Rastúci trend výkonov, avšak bez víťazstva proti špičke. Sezónu sedemnástky hodnotí R. Paľov

HODONÍN (SZĽH) – Spomedzi reprezentačných družstiev ukončil sezónu 2021/2022 ako prvý výber do 17 rokov. Poslednou previerkou pre zverencov trénera Rastislava Paľova boli dva prípravné zápasy proti českým rovesníkom, ktoré boli na programe ešte minulý týždeň v Skalici a v Hodoníne.

Postupný progres

V oboch zápasoch ťahali slovenskí reprezentanti za kratší koniec, keď v úvodnom vystúpení v Skalici prehrali 1:3, deň nato v odvete v Hodoníne zas 2:3 po samostatných nájazdoch. Sedemnástka tak ukončila svoju sezónu s bilanciou štyroch výhier a siedmich prehier (z toho jedna po samostatných nájazdoch) z jedenástich zápasov a pasívnym skóre 39:48. Napriek negatívnej bilancii však tréner Rastislav Paľov, ktorý absolvoval všetky medzištátne akcie sedemnástky v tejto sezóne, vníma herný progres. 

„Na prvom turnaji vo Vispe sme v súbojoch proti svetovej špičke vybuchli. Dostali sme tam dva debakle od Američanov a Čechov (3:7 a 3:11 – pozn. aut.), ale každým jedným turnajom sa chalani zlepšovali. Vrcholom z hľadiska náročnosti konkurencie bol pre nás decembrový turnaj v Piešťanoch, kde sme hrali proti Američanom, Rusom a Čechom. Podali sme vo všetkých troch zápasoch dobré výkony, žiaľ, všetky tri zápasy sme prehrali,“ prezradil Paľov.

Rastislav Paľov. Foto: Jakub Homoľa

Rastislav Paľov. Foto: Jakub Homoľa

V nastolenom trende progresu pokračovala sedemnástka aj v minulom týždni, aj keď sa realizačný tím musel vyrovnávať s viacerými vynútenými zmenami v zostave. „Na posledné dva aprílové zápasy s Čechmi sme chceli postaviť najsilnejšiu zostavu. Ten plán nám nevyšiel, ako sme chceli, keďže stále prebiehajú klubové súťaže, do toho sa osemnástka pripravovala na majstrovstvá sveta a v kádri mala aj niektorých hráčov ročníka 2005. Napriek tomu predvedená hra bola na solídnej úrovni,“ zhodnotil sezónu Rastislav Paľov.

Na výhru proti špičke čakajú

Reprezentácia do sedemnásť rokov má už dlhodobo zrejme najlepší medzinárodný program spomedzi všetkých mládežníckych reprezentácií. Aj v tejto sezóne sa hráči ročníka 2005 a mladší mohli konfrontovať s najužšom svetovou špičkou. Ako spomínal tréner Paľov, výkony neboli vo väčšine prípadov zlé, avšak víťazstvá si sedemnástka počas celej sezóny pripísala „len“ proti Švajčiarom, Nemcom a o rok starším Francúzom. V meraniach síl proti Spojeným štátom, Rusku či Česku ťahali mladí Slováci zakaždým za kratší koniec.

„Možno to zakončenie,“ odpovedal Paľov na otázku, čo slovenským reprezentantom chýba v porovnaní so svetovou elitou, keď herne súperom dokáže vzdorovať až sekundovať. „Ukázalo sa to aj v prvom zápase proti Česku v Skalici na našej poslednej akcii. Česi nás trestali jednoduchým zakončením. My sme sa síce do šancí dostávali, ale chýba nám dôraz v zakončení,“ hovorí. 

Bez medzinárodných skúseností zo šestnástky

Ročník 2005 má rozhodne nezávideniahodný údel. V dôsledku pandémie koronavírusu počas sezóny 2020/2021 nenastúpil v šestnástke ani na jeden jediný medzištátny zápas. Keďže títo hráči boli navyše ochudobnení o medzinárodnú konfrontáciu aj v reprezentácii do pätnásť rokov, svoje prvé skúsenosti na medzinárodnom fóre zbierala väčšina hráčov ročníka 2005 až v priebehu tejto sezóny. 

