Prvý krok za nami, ale dva pred nami, velí Viedenský

ZVOLEN (SZĽH) - V najkratšom možnom termíne si hokejisti Zvolena zabezpečili účasť v semifinále play off Tipos extraligy. Proti Novým Zámkom neprehrali ani raz a potvrdili rolu favorita. Aj keď konečný stav série hovorí jasnou rečou, pri pohľade na zápasy to víťaz základnej časti nemal zďaleka také jednoduché.

Potvrdzujú to aj slová Mareka Viedenského. „Keď si zoberieme jednotlivé stretnutia, tak okrem tretieho zápasu sme sa doťahovali o výsledky. Vždy to bolo tesné,“ rozhovoril sa pre hockeyslovakia.sk 30-ročný rodák z Handlovej. „V poslednom dueli sme nehrali tak, ako sme si predstavovali a zachránila nás efektivita. Sme radi, že sme to zvládli v najkratšom čase a môžeme sa pripravovať na semifinále.“

Po stredajšom víťazstve a potvrdení postupu zavládla na ľade aj v kabíne radosť. „Posledný krok býva najťažší a nám sa podarilo potvrdiť postup,“ uvedomuje si dôležitosť dobrého štartu do play off Viedenský. Aké slová zazneli bezprostredne po zápase v šatni „bryndziarov? „Povedali sme si, že ešte len začíname. Prvý krok v play off je za nami, ďalšie dva pred nami. Od začiatku sezóny vieme, kde by sme chceli skončiť a za tým si ideme. Všetci chalani robia pre to všetko. Máme na to, aby sa nám to podarilo. Verím, že touto sériou sme sa nakopli.“

Zvolenčania boli po Poprade druhým tímom, ktorý si zabezpečil účasť v semifinále. Keďže s „kamzíkmi“ sa vzhľadom na nasadenie môžu potenciálne stretnúť až vo finále, meno svojho ďalšieho protivníka ešte nevedeli. „Uvidíme, kto bude naším súperom. My si nevyberáme. Ak chceme titul, musíme zdolať každého. Nechceme sa prispôsobovať súperovi, ale hrať náš hokej. Nejaké veci môžeme zmeniť, ale ak budeme hrať náš hokej, budeme úspešní. Vieme, na čom sme, ako sa kondične a psychicky pripraviť. Držíme sa plánu, ktorý sme mali aj počas celej sezóny,“ pokračuje účastník troch svetových šampionátov.

Veľkou zbraňou „rytierov“ je vyrovnanosť jednotlivých formácii. Nie vždy boli po výhrach tréneri spokojní s výkonom, no obrovská ofenzívna sila sa prejaví kedykoľvek. Viedenský si však uvedomuje, čomu sa budú musieť v semifinále so spoluhráčmi vyvarovať. „V poslednom zápase štvrťfinále sme robili strašne veľa chýb a to sa nám môže vypomstiť. Máme štyri vyrovnané päťky a počas celého ročníka to vidieť. Keď nejde jednej, potiahne nás druhá. Odzrkadľuje sa to aj v štatistikách. Pevne verím, že aj naďalej budeme bojovať jeden za druhého a na ľade budeme ako jeden tím. Nejde o to, kto nazbiera koľko bodov, ale aby sme vyhrávali.“

Vo štvrťfinále to bol práve Viedenského útok, ktorý gólovo potiahol Zvolen. „Som rád, že aj náš útok pomohol k postupu. Rozbehli sme sa bodovo aj herne. Na ľade sa vidíme, je to super. Ale ako som spomínal, všetky päťky vedia zabrať a verím, že to tak bude naďalej a budeme dávať veľa gólov. Potom máme šancu byť úspešní. Tréneri poskladali všetky päťky výborne. Aj vďaka tomu sme úspešní,“ vraví bývalý hráč Slovana, Třinca, či fínskeho HPK.

Po návrate z Nových Zámkov čakalo Zvolenčanov prekvapenie. Pred zimným štadiónom sa im za výkony odvďačili spokojní fanúšikovia. „Bolo to super a sme radi, že nás takto privítali,“ povedal vysoký center, ktorého mrzí, že prakticky celá sezóna sa hrá pred prázdnymi arénami.

„V kútiku duše stále verím, že ak sa dostaneme do finále a situácia to dovolí, aspoň nejakí diváci si to budú môcť s nami užiť. Samozrejme, zdravie je dôležitejšie ako plný štadión. Snáď však bude taká situácia, že by mohli prísť aspoň niektorí,“ dodal na záver rozhovoru pre hockeyslovakia.sk Marek Viedenský.