Proti Lotyšsku bol rozhodujúci talent

Demitra, Gáborík a Hossa, Štartfoto - Jakub SúkupDemitra, Gáborík a Hossa, Štartfoto - Jakub Súkup


TURÍN 16. februára (SITA) - Slovenská hokejová reprezentácia zdolala vo svojom druhom vystúpení v B-skupine olympijského turnaja na ZOH 2006 v Turíne tím Lotyšska 6:3 a po štvrtkovom druhom hracom dni je na čele tabuľky.

 

"Máme niekoľko hokejistov, ktorí patria v NHL medzi najrýchlejších korčuliarov a naši brankári sú lepší ako si veľa ľudí myslí. Je príliš skoro hovoriť o zlate, ale neleteli sme sem 15 hodín len preto, aby sme si zahrali len hokej," krotí predčasný optimizmus kapitán Pavol Demitra. Slováci si v úvodnej tretine vypracovali trojgólové vedenie 4:1. Lotyšom sa síce podarilo znížiť na 3:4, ale po góloch Cháru a Mariána Hossu dotiahli hráči SR zápas do víťazného konca a po dvoch hracích dňoch sú bez prehry. "Oba tímy hrali počas predchádzajúceho hracieho dňa večerné stretnutie a asi to bolo trochu poznať. Práve v takejto situácii vám môže pomôcť talent. Slováci majú veľmi šikovných hokejistov," odhalil rozdiel medzi oboma mužstvami legendárny lotyšský brankár Arturs Irbe.

 

Jeden z najnadanejších svetových krídelníkov Marián Hossa prispel k víťazstvu nad nepríjemným súperom dvoma gólmi. "Stredajší úvodný zápas bol náročnejší, ale dnes zasa nervóznejší. Neviem prečo, ale bolo to tak. Myslím si, že dokážeme hrať aj lepšie. Boli tam výkyvy, ktoré si nebudeme môcť dovoliť proti lepším súperom. Keď sme viedli 4:1, každý si už myslel, že to už pôjde samo. Hrnuli sme sa všetci do útoku. Verím, že sme si zobrali ponaučenie. Našťastie sme nedostali toľko gólov, aby sa vývoj zápasu obrátil," komentoval Marián Hossa.

 

Na slovenských hviezdach bola badateľná únava, veď po náročnom súboji s Ruskom neuplynulo ani dvadsaťštyri hodín a navyše hráči prichádzajúci zo zámoria sú v Európe tretí kritický deň. "Vedeli sme, že nás čaká ťažký zápas, lebo stredajší úvodný duel nás dosť unavil. Navyše, prejavili sa aj aklimatizačné problémy hráčov zo zámoria, s čím sme však počítali. To vyústilo v chyby v defenzíve, takže brankár Lašák bol v ťažkej pozícii a musel čeliť viackrát nebezpečným brejkom súpera. Cieľ sme splnili a to je najdôležitejšie," vysvetlil tréner František Hossa, ktorého doplnil brankár Ján Lašák: "Bol to náročný zápas, v ktorom obe mužstvá hrali ofenzívne a mali kopec príležitostí. Našťastie sme z tých šancí dali viac gólov ako oni. Bolo to až do konca vyrovnané."