Rastislav Paľov. Foto: Jakub Homoľa

Rastislav Paľov. Foto: Jakub Homoľa

„Najhoršie je na tom to, že hráčom sezóna nevypadla len v reprezentácii, ale rok im chýba aj na klubovej úrovni,“ upozorňuje Paľov na skutočnosť, že v priebehu sezóny 2020/2021 sa stihol odohrať len minimálny počet zápasov v mládežníckych súťažiach. „My sme museli len pokračovať v tom, kde títo chalani skončili. Pre niektorých bola medzinárodná scéna naozaj skokom do hlbokej vody, keďže doposiaľ nemali žiadnu medzinárodnú skúsenosť. Možno aj to bol dôvod, prečo sme mali pomalší rozbeh v sezóne,“ zamyslel sa Paľov.

Vysoko položená latka 

Sezóna 2021/2022 na reprezentačnej úrovni je pre sedemnástku už na konci. Najbližšie sa hráči ročníka 2005 stretnú už pod hlavičkou osemnástky, pričom hneď skraja novej sezóny ich čaká zrejme doposiaľ najvýznamnejšia turnajová previerka – prestížny Hlinka Gretzky Cup, ktorý by sa mal odohrať v edmontonskom Rogers Place v kanadskej provincii Alberta. 

Po výborných výsledkoch tohtoročnej osemnástky či množstve výrazných individualít z ročníka 2004, budú hráči patriaci do tohtoročnej sedemnástky automaticky porovnávaní s ich o rok staršími kolegami. Oba ročníky veľmi dobre pozná práve Rastislav Paľov, ktorý bol v realizačnom tíme reprezentačnej pätnástky i šestnástky v čase, keď do nej spadali  práve hráči ročníka 2004. 

„Ročník 2004 je určite kvalitný, ale verím, že ročník 2005 bude jeho kvalitným nástupcom,“ povedal Paľov, ktorý upozorňuje na to, že ročník 2005 je dobre dopĺňaný aj najlepšími hráči z radov ročníka 2006. „Netreba tiež zabúdať aj na kvalitných mladších hráčov, ktorých sme využili v sedemnástke už v priebehu tejto sezóny. Spomenúť môžem napríklad Tomáša Pobežala, Adama Beluška či Samuela Kupca. S týmito hráčmi vieme vytvoriť konkurenčné prostredie, ktoré v konečnom dôsledku posúva všetkých vpred.“

Rastislav Paľov. Foto: Jakub Homoľa

Rastislav Paľov. Foto: Jakub Homoľa

Ročník 2005 doposiaľ nemal príležitosť zísť sa v plnej sile, teda aj s hráčmi ako sú Maxim Štrbák či Dalibor Dvorský, ktorí sa v tejto sezóne už predstavili aj na decembrových predčasne skončených majstrovstvách sveta juniorov. Aj bez týchto hráčov však Paľov hovorí o kvalitnom mančafte, pričom vyzdvihuje predovšetkým vnútornú silu kolektívu.

„Môžem povedať, že k dispozícii sme mali na slovenské pomery pomerne široké portfólio hráčov. Nejde však len o šírku kádra, nájdeme tu aj individuality, ktoré keď sa spoja, tak môžu dosiahnuť veľmi dobré výsledky. Mimoriadne si cením aj prínos viacerých hráčov v stmelovaní partie. Výborným spôsobom tým ťahajú aj ostatných hráčov vrátane tých, ktorí v reprezentácii toho až tak neodohrali. V tejto úlohe sa osvedčili za celú sezónu Roman Kukumberg, Samuel Sisik, Alex Čajkovič, brankár Samo Urban, ktorý sa taktiež nebojí tejto role. Opomenúť nemôžem ďalších, či už Adam Cedzo, Leo Eperješi, Jakub Chromiak... Práve títo hráči, ale aj ďalší vedia pomôcť vytvoriť dobrú partiu a pomôcť tým k dosiahnutiu dobrého výsledku,“ dodáva Paľov.