Proti Švédom v bránke s Patrikom Kozlom

EDMONTON (SZĽH) – Reprezentačné družstvo hokejistov do 18 rokov dnes od 23.00 hod. slovenského času čaká prvý zápas na prestížnom Hlinka Gretzky Cupe v kanadskom Edmontone. Výber hlavného trénera Viliama Čacha sa v Rogers Place, na štadióne Edmontonu Oilers, stretne s obhajcami bronzových medailí z lanskej edície turnaje, družstvom Švédska.

Po sobotňajšom prípravnom zápase proti USA (prehra 4:10) absolvovali v nedeľu slovenskí hokejisti hodinovú tréningovú jednotku a v deň zápasu, ráno o pol deviatej miestneho času aj 30-minútové rozkorčuľovanie pred zápasom. „Za polhodinu sa toho veľa stihnúť nedá. Rozkorčuľovanie je hlavne o tom, aby si brankári trochu zachytali a chlapci vyskúšali hokejky a korčule,“ hovorí asistent trénera Richard Kapuš.

Slováci počas prípravného zápasu proti Spojeným štátom prišli o útočníka Simona Jellúša a obrancu Dávida Mudráka, vinou čoho boli tréneri nútení spraviť zmeny v zostave. Z toho dôvodu sa aj na rannom rozkorčuľovaní, trochu nezvyčajne, venovali aj presilovým hrám. Súhru nových obranných dvojíc a útočných trojíc však ešte Kapuš hodnotiť nechce. 

Patrik KozelV bránke proti Švédsku dostane príležitosť Patrik Kozel

„Uvidíme na zápase. Takto je to veľmi ťažké povedať. Tréning je jedna vec, zápas je úplne odlišný. Na tréningoch viac-menej len nacvičujeme, nie je to v plnom tempe, pretože nás čakajú ťažké zápasy, a tak to preberáme hlavne z taktickej stránky. Uvidíme, ako nové päťky budú fungovať v zápase. Sme len na začiatku sezóny a určite budeme musieť ešte dlho hľadať optimálnu zostavu a hráčov, ktorí s k sebe sadnú.“

V bránke proti Švédom dostane príležitosť Patrik Kozel. „Už v prípravnom zápase proti Amerike sme dali väčšiu príležitosť Paťovi Kozlovi, ktorý odchytal dve tretiny. Jeho forma v zápase gradovala, a tak aj kvôli tomu sme sa rozhodli mu v prípravnom zápase dať viac priestoru než len polovicu zápasu,“ konštatoval tréner brankárov Rastislav Staňa. „Pre brankára je veľmi dôležité, aby nabral zápasovú prax, verím, že mu zápas proti Amerike pomohol. Napriek inkasovaným gólom nás podržal, mal tam viacero fantastických zákrokov, a tak pre dnešný zápas padla voľba na neho,“ pokračoval Staňa.