Prvý shutout Šesťorkina, Mantha v premiére za Washington 1+1

NEW YORK - Slovenský hokejový obranca Erik Černák si pripísal v zámorskej NHL asistenciu, jeho Tampa Bay však prehrala v noci na stredu na ľade Nashvillu hladko 2:7. Viktor Arvidsson sa na víťazstve podieľal dvomi gólmi a asistenciou, tri body zaznamenal v domácom tíme aj Roman Josi (1+2). Predators si poistili štvrtú postupovú priečku v Centrálnej divízii, Tampa je druhá.

Arvidsson potvrdil dobrú formu, v uplynulých štyroch zápasoch strelil päť gólov. "Myslím si, že som sa v tejto sezóne zlepšil v niekoľkých činnostiach, no najmä som o niečo rýchlejší. A povedal by som, že aj lepšie čítam hru," uviedol 28-ročný švédsky krídelník pre oficiálny web súťaže. Okrem neho mal veľkú radosť po zápase aj domáci Tanner Jeannot, ktorý strelil svoj prvý gól v NHL.

V ďalšom nočnom zápase Washington so slovenským zadákom Zdenom Chárom zvíťazil nad Philadelphiou jednoznačne 6:1. Vydarený debut v drese Capitals zažil Anthony Mantha. Dvadsaťšesťročný krídelník, ktorého Washington získal tesne pred uzávierkou transakcií z Detroitu výmenou za Jakuba Vránu a Richarda Pánika, sa pod výhru podpísal gólom a asistenciou. Kanaďan skóroval v druhej tretine strelou zápästím. "Je pochopiteľné, že keď prídete do nového tímu, chcete sa uviesť čo najlepšie. Myslím si, že som sa po tomto zápase upokojil. Verím, že som získal sebavedomie aj do ďalších zápasov," uviedol Mantha. Skóroval aj kapitán "Caps" Alexander Ovečkin, bol to pre neho 728. gól v profiligovej kariére a už iba tri mu chýbajú, aby sa na piatom mieste historickej tabuľky strelcov vyrovnal legendárnemu Marcelovi Dionneovi.

Dallas bojujúci o play off podľahol Floride 2:3 po predĺžení, slovenský zadák Andrej Sekera nenastúpil za Stars pre zranenie v dolnej časti tela. Duel rozhodol v predĺžení Frank Vatrano, ktorý presne namieril v presilovke len šesť sekúnd pred návratom vylúčeného Jamieho Benna. Pre Vatrana to bol tretí gól v predĺžení v sezóne, pričom osem zo svojich 14 gólov dosiahol v tretej tretine. "Rád dávam góly a je pekné, že môžem využiť niektoré z príležitostí, ktoré sa mi naskytnú. Je jedno, kedy skórujem. Jednoducho idem za tým," povedal Vatrano.

Boston - aj s novou posilou Taylorom Hallom - si poradil s Buffalom 3:2 po samostatných nájazdoch. Útočníka, ktorého Bruins získali s Curtisom Lazarom v pondelok pri výmene práve s Buffalom, zaznamenal jeden plusový bod a vyslal tri strely na bránku. Premiéru za domácich absolvoval aj obranca Mike Reilly, ktorého v nedeľu do Bostonu vymenila Ottawa. "Všetci traja nám pomohli vyhrať zápas, to je ich práca. Uvidíme, ako si budú počínať v ďalších stretnutiach, ale môj prvý dojem je dobrý," uviedol tréner "medveďov" Bruce Cassidy. Dôvod na oslavu mal domáci útočník Craig Smith, ktorý oslávil gólom svoj jubilejný 700. zápas v lige. Slovenský brankár Jaroslav Halák stále nie je Bruins k dispozícii v súvislosti s COVID-19 protokolom, po pozitívnom teste vynechal už šiesty zápas za sebou.

Brankár Igor Šesťorkin z NY Rangers nepustil za chrbát ani jednu strelu hráčov New Jersey Devils a po 27 úspešných zákrokoch si pripísal premiérový shutout v kariére. Na triumfe 3:0 sa gólmi podieľali Mika Zibanejad, Artemij Panarin a Pavel Bučnevič, Adam Fox mal dve asistencie. "Chcem poďakovať všetkým spoluhráčom, ktorí hrali predo mnou a blokovali strely. Najmä na konci zápasu. Urobili to pre mňa a som im za to veľmi vďačný," povedal Šesťorkin po svojom 36. zápase v NHL.

 

BOSTON BRUINS - BUFFALO SABRES 3:2 pp a sn (1:1, 1:0, 0:1 - 0:0, 1:0)

Góly: 14. Krejčí (Lauzon, Smith), 26. Smith, rozh. nájazd Coyle - 2. Miller (Cozens, Bjork), 52. Dahlin (Jokiharju, Skinner). Brankári: Swayman - Ullmark (5. Tokarski), strely na bránku: 34:23.


WASHINGTON CAPITALS - PHILADELPHIA FLYERS 6:1 (4:1, 1:0, 1:0)

Góly: 8. Sheary (Sprong, Eller), 12. Wilson (Sheary, Mantha), 17. Bäckström (Ovečkin, Carlson), 19. Hagelin (Carlson, Orlov), 30. Mantha (Oshie, Bäckström), 46. Ovečkin (Wilson, Sheary) - 9. Couturier (van Riemsdyk). Brankári: Samsonov - Elliott, strely na bránku: 32:30.


NEW JERSEY DEVILS - NEW YORK RANGERS 0:3 (0:1, 0:0, 0:2)

Góly: 8. Zibanejad (Bučnevič, Fox), 48. Panarin (Chytil, Fox), 60. Bučnevič. Brankári: Blackwood - Šesťorkin, strely na bránku: 27:20.


TORONTO MAPLE LEAFS - CALGARY FLAMES 2:3 pp (1:1, 0:1, 1:0 - 0:1)

Góly: 11. Hyman (Rielly, Tavares), 47. Kerfoot (Tavares, Hyman) - 5. Välimäki (Lucic, Backlund), 21. Lindholm (Tkachuk, Gaudreau), 61. Gaudreau (Lindholm, Giordano). Brankári: Rittich - Markström, strely na bránku: 26:28.


NASHVILLE PREDATORS - TAMPA BAY LIGHTNING 7:2 (3:0, 1:1, 3:1)

Góly: 7. Sissons (Pitlick, Josi), 9. Josi (Grimaldi), 14. Arvidsson (Johansen, Harpur), 29. Grimaldi (Johansen, Arvidsson), 50. Arvidsson (Josi), 55. Jeannot (Trenin), 59. Granlund (Pitlick, Cousins) - 21. Point (Hedman, Sergačov), 52. Gourde (ČERNÁK). Brankári: Saros - McElhinney, strely na bránku: 22:23.


DALLAS STARS - FLORIDA PANTHERS 2:3 pp (1:1, 0:1, 1:0 - 0:1)

Góly: 13. Robertson (Benn, Klingberg), 49. Pavelski (Robertson, Benn) - 12. Barkov (Nutivaara, Huberdeau), 23. Gudas (Yandle, Duclair), 64. Vatrano (Forsling, Weegar). Brankári: Driedger - Chudobin, strely na bránku: 26:31.


Slováci v akcii:

Erik Černák (Tampa Bay) 20:54 0 1 1 0 2 2

Zdeno Chára (Washington) 18:41 0 0 0 0 0 0

/pozn.: počet odohratých minút, góly, asistencie, body, +/-, strely na bránku, trestné minúty/