Prvá akcia SR „18“ s novým realizačným tímom, pod Poľanou trénovali herný systém

DETVA (SZĽH) – Od utorka do štvrtka sa v Detve zišlo dvadsaťdva hokejistov ročníka 2000 v rámci špeciálneho sústredenia reprezentácie do osemnásť rokov, ktoré bolo zamerané na nácvik jednotného herného systému. Zverenci Viliama Čacha tým nadviazali na sústredenie reprezentačnej „šestnástky“, ktorá sa týždeň pred nimi stretla na rovnakom mieste a za rovnakým účelom.

Dva tréningy denne

Reprezentanti pod Poľanou absolvovali náročný program. Počas každého z troch dní akcie mali na programe dva tréningy, pričom celková minutáž pobytu na ľade sa za celý výcvikový tábor vyšplhala na 450 minút. „Zameriavali sme sa hlavne na jednotný herný systém, ktorý budú hrať všetky reprezentácie. Prešlo to všetko celkom rýchlo, veľa času na oddych sme nemali,“ povedal obranca slovenskej „osemnástky“ Branislav Ligas.

Branislav LigasBranislav Ligas

Jednotný herný systém vyšiel predovšetkým z práce trénera reprezentačného „áčka“ Craiga Ramsayho, no postupne sa transponuje aj do mládežníckych reprezentácií. Po minulom týždni, keď sa s ním zoznámili hokejisti kategórie do šestnásť rokov, prišli s ním prvý raz do styku  aj „osemnástkari“. „Medzi najväčšie zmeny patrí preberanie hráčov v obrannom pásme a forčeking,“ doplnil ďalší z obrancov v kádri SR „18“ Martin Vitaloš, ktorý iniciatívu jednotného herného systému naprieč reprezentáciami víta. „Myslím si, že je to výhoda. Po novom by tento systém mali využívať všetky reprezentácie, takže napríklad pri ‚ostaršení‘ do vyššej kategórie by nemal byť žiadny problém so systémom, keďže ten by mal byť stále rovnaký,“ dodal.

Aj z tohto dôvodu bol program v Detve nahustený, aby sa trojdňový zraz čo najefektívnejšie zužitkoval na zoznámenie sa s herným systémom. „Za šesť tréningov sa dá systém nacvičiť. Myslím si, že sme si ho objasnili a je to určite lepšie, než keby sme išli na turnaj a začali ho trénovať až pred ním. Tam by sa to nedalo stihnúť. Určite je teda dobré, že sa organizujú tieto kempy, kde si systém môžeme nacvičiť,“ pridal svoj pohľad na vec Branislav Ligas, kmeňový obranca martinského MHA. „Samozrejme, hodnotím to pozitívne. Zoskupíme sa tu, viac sa zohráme, je to dôležitá príprava pred majstrovstvami sveta. Je to dobré, môžeme sa tu lepšie naučiť herný systém, aby sa nám viac dostal pod kožu,“ doplnil Vitaloš.

Akcia po dvoch mesiacoch už s novým trénerom

„Osemnástka“ v aktuálne prebiehajúcej sezóne absolvovala už dva turnaje – Memoriál Ivana Hlinku a Turnaj olympijských nádejí vo Varašave. Na oboch akciách však viedol tím ešte hlavný tréner Norbert Javorčík spolu so svojimi asistentmi Vladimírom Turanom, Jánom Pardavým a Romanom Megom. Po konci Norberta Javorčíka pri kormidle „osemnástky“ nasadol na jeho miesto Viliam Čacho, ktorý si k „osemnástke“ prevzal z veľkej časti svoj realizačný tím z národného tímu do šestnásť rokov, ktorý skraja sezóny viedol. Akcia v Detve bola pre trénerské kvarteto Viliam Čacho – Richard Kapuš – Róbert Rehák – Marko Milý vôbec prvou v tejto sezóne pri reprezentácii osemnásťročných.

Martin VitalošMartin Vitaloš

Zmena pri reprezentačnom tíme počas rozbehnutej sezóny stavia nový realizačný tím, ale aj hráčov do ťažkej pozície. Výhodou trénerského štábu okolo Viliama Čacha však je výborná znalosť kmeňového ročníka 2000. „Veľa chalanov zmenu trénerov nečakalo, no myslím si, že nebude vôbec žiadny problém s realizačným tímom. Viedli nás už celú minulú aj predminulú sezónu, takže navzájom sa dobre poznáme,“ ozrejmuje Martin Vitaloš, odchovanec ružinovského hokeja pôsobiaci už tretiu sezónu v Slovane.

Od už spomínaných dvoch akcií prešiel pomerne dlhý čas. Naposledy bola „osemnástka“ spolu ešte 26. augusta, výcvikový tábor v Detve sa tak skončil presne dva mesiace od konca poslednej turnajovej previerky v hlavnom meste Poľska. Za ten čas sa navyše nezmenil len realizačný tím, ale aj hráčsky káder. „Poznám tu niektorých hráčov, no niektoré tváre sú nové. Tréneri, samozrejme, skúšajú hráčov, aby sa urobil ten najlepší tím a káder,“ dodal 17-ročný zadák.

Pozitívnou črtou je kvalitný kolektív, ktorý „osemnástka“ utvorila. „Kolektív, čo sme tu, sme výborný,“ nešetril chválou Branislav Ligas. „Väčšina z nás hrá juniorské súťaže, kde sa stretávame počas sezóny. Síce sa teraz zmenil realizačný tím, no s ním sme trávili dve sezóny v ‚šestnástke‘ a ‚sedemnástke‘, takže sme sa nemuseli znova zoznamovať.“

Vrcholom majstrovstvá sveta

Takto dlho ako doteraz, už „osemnástka“ bez akcie počas sezóny nebude. Navyše už o niečo vyše týždňa sa stretne na zraze v Bratislave pred Turnajom štyroch krajín v nemeckom Füssene, pričom sústredenie v Detve rozhodne zamiešalo kartami pri rozhodovaní realizačného tímu o skladbe mančaftu. „Určite chcem ukázať to najlepšie, čo je vo mne, ale rovnako to chce ukázať každý jeden nominovaný hráč. A bude veľmi náročné sa dostať do tímu, pretože každý jeden hráč sa chce dostať na vrchol sezóny, ktorý je v apríli,“ hovorí Branislav Ligas s poukazom na svetový šampionát osemnásťročných, ktorý tento rok hostia ruské mestá Magnitogorsk a Čeľabinsk.

Práve aprílové majstrovstvá budú nielen vrcholom sezóny, ale aj doposiaľ najväčšou akciou v kariérach hráčov. Tí navyše do „osemnástky“ nastupujú po ročníku 1999, ktorého hráči v apríli na šampionáte v Poprade svojimi výkonmi pobláznili celého Slovensko. „Minuloročná ‚osemnástka‘ podávala kvalitné výkony, so silnými súpermi hrala vyrovnané zápasy. Mali silný káder, ale svoju kvalitu máme určite aj my. Vydáme zo seba všetko, aby sme ich minimálne napodobnili,“ prezradil Ligas, ktorého doplnil na záver Vitaloš: „Ročník 1999 bol veľmi silný ročník. Šieste miesto na majstrovstvách sveta je podľa mňa veľmi dobrý úspech, ktorému by sme sa radi vyrovnali, ak nie ho aj zlepšili.“