Proti Kanade imperatívom ostražitosť na každý detail, do bránky pôjde Borák

EDMONTON (SZĽH) – Druhý deň, druhý zápas. Základná skupina Hlinka Gretzky Cupu má neúprosný program. Reprezentácie musia za tri dni odohrať tri ťažké stretnutia. Slovákov po včerajšom zápase so Švédskom (prehra 2:4) čaká v Edmontone favorit favoritov, dlhoročný vládca tohto turnaja, domáci výber Kanady, s ktorou sa stretnú v noci o 3:00 hod. slovenského času.

V bránke s Borákom

Práve náročnosť turnaja a nabitý program je dôvodom, pre ktorý sa tréneri rozhodli spraviť zmenu na brankárskom poste. Proti Kanade pôjde do bránky Dávid Borák, a to aj navzdory tomu, že Patrik Kozel vo včerajšom zápase proti Švédsku podal výborný výkon, s čím súhlasí aj tréner brankárov Rastislav Staňa.

Rastislav StaňaRastislav Staňa

„S Patrikom sme boli včera veľmi spokojní, keďže nám držal šance na body v zápase a až do tretej tretiny to aj vďaka nemu bol výsledkovo vyrovnaný zápas,“ priblížil 38-ročný majster sveta z Göteborgu. „Pre Patrika to bol veľmi náročný zápas, čelil vysokému počtu striel, a aj preto, že turnaj je veľmi nabitý, sme sa rozhodli pre zmenu, a tak dnes proti Kanade pôjde do brány Dávid Borák,“ pokračoval Staňa.

Borák vo včerajšom zápase proti Švédsku plnil úlohu druhého brankára, na konte má dvadsať odchytaných minút z prípravného zápasu proti Spojeným štátom, počas ktorých z dvadsiatich troch striel dostal tri góly. „Dávid v tej jednej tretine podal solídny výkon, my len budeme veriť, že mu forma vydrží a v zápase podá taký výkon ako včera Paťo proti Švédom,“ vyslovil Staňa svoje prianie.

Hudík so Škultétym pri tíme

Vzhľadom na to, že Slováci hrajú až večerný zápas (začiatok o 19.00 hod. miestneho času), tak ranné rozkorčuľovanie pred zápasom mali na programe až od 10.15 hod. miestneho času na hlavnej ploche Rogers Place. Na ľade sa už objavil aj obranca Damian Hudík a útočník Andrej Škultéty, ktorí po zraneniach Simona Jellúša a Dávida Mudráka prileteli do Kanady len dnes v noci. „Andreja Škultétyho sme zaradili do tretej formácie, Damiana Hudík do obrany štvrtej formácie,“ priblížil zostavu asistent trénera Róbert Rehák.

Dávid BorákDávid Borák

Oboch hráčov čaká doslova a dopísmena krst ohňom. Domáca Kanada je najväčším favoritom turnaja, potrebná je preto maximálna príprava. Aj preto už na rannom rozkorčuľovaní nebol na ľade Róbert Rehák, ktorý sa venoval videu zo zápasov Kanady proti Švajčiarsku (10:0), ako aj z prípravného zápasu v sobotu, v ktorom v Red Deere prehrala Kanada s Českom tesne 3:4.

„Každý prvok hry Kanady je nebezpečný. Sú silní na puku, sú výborní korčuliari, musíme si preto dať pozor na všetko, no predovšetkým sa musíme vyvarovať takých vylúčení, ktoré sme robili v zápase proti Švédsku,“ poznamenal Rehák na margo hry Kanady.

Včerajší zápas proti Švédsku je napriek prehre 2:4 prísľubom. Slováci sa oproti prípravnému zápasu proti USA výrazne zlepšili, i tak sa však nevyhli niektorým chybám, ktoré ich stáli zápas. Ako odrazový mostík do ešte ťažšieho súboja proti Kanade, však včerajší zápas môže pokojne slúžiť. „Každý takýto zápas je pre našich chalanov veľká škola. Pevne veríme, že sa chlapci poučili z chýb zo včerajšieho zápasu a naopak veci, ktoré robili dobre, vďaka ktorým zistili, že aj so silným súperom sa dá hrať, do zápasu znovu prenesú.“