Prvá liga sa mení na Slovenskú hokejovú ligu, SZĽH ju podporí sumou 500-tisíc eur

BRATISLAVA (SZĽH) - Z I. hokejovej ligy bude od tejto sezóny Slovenská hokejová liga. Druhá najvyššia hokejová súťaž vstupuje do ďalšieho ročníka s množstvom noviniek, výraznejšie ju podporí Slovenský zväz ľadového hokeja. Víťaz Slovenskej hokejovej ligy 2019/20 sa automaticky kvalifikuje do Tipsport Ligy 2020/21.


Do Slovenskej hokejovej ligy zasiahne v tejto sezóne desať tímov, v porovnaní s predošlou chýbajú Michalovce, ktoré uspeli v baráži o Tipsport Ligu, Nové Zámky B, Humenné a Prešov. Novými klubmi na prvoligovej mape sú MsHK DOXXbet Žilina a HK Levice, ktoré budú vystupovať ako farma Nitry a nemôžu postúpiť o úroveň vyššie. V súťaži sa okrem tejto dvojice predstavia aj HK Martin, HC Topoľčany, HK Skalica, MHK TSS Group Dubnica nad Váhom, Bratislava Capitals, Gladiators Trnava, HK Spišská Nová Ves a HK ´95 Považská Bystrica. Každý z účastníkov Slovenskej hokejovej ligy sa stretne raz doma a raz vonku aj s reprezentáciou do 18 rokov, ktorá sa bude centralizovane pripravovať v Piešťanoch na vrchol svojej sezóny.

V porovnaní s minulými rokmi sa chce na kontrole a smerovaní Slovenskej hokejovej ligy viac podieľať aj Slovenský zväz ľadového hokeja. „Našim cieľom je, aby súťaž mala výraznejšie rozvojový charakter pre mladých hráčov. Chceme pomôcť organizačne, marketingovo i metodicky, aby Slovenská hokejová liga mala každou sezónou vyššiu úroveň a spĺňala úlohy, ktoré od nej náš hokej očakáva,“ hovorí prezident Slovenského zväzu ľadového hokeja Miroslav Šatan.

Kluby budú mať v Slovenskej hokejovej lige povinnosť nasadzovať minimálne dvoch hráčov do dvadsať a piatich do 23 rokov. Mladí hráči by aj vďaka tomuto kroku mali dostávať viac priestoru na seniorskom ľade a rozvíjať svoj talent. Kluby sa zaviazali, že toto pravidlo budú rešpektovať a mladíkom poskytovať hernú prax. „Rovnako ako spoločnosť aj náš hokej prechádza obrodou. Pri mužstvách pracujú uvedomelí a skúsení tréneri, ktorých cieľom je posúvať slovenský hokej vpred. Pri sledovaní a monitorovaní, či kluby dodržujú pravidlo a dávajú mladíkom priestor, nám budú pomáhať aj regionálni inštruktori,“ vysvetľuje člen výkonného výboru Marcel Ozimák.

V súťaži bude aj v tomto ročníku platiť legionársky limit. V jednom tíme môžu na zápas nastúpiť maximálne piati cudzinci. „Už sme nechceli nič na poslednú chvíľu meniť, keďže kluby sa už pripravovali. Viaceré mužstvá aj bez obmedzenia nastúpia len s minimálnym počtom legionárov. Už v ďalšej sezóne by sme radi znížili ich počet na štyroch, možno aj troch,“ povedal Miroslav Lipovský, prezident Slovenskej hokejovej ligy.

Úrovni druhej najvyššej súťaže by malo pomôcť aj ďalšie vzdelávanie trénerov. „Pre hlavných kormidelníkov a ich asistentov počas sezóny pripravíme viaceré semináre so špecialistami na rôzne oblasti. V prednáškach sa zamerajú nielen na nové prvky metodiky, ale aj prípravu špeciálnych herných činností v presilovkách či oslabeniach. Semináre bude pripravovať a prednášať na nich bude aj súčasný tréner slovenskej reprezentácie Craig Ramsay,“ objasnil Lipovský

Slovenský zväz ľadového hokeja vstúpi do Slovenskej hokejovej ligy aktívnejšie aj na marketingovom poli. „Na zlepšovanie úrovne súťaže sme uvoľnili pre kluby dokopy 500-tisíc eur. Slovenský zväz ľadového hokeja sa tak stáva hlavným partnerom Slovenskej hokejovej ligy. V súvislosti s tým sme predstavili aj nové logo tejto súťaže,“ povedal Miroslav Šatan. Od klubov získal zväz priestor na ľade i na mantineloch, na ktorom bude prezentovať partnerov a sponzorov. Do budúcnosti chce získať pre ligu aj ďalších marketingových partnerov.

Desiatka riadnych účastníkov Slovenskej hokejovej ligy sa v základnej časti stretne navzájom štyrikrát systémom dvakrát doma, dvakrát vonku. Navyše počas základnej a nadstavbovej časti, raz v Piešťanoch a raz doma, nastúpi proti reprezentačnej osemnástke, ktorá hrá mimo súťaž. Hracími dňami sú väčšinou streda a piatok.

Po odohraní 36 kôl sa liga po 17. januári rozdelí na dve skupiny. V nadstavbovej A-skupine sa predstavia v desiatich kolách družstvá z prvých šiestich priečok, v B-skupine odohrajú dvanásť kôl o zvyšné dve miesta do play-off tímy zo 7. až 10. priečky. Ešte predtým je 11. januára na programe Zápas hviezd. Osem tímov odohrá štvrťfinále, ktoré sa začína 4. marca 2020. Na rozdiel od minulosti sa celé play-off už odohrá na štyri víťazné stretnutia. Víťaz Slovenskej hokejovej ligy, ktorý bude známy najskôr 6. apríla 2020 a najneskôr 12. apríla 2020, postúpi priamo do Tipsport Ligy. Posledné družstvo v tabuľke tentoraz nezostupuje, súťaž sa v ďalšej sezóne rozšíri o najlepší tím II. hokejovej ligy.