Proti Dánsku v odlišnej pozícii, imperatívom zlepšenie presiloviek

BUFFALO (SZĽH) – 31. december je dňom D pre reprezentáciu do dvadsať rokov. Zverencov Ernesta Bokroša čaká v ich štvrtom vystúpení v základnej skupine na Majstrovstvách sveta juniorov 2018 IIHF Dánsko, s ktorým si to Slováci rozdajú v priamom súboji o postup do štvrťfinále. Matematika hovorí pred stretnutím jasnou rečou. Zisk čo i len jediného bodu garantuje Slovensku prienik medzi najlepšiu osmičku na svete.

Hrať na remízu po riadnej hracej dobe sa však nedá a veľmi dobre si to uvedomujú aj slovenskí hokejisti. „Do zápasu ideme určite s tým, že ho chceme vyhrať,“ odhodlane hovorí útočník Viliam Čacho, „myslíme iba na to.“ Na rovnakej vlnovej dĺžke je aj ďalší zo slovenských hokejistov, obranca Martin Fehérváry. „Chceme tento zápas vyhrať na tri body, tak ako každý jeden. Dáni budú nepríjemný súper, no my chceme hrať svoju hru a vyhrať.“

Viliam ČachoViliam Čacho

Z prvých troch stretnutí získali Slováci do tabuľky tri body, čo je vzhľadom na skutočnosť, že do všetkých troch zápasoch šli z pozície outsidera, slušný počin. Proti Dánsku je však situácia odlišná. „Hráme dôležitý zápas, no chceme hrať našu hru, v pokoji a vyhrať zápas. Určite v kabíne je iná atmosféra, ale všetci sa snažíme nabudiť a podať čo najlepší výkon,“ prezradil Čacho, ktorý netajil, že pred súbojom s imperatívom víťazstva je cítiť miernu nervozitu. „Tá je však pred každým zápasom a je jedno, či hráte proti slabšiemu alebo silnejšiemu súperovi.“

Dnešný súper Slovákov má na svojom konte tri účasti vo štvrťfinále majstrovstiev sveta juniorov po sebe, čo je neklamný znak progresu dánskeho hokeja. Do značnej miery k tomu prispeli aj odchody hráčov už v mladom veku do susedného Švédska. V tohtoročnom kádri Olafa Ellera, dánskeho trénera, je dohromady až poltucet hokejistov pôsobiacich vo Švédsku. 

S legionárčinou v krajine úradujúcich majstrov sveta v seniorskej kategórii majú skúsenosti aj slovenskí hokejisti, medzi nimi aj Martin Fehérváry pôsobiaci vo Švédsku už štvrtú sezónu. „Poznám od nich veľa chlapcov, s tromi z nich som dokonca hrával v Malmö. Myslím si, že sa budú snažiť hrať nepríjemný hokej s korčuliarskou aktivitou,“ predpovedá 18-ročný obranca.

Martin FehérváryMartin Fehérváry

Kľúčom k úspechu v zápase môžu byť presilovky. Tie však Slovákom zatiaľ absolútne nevychádzajú, keď zo siedmich príležitostí nedali ani jeden gól a sú posledným tímom, ktorý v Buffale v početnej prevahe ešte neskóroval. Aj z tohto dôvodu sa presilovkám venovali Slováci aj na dopoludňajšom rozkorčuľovaní, hoci polhodinová časová dotácia na ľade Harborcentrea do značnej miery limitovala Slovákov v rozsiahlejšom nácviku.

„Osobne si myslím, že by sme v presilovkách mali hrať jednoduchšie, dať dve-tri prihrávky a zakončovať. Presilovky sme trénovali, vyskúšame dnes niečo nové a uvidíme, ako to pôjde,“ hovorí Fehérváry. „Dokážeme sa v presilovkách udržať, no chýba nám tlak do brány a v predbránkovom priestore. Aj to sme sa dnes snažili nacvičiť, no ak chceme dať v presilovkách gól, tak sa určite musíme viac tlačiť do brány,“ dodal Čacho.