Prvé víťazstvo na Hlinka Gretzky Cupe, v piatok o 5. miesto proti Česku

EDMONTON (SZĽH) – Reprezentácia do osemnásť rokov sa teší z prvého víťazstva na Hlinka Gretzky Cupe. Zverenci Viliama Čacha v poslednom zápase základnej skupiny zdolali po tuhom boji Švajčiarsko v pomere 5:3, keď o svojom víťazstve rozhodli tromi strelenými gólmi v posledných siedmich minútach tretej tretiny. Víťazstvom si Slováci zaistili tretie miesto v skupine a počas piatkovej polnoci slovenského času sa stretnú v Edmontone s Českom v zápase o piate miesto.

Prvá tretina oku lahodiaci hokej rozhodne nepriniesla. Oba tímy sa ofenzívne dosť trápili, čo najlepšie dokumentovala šanca Slovákov pri vlastnom oslabení. V piatej minúte šli po hrubej švajčiarskej chybe Volko s Valigurom úplne sami na Ruppelta, ale akciu dvoch na nikoho zbabrali a nedostali sa ani k strele. V 13. minúte naopak Kozel zasahovať musel, keď Knak spoza bránky našiel Stoffela, skóre sa však menilo zakrátko na opačnej strane, keď Eliašovu „žabku“ zužitkoval na gól Jendek – 1:0. Vyrovnať mohli Švajčiari v 15. minúte, keď pri vlastnom oslabení ušiel Stoffel, no neuspel.

Vyrovnávajúci gól prišiel až na začiatku druhej tretiny. 80 sekúnd po návrate z kabín prelomil 202 minút trvajúce švajčiarske gólové suchoty v zámorí strelou švihom Fiedler. Zavŕšiť zvrat mohol následne v 29. minúte po odraze puku od zadného mantinelu v dobrej pozícii stojaci Knak, no ani on, ani dvojica Hasler – Bouchareb o šesť minút neskôr Kozla neprekonali. Udrelo tak na opačnej strane. V 36. minúte Turanský zadovkou našiel Čajkoviča, ktorý z vrcholu kruhov švihom zavesil nechytateľne pod hornú žŕdku – 2:1.

Z vedenia sa Slováci tešili do 45. minúty. Po útočnom faule šli do štvorice a presilovú hru už po piatich sekundách príklepom z kruhu využil Knak – 2:2. Hneď vzápätí mohol prinavrátiť vedenie v prečíslení dvoch na jedného Kňažko, no neuspel. Na opačnej strane zas mal dve veľmi dobré šance Knak, ktorý už aj prekonal Kozla, ale Turan z bránkoviska vyškriabal voľný puk do bezpečia. Útočníka Švajčiarov to však mrzieť nemuselo. O dve minúty neskôr zakombinoval so Stoffelom a doklepnutím do odkrytej bránky poslal Švajčiarov prvý raz do vedenia. To však platilo iba 34 sekúnd. Mrázik totiž z nevinne vyzerajúcej akcie trafil z ostrého uhla najlepšie, ako len mohol – ponad rameno Ruppelta, ktorý po tretí raz kapituloval. Mrázik mohol hneď po buly pridať aj štvrtý gól svojho tímu, no tentoraz mieril nad. Prvý útok však po strelení vyrovnávajúceho gólu akoby získal späť stratené sebavedomie. V 57. minúte totiž po výbornej práci Sojku v rohu klziska trafil Chromiak nechytateľne – 4:3. Švajčiari sa v záverečných dvoch minútach ešte rozhodli pre hru bez brankára, no v nej si žiadnu výraznejšiu šancu nevypracovali. Naopak, definitívne k.o. im gólom do prázdnej bránky uštedril svojím druhým gólom Mrázik, iba pár sekúnd po tom, čo Chromiak z pár metrov minul opustenú švajčiarsku bránku.

Hlas po zápase

Viliam Čacho (hlavný tréner SR „18“): „Náročný zápas a to nielen po fyzickej stránke. Tretí deň za sebou sme hrali zápas, pričom predošlé dva zápasy boli nesmierne náročné a dlhé, pretože sme v oboch až do konca zápasu bojovali o výsledok. To sa možno dnes prejavilo na ľade, že sme mali menej síl a keď nie sú sily, tak nejde ani hlava. Chalani si však víťazstvo zaslúžili. Zápas odbojovali, zvrátili ho z nepriaznivého stavu, čo sú veľmi pozitívne momenty.“

Slovensko „18“ – Švajčiarsko „18“ 5:3 (1:0, 1:1, 3:2)

Góly: 13. D. Jendek (J. Eliaš), 36. Čajkovič (Turanský, Matej Ilenčík), 53. Michal Mrázik (M. Chromiak), 57. M. Chromiak (Sojka, Michal Mrázik), 60. Michal Mrázik (M. Chromiak) – 22. Fiedler (Schwenninger), 45. Knak (Baragano, Rochette), 53. Knak (Stoffel, Rochette).
Vylúčenia na 2 min.: 4:3, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0. Strely na bránu: 33:29 (13:9, 9:10, 11:10). 

Slovensko: Kozel – O. Turan, Golian, Matej Ilenčík, Kňažko, Beňo, Hatina, Gajdoš, Hudík – Michal Mrázik, Sojka, M. Chromiak – J. Haščák, Turanský, Čajkovič – A. Valigura, Škultéty, M. Volko – Kormúth, J. Eliaš, D. Jendek.
Švajčiarsko: Ruppelt – Delémont, Baragano, Huber, Villa, Schweizer, Landolt, F. Fuchs – Stoffel, Rochette, Knak – Andersson, Bardh, Marchand – Fiedler, Dähler, Schwenninger – Hasler, Schläpfer, Bouchareb.


Tabuľka

Skupina A, Edmonton Z B
1 Canada U18 Canada U18 3 9
2 Sweden U18 Sweden U18 3 6
3 Slovakia U18 Slovakia U18 3 3
4 Switzerland U18 Switzerland U18 3 0