Prvý zápas v sezóne šestnástke nevyšiel, Česku podľahla jasne 2:9

ZLÍN (SZĽH) – Na úvodné vystúpenie v sezóne reprezentácia do šestnásť rokov rozhodne nebude spomínať v dobrom. Zverenci Jerguša Baču v prvom zápase na turnaji troch krajín v českom Zlíne podľahli domácim rovesníkom vysoko 2:9, pričom najmä posledná tretina a päť inkasovaných gólov v nej sú veľkou výstrahou. Napraviť chuť si bude môcť šestnástka už zajtra, keď ju rovnako v Zlíne čaká od 17.00 hod. zápas proti o dva roky staršiemu výberu Maďarska.

Na konci piatej minúty šiel po vyhodení puku na trestnú lavicu Kováč a Česi už po 12 sekundách presilovky otvorili skóre zápasu. Treba však povedať, že s obrovským šťastím, keď Benákovu prihrávku si nešťastným spôsobom zrazil jeden zo slovenských brániacich hráčov za Rafajov chrbát. Strelený gól akoby Čechov upokojil, ktorí vo zvyšku tretinu diktovali tempo hry. Hrozili dokonca aj vo vlastnom oslabení, čo dokukmentoval v 16. minúzte v brejku Fibigr, avšak výborný Rafaj podržal svoj tím. Ešte väčšiu šancu mal dve minúty pred prvou sirénou Veselský, ktorý už-už zakončoval do odkrytej bránky, ale po obrannom zákroku sa nakoniec český hráč ani nedostal k strele.

Úvod do druhej tretiny vyšiel ďaleko lepšie českým hokejistom, ktorí už po 57 sekundách od návratu z kabín zásluhou Klímu zvýšili na 2:0. Neprešli ani tri minúty a Česi sa tešili znovu, keď Húžekovo vylúčenie potrestal strelou z prvej Veselský. Disciplína nebola slovenskou doménou v zápase, avšak pri ďalšom vylíučení, paradoxne, dokázala šestnástka znížiť. Kováč sa s Liščinským dostal do prečíslenia dvoch proti jednému, v ktorom prvý menovaný volil individuálne zakončenie – 3:1. Odpoveď Čechov prišla v polovici zápasu, keď Veselský svojím druhým gólom tesne po skončení presilovky z dorážky prekonal Rafaja. Do prestávky sa však šlo za stavu 2:4 z pohľadu Slovenska, keď Kováč svojím druhým gólom v zápase v 34. minúte znížil.

Stav po dvoch tretinách stále dával Slovákom šancu niečo spraviť s výsledkom, avšak tretia tretina sa premenila na nočnú moru. Čo-to predznamenala hneď druhá minúta po návrate z kabín, keď Veselský zavŕšil hetrik a opäť vrátil Čechom trojgólové vedenie. Tí sa gólovo definitívne utrhli medzi 48. a 49. minútou, keď sa postupne presadil po hrubej individuálnej chybe v slovenskej obrane Teplý, strelou medzi betóny Lisler a nakoniec blafákom proti Rafajovi po ďalšom zaváhaní v obrane aj Curran. A to ešte pred týmto gólovým uragánom Steklý nastrelil hornú žrď Rafajovej bránky... Odovzdaní Slováci napokon do konca zápasu ešte raz inkasovali. Gólový účet stretnutia uzavrel v 55. minúte Král.

Česko „16“ – Slovensko „16“ 9:2 (1:0, 3:2, 5:0)
Góly: 5. Benák, 21. Klíma, 24. Veselský (Benák, Král), 30. Veselský (Král, Benák), 42. Veselský (Titlbach, Teplý), 48. Teplý (Titlbach), 49. Lisler (Švec), 49. Curran (Steklý), 56. Král (Benák) – 26. Kováč, 34. Kováč (Liščinský, Šlank).
Vylúčenia (2 min.): 1:6, presilovky: 2:0, oslabenia: 0:1. Strely na bránu: 43:17 (13:6, 15:7, 15:4). Rozhodovali: Obadal – Mikšík, Kučera (všetci ČR).
Česko: Kowalczyk – Fibigr, Zielinski, Svozil, Jiříček, Švec, Šmerda, Hlinský – Král, Benák, Kos – Veselský, Titlbach, Klíma – Jung, Drančák, Lisler – Steklý, Curran, Pohludka, Teplý
Slovensko: Rafaj – Petras, Beluško, Kalus, Kupec, Harvánek, Šlank, Mitro, Huževka – Lašš, Maruna, Tomašec – Horváth, Pitka, Semančík – Bachratý Plančár, Kováč – Liščavský, Faith, Komendát.

Hlasy po zápase

Jerguš Bača (hlavný tréner SR „16“): „V prvom rade musím povedať, že sme veľmi šťastní, že nás Česi medzi seba na svoju reprezentačnú akciu prijali a po zrušení ďalšej pôvodne plánovanej medzištátnej akcie mohla reprezentácia do 16 rokov po roku a pol konečne odohrať prvý medzištátny zápas. Z tohto hľadiska bol dnešný zápas pre chalanov neoceniteľnou skúsenosťou. Na druhej strane ma ako trénera mrzí prístup v tretej tretine. Česi bol v zápase určite lepší vo všetkých činnostiach, no po druhej tretine to bolo 2:4 v náš neprospech a s výsledkom sa dalo stále niečo robiť. Do tretej tretiny sme vstúpili s tým, že chceme zápas zdramatizovať, no mrzí ma, že miesto toho sme v tretej tretine pôsobili odovzdane a inkasovali päť zbytočných gólov. Pramenilo to možno aj zo zbytočných faulov, ktoré zas boli spôsobené tým, že nám chýbal proti súperovi krok a pohyb.“

Peter Kováč (útočník SR „16“ a strelec dvoch gólov): „Treba uznať, že Česi boli v zápase lepší vo všetkom. Nás dosť pribrzdili vylúčenia. Spravili sme veľa chýb aj v obrannej tretine, postrácali sme množstvo pukov, čo potom viedlo k prečísleniam a následným gólom.“