejší… Myslím si, že v tejto kategórii by ešte čo najviac hráčov malo mať kontakt s reprezentáciou, aby sa do „osemnástky“ mohol spraviť naozaj čo najsilnejší výber.

Ján LipianskyJán Lipiansky

V rezorte Altis ste nechýbali ani na akciách reprezentácií do osemnásť a šestnásť rokov. Teraz ste v Piešťanoch spolu s reprezentáciou do osemnásť rokov, vo vašom realizačnom tíme nechýba Roman Sýkora, hlavný tréner „šestnástky“. Ako si pochvaľujete spoluprácu s trénermi naprieč reprezentačnými družstvami?
Dlhodobý plán je prepojiť všetky reprezentácie, a to najmä z pohľadu prípravy hráčov. Cieľom je, aby reprezentační tréneri úzko spolupracovali a razili v určitých črtách rovnakú filozofiu. Detaily sa v tomto smere ešte stále ladia. Podstat alea je, aby tréneri mali prehľad aj o hráčoch v ďalších ročníkoch a vedeli si tak navzájom pomôcť. Rovnako dôležité je aj to, že hlavní tréneri reprezentácií sú v súčasnosti už plne profesionálni. To nám väčšmi umožňuje sledovať hráčov aj v iných reprezentáciách. Súčasne je to prospešné aj opačným smerom. Hráč teda spozná nielen svojich trénerov, ale aj trénerov ostatných reprezentácií, čo rozhodne tiež nie je na škodu.

V nominácii na akciu do Piešťan máte až štyroch hráčov ročníka 2004. Viacerí hráči vášho ročníka 2003 však boli nominovaní aj do „osemnástky“. Ako vás to teší ako trénera reprezentácie do sedemnásť rokov?
Nerád by som zachádzal do podrobností a charakteristík jednotlivých hráčov, keďže som ročník 2003 prebral len pred touto sezónou. Navyše stále je ešte len leto, sezóna sa nám ešte nezačala, hráči sú v rôznom stave a v rôznej fáze prípravy. Poznám to z vlastnej skúsenosti, že v tomto období ešte nie sú všetci hráči na rovnakej štartovacej čiare, hoci ma teší ich solídna pripravenosť.

Zrejme je teda ešte predčasné pýtať sa na porovnanie s ročníkmi 2001 a 2002, ktoré ste viedli v „sedemnástke“.
Je to ešte veľmi predčasné… Sezóna sa ešte ani nezačala, sú to stále len úvodné kempy. Vážnejšie nás preverí až augustový turnaj vo Füssene.

Na akcii v Piešťanoch hráte dva zápasy proti reprezentácii do osemnásť rokov. Ako je to prospešné vidieť hráčov v takejto konfrontácii proti o rok staršej reprezentácii?
Ide o konfrontáciu dvoch mužstiev v úplne odlišnej situácii. „Osemnástka“ má za sebou náročný program a niekoľko dní sústredenia. My sme naopak na úplnom začiatku. Pre nás, „sedemnástku“, je to ale výborná príprava, či už z hľadiska motivácie hráčov, ale aj nacvičovania herných situácií. Trochu ťažšie to môže byť naopak pre „osemnástku“. Tieto zápasy však vítame. Žiaden tréning totiž nenahradí zápas. Chalani by tak mohli byť v o to lepšom stave na turnaji vo Füssene.

Ján LipianskyJán Lipiansky

Na sústredení nehráte len zápasy, ale absolvujete aj tréningy. Líši sa ich obsahová náplň oproti sústredeniu v Námestove?
Áno. V rezorte Altis sme sa zamerali vyslovene na zručnosti a herné činnosti jednotlivca. Netreba zabúdať, že toto sústredenie prišlo v plnom prúde prípravného obdobia. V súčasnosti sme už v pokročilejšej fáze, hráči začínajú so svojimi klubmi na ľade, a tak ideme už aj do nácvikových činností. Začína sa to viac podobať tímovému tréningu, no aj naďalej kladieme značný dôraz na zručnosti, ktoré nás na medzinárodnej úrovni zvyknú limitovať.

Máte už v hlave prvú akciu, ktorá sa už nezadržateľne blíži – Turnaj piatich krajín vo Füssene?
Samozrejme, myslím už na to. Viem, čo nás tam čaká, bude to môj už tretí turnaj piatich krajín. Čakajú nás mimoriadne ťažkí súperi. Nominácia sa do značnej miery bude odvíjať aj od toho, ktorí hráči sa dostanú do nominácie na Hlinka Gretzky Cup. Musíme teda s ňou počkať. Hoci určitý plán v hlave mám, až okolnosti ukážu, ako sa nám podarí poskladať nomináciu.

Dokážete po tých prvých dňoch s ročníkom 2003 povedať, kde je ich silná stránka?
Zatiaľ sa javí tohtoročná „sedemnástka“ ako pracovité družstvo, čo je veľmi pozitívne. Ešte je veľmi skoro na hodnotenia. Prvý dojem mám, prevažujú pozitívne dojmy a verím, že je na čom stavať. Dôležité pre nás, trénerov, je tiež to, aby medzi realizačným tímom a hráčmi fungovala určitá symbióza, aby sme sa navzájom mohli čo najviac potiahnuť.