Radostné zvítanie s výnimočným parťákom a materinským jazykom

BRATISLAVA (SZĽH) - Adam Liška sa pripojil k slovenskej reprezentácii pred Nemeckým pohárom len v utorok večer. Za spoluhráčmi sa tešil. Milo sa zvítal so všetkými, špeciálne však s Filipom Krivošíkom.

Nečudo, 20-roční rovesníci a rodáci z Bratislavy sú nerozluční kamaráti. Prešli si viacerými mládežníckymi kategóriami. Napríklad v drese Ružinova v prvej lige starších žiakov v 8. aj 9. triede, neskôr aj v extralige dorastu. V sezóne 2014/15 patrili k najproduktívnejším hráčom. Dovedna nazbierali 129 bodov za 45 gólov a 84 asistencií, Adam Liška o bod viac (65). V spomínanom ročníku si zahrali spolu aj v útoku a ružinovský dorast takmer doviedli k majstrovskému titulu. Vo finálovej sérii však HK 99 nestačil na Duklu Trenčín (1:3 na zápasy).

Aké bolo zvítanie s výnimočným parťákom Filipom Krivošíkom? „Milé, ako vždy,“ pousmial sa útočník Severstaľu Čerepovec v KHL. „Premiérovo sa stretávame v reprezentačnom áčku. Nomináciu som mu prial, zaslúži si ju. Verím, že nielen my dvaja, ale čo najviac hráčov z nášho pomerne mladého tímu presvedčí realizačný tím aj verejnosť, že dokáže hrať na medzinárodnej úrovni,“ pripojil Adam Liška.

Ak by bol s reprezentáciou od pondelňajšieho zrazu, za izbového parťáka v Krefelde by si rozhodne vybral Filipa Krivošíka. „Ibaže prišiel som posledný a podľa najnovších informácií by som mal mať izbu sám. Uvidíme, ako to dopadne v Nemecku, či náhodou nedôjde k nejakým zmenám,“ dodal Liška.

K národnému tímu sa pripojil dobre naladený. Vnútorne ho však škrie slabá forma Čerepovca, ktorý od 17. októbra do reprezentačnej prestávky prehral všetkých osem zápasov v KHL. „Výsledky nie sú ideálne. Je pravda, že ťaháme nelichotivú šnúru, no treba podotknúť, že veľa vyrovnaných zápasov sme prehrali iba o gól, niektoré až po predĺžení. Počas prestávky sa majú diať zmeny. Mňa sa, našťastie, nedotknú,“ poznamenal Liška pokojným hlasom. Dotkli sa už českého obrancu Libora Šuláka, s ktorým vedenie 10. tímu v tabuľke Západnej konferencie rozviazalo zmluvu.

Talentovaný slovenský útočník vraví, že prehier bolo dosť. Do Krefeldu cestuje so zámerom preladiť sa na víťazné vlny, aby sa vrátil na klubovú scénu v ideálnom hernom i psychickom rozpoložení. K naplneniu cieľa mu môže pomôcť aj strelecká forma. V Čerepovci je vzhľadom na Liškov vek solídna. V 25 dueloch strelil sedem gólov. O tri viac ako v minulej sezóne v 52 stretnutiach rovnakej súťaže za Slovan. „Snáď som si niečo odložil aj do Nemecka,“ pousmial sa Adam Liška a pripojil: „Verím, že forma mi vydrží čo najdlhšie. V tejto sezóne by som sa v počte nastrieľaných gólov rád dostal na dvojciferné číslo.“

Niekoľkodňovú vítanú zmenu ruského vzduchu za nemecký si bratislavský rodák pochvaľuje aj z iného ako hokejového hľadiska: „Konečne budem môcť rozprávať opäť po slovensky. Nemohol som sa dočkať. Hoci sa učím ruštinu a snažím sa v nej komunikovať, niekedy si zamením ruské slovo za slovenské a vznikne z toho pekná skomolenina. Teraz si na chvíľu od ruštiny oddýchnem.“