Re-certifikácia trénerských licencií – Môžeme v budúcnosti očakávať, že licencia bude garantom trénerskej kvality?

BRATISLAVA (SZĽH) - Slovenský zväz ľadového hokeja v súčasnosti zavádza zmeny v procese re-certifikácie trénerských licencií s cieľom pomôcť trénerom získať okamžitý prístup k najnovšiemu know-how týkajúcemu sa individuálneho a tímového vývoja v ľadovom hokeji. Počas sezóny 2017-2018 bude tento proces obnovy pozostávať z dvoch kliník, čiže modelovaných pracovných školení, z toho prvá séria sa bude konať vo februári a druhá po sezóne. Aby sme umožnili trénerom z celého Slovenska účasť na týchto klinikách, budú zorganizované v troch rôznych regiónoch, pričom prvá sa bude konať vo Vranove n/Topľou 12. a 13. februára, druhá v Oščadnici 15. a 16. februára a tretia v Partizánskom 22. a 23. februára. Miesta školení boli vybrané na základe ich vyhovujúceho vybavenia, t.j. učebňa pre 90 osôb a vhodné priestory na školenie na ľade a mimo ľadu.

Keďže počas tradičných školení je možné pomôcť trénerom realizovať nové nápady v ich každodennej práci len v obmedzenej forme, po absolvovaní kliník sa hlavným otázkam budeme venovať na pôde klubov za pomoci regionálnych inštruktorov. To nám pomôže skĺbiť a jednotne chápať otázky kvality trénovania na klubovej úrovni a tým vytvoriť prostredie, ktoré vhodne podporuje rozvoj hráčov z hľadiska ich charakteru, atletických schopností a herných zručností.

Ako súčasť procesu v súčasnosti budujeme najnovšie know-how, ktoré by bolo k plnej dispozícii všetkým záujemcom o rozvíjanie svojich trénerských schopností. To nám, dúfajme, umožní ponúknuť trénerom viac rozvojovo-vzdelávacích metód, vrátane napríklad samoštúdia, doučovania, mentorovania, učenia sa v praxi a, samozrejme, kliník a dlhodobých vzdelávacích programov. Z hráčovho pohľadu nezáleží na tom, ako tréner získal svoje trénerské kompetencie, pokiaľ je kvalita jeho trénovania naozaj viditeľná. V tejto súvislosti je tiež vhodné položiť si otázku, či by licencia nemala viac reflektovať kvalitu koučingu ako len limitovať možnosti trénerov rozvíjať sa?

Cieľom prvej kliniky je predstaviť požiadavky na koučovanie v 21. storočí s osobitným dôrazom na kvalitu jednotlivých tréningových jednotiek z hľadiska individuálneho a tímového rozvoja. Čo sa týka tímového rozvoja, pri výučbe hry (U15) sa rámcovo zameriame na rolu hráčov v jednotlivých herných situáciách a herný systém národného tímu. Čo sa týka individuálneho rozvoja, dôraz sa bude klásť na korčuľovanie.

Jukka Tikkaja