Prvý 3D model hráča slovenskej hokejovej reprezentácie je na svete

BRATISLAVA (SZĽH) – Vďaka spolupráci so Štúdiom 727 mohol byť Slovenský zväz ľadového hokeja, ako aj hráč slovenskej hokejovej reprezentácie Michal Čajkovský súčasťou niečoho, čo sa v slovenskej hokejovej reprezentácii doposiaľ neobjavilo – 3D modelu hráča.

Kurzorom myši môžete nášho hokejového reprezentanta otáčať akokoľvek chcete

3D modely objektov či osôb sú už vo svete a pomaly i na Slovensku samozrejmosťou. Trojdimenzionálny model nášho hokejového reprezentanta, ktorý si viete pozrieť z akejkoľvek strany a polohy, sme tu však ešte nemali. Pri príležitosti v poradí siedmej zimnej olympiády v ére samostatného Slovenska sa Slovenský zväz ľadového hokeja rozhodol priblížiť tohtoročný olympijský dres zaujímavejším spôsobom, než je klasická fotografia. „Naším cieľom bolo fanúšikom pútavým spôsobom ukázať, v akých dresoch sa naši chlapci postavia na ľad na olympiáde v Pjongčangu,” prezradil zámer riaditeľ marketingu SZĽH Vladimír Janček. O tom, že šlo o zaujímavú spoluprácu svedčia i slová vedenia Štúdia 727. „Pre nás to bola veľmi príjemná spolupráca nielen preto, že sme fanúšikmi slovenského hokeja, ale aj preto, že išlo o veľmi zaujímavú tému. Pri myšlienke vytvoriť 3D model hráča v olympijskom drese sme preto neváhali,” dodal na margo spolupráce pri tvorbe modelu Ladislav Dedík zo štúdia 727. 

3D model bol vytvorený technológiou Full Body Scan, pri ktorej sa postava fotogrametricky nasmíma v jednom okamihu. „Celú postavu naraz odfotí 180 fotoaparátov,” prezradil nám Ladislav Dedík. Základom procesu je teda spracovanie jednotlivých fotografií do 3D modelov. Tu však práca pri vytváraní 3D modelu nekončí – následne je potrebné model finálne upraviť, a to prostredníctvom texturingu a digitálnej retuše. Až potom môže byť 3D model publikovaný na špeciálnej webovej stránke, ktorá je určená práve pre publikovanie 3D modelov. 

Zaujíma vás, ako výroba 3D modelu Michala Čajkovského prebiehala? Pozrite si video „behind the scenes” priamo z jeho výroby. 


Anketa

Tipujte výsledok zápasu Slovensko - USA

Ako sa bude dariť našim hokejistom v druhom zápase proti výberu USA?

Vyhráme v riadnom hracom čase
76% (135)
 
Vyhráme po predĺžení
10% (17)
 
Prehráme v riadnom hracom čase
8% (15)
 
Prehráme po predĺžení
6% (11)