Proti Francúzom bezo zmeny, v bránke Vyletelka

ČEĽABINSK (SZĽH) – Po dni voľna čaká ná reprezentačnú „osemnástku“ tretí zápas v základnej skupine na majstrovstvách sveta v Čeľabinsku. Zverenci Viliama Čacha si od 16.30 hod. slovenského času zmerajú sily s debutantom v najvyššej divízii svetových šampionátov tejto vekovej kategórie Francúzskom, pričom akékoľvek víťazstvo nad papierovým outsiderom skupiny posúva Slovákov medzi najlepších osem tímov majstrovstiev do štvrťfinále.

Po dvoch stretnutiach v dvoch dňoch proti Fínsku a Česku mala „osemnástka“ včera zápasové voľno. Hráči tak počas soboty načerpali nové sily pred dôležitým zápasom proti Francúzsku. „Včera sme si trochu upravili program. Pôvodne sme mali mať tréning večer, no posunuli sme si ho na obed, aby sme si deň rozdelili na dve časti. Dopoludnia sme sa pripravovali, dali sme si tréning a poobede už chlapci iba oddychovali, mali večeru, dobre sa vyspali a verím, že dnes to zvládneme,“ povedal po rannom rozkorčuľovaní hlavný tréner Viliam Čacho.

Kým v predošlých dvoch stretnutiach Slováci mohli len pozitívne prekvapiť, proti krajine galského kohúta sa od nich už pred zápasom podľa papierových predpokladov očakáva zisk všetkých troch bodov. Na to však „osemnástka“ nehľadí a v príprave na zápas nič nepodcenila. „Ideme v režime, ktorý sme si nastavili už dávno pred šampionátom,“ vysvetľuje Čacho. „K zápasu pristupujeme presne rovnako ako ku všetkým ostatným a verím, že zopakujeme výkon z predchádzajúcich dvoch zápasov.“ 

Viliam ČachoViliam Čacho

Francúzi v doterajších dvoch vystúpeniach proti Rusku a Fínsku inkasovali zhodne po sedem gólov. Hrozivý je najmä pomer striel na bránu, keď za dve stretnutia vyslali na bránku súpera len slabých dvadsaťštyri striel, naopak ich brankári čelili kanonáde 107 streleckých pokusov. Aj z toho sa dá očakávať, že Francúzi sa príliš dopredu hrnúť nebudú a stavať budú predovšetkým na defenzíve. 

Slováci sa však aj naďalej chcú prezentovať svojou hrou, ktorá slávila úspech v piatkovom zápase proti Česku. „Ideme hrať presne to isté, ako v zápase s Čechmi a Fínmi, a to isté budeme hrať aj proti Rusom. Nemáme to rozdelené podľa sily súpera. Stanovili sme si vlastný herný systém a identitu, ako chceme vyzerať a keďže nám to zatiaľ funguje, tak nemáme dôvod z toho vybočovať,“ povedal 40-ročný hlavný tréner Slovenska.

V doterajšom priebehu šampionátu sa Slováci mohli oprieť o výkony brankárov. Dvaja Samuelovia – Hlavaj a Vyletelka – odchytali po jednom stretnutí, pričom v oboch prípadoch patrili medzi najlepších hráčov svojho tímu v zápase, čím pripravili trénerom príjemné starosti pri riešení brankárskej otázky k dnešnému zápasu. Po dohode realizačného tímu napokon v bráne proti Francúzsku bude Samuel Vyletelka. „Po zápase s Českom sme si nechali myšlienky uležať v hlave a dospeli sme k rozhodnutiu, že víťaznú zostavu nebudeme meniť,“ dodal Čacho na záver.