Proti Čechom imperatívom lepšia disciplína, v bráne Vyletelka

ČEĽABINSK (SZĽH) – V rýchlom slede čaká slovenskú hokejovú reprezentáciu do osemnásť rokov ďalší zápas na svetovom šampionáte v tejto vekovej kategórii. Po vicemajstroch z Fínska vyzvú zverenci Viliama Čacha v Čeľabinsku od 16.30 hod. slovenského času ďalšieho súpera ťažkého kalibru a strieborný tím z augustového prestížneho Memoriálu Ivana Hlinku, výber Česka.

Po Fínsku okamžite začali s regeneráciou

Pre slovenský výber pôjde o druhý zápas v priebehu dvadsiatich deviatich hodín, kým Česi nastúpia na svoje ešte len prvé vystúpenie na svetovom šampionáte. Aj tieto faktory bolo potrebné brať na zreteľ pri príprave družstva na zápas. „Hneď po zápase sme nabehli na aktívnu regeneráciu, výbeh, studenú vodu. Síl myslím si bude ešte dosť, potrebné je sa po prehre pripraviť hlavne mentálne na ďalší zápas,“ povedal po rannom rozkorčuľovaní asistent trénera Richard Kapuš.

Navzdory včerajšej prehre 2:5 s Fínskom sa Slováci za svoj výkon hanbiť nemusia. O lepšie vyhliadky na zisk bodov do tabuľky základnej skupiny B ich pripravila hlavne vlastná nedisciplinovanosť. Sedem dvojminútových trestov využili hokejisti krajiny tisícich jazier na strelenie troch gólov. Obdobná bilancia trestov by mohla zmariť šance „osemnástky“ aj v jej druhom vystúpení, čoho je si slovenský tím veľmi dobre vedomý.

„Už pred šampionátom mali chlapci pohovory s rozhodcami, prišiel za nami Vlado Baluška, ktorý ich upozorňoval na medzinárodný trend pískania. Najväčší problém vidím v tom, že nemáme v kádri ani jedného hráča, ktorý by mal skúsenosti z majstrovstiev sveta a vedel by chlapcom niečo k tomu povedať. Jedna vec je, ak na disciplínu budeme apelovať my, iná vec, ak si to povedia chlapci aj medzi sebou. U nás v lige sa takéto zákroky nepískajú, na majstrovstvách sveta však áno. Včera sme mohli vidieť, že každé priloženie hokejky na súperove telo je trest. Toho sa musíme vyvarovať, pretože hrať štrnásť minút v oslabení proti takému silnému súperovi sa rovná samovražde,“ pokračoval Kapuš, ako hráč účastník siedmich svetových šampionátov.

Richard KapušRichard Kapuš

Pozitívom včerajšieho zápasu proti Fínsku bol výkon stále len 16-ročného brankára Samuela Hlavaja, ktorý síce inkasoval štyri góly (piaty strelili Fíni pri slovenskej powerplay), no viackrát svoj tím istými zákrokmi podržal. Proti Česku však dostal od slovenských trénerov oddych. „Po konzutácii s trénerom brankárov a celého trénerského štábu sme sa rozhodli, že dnes do brány pôjde Samo Vyletelka. Čaká nás ešte dosť zápasov a treba, aby minimálne dvaja brankári boli v zápasovom rytme,“ vysvetlil Kapuš.

Česká prehra v generálke

Česi v rámci prípravy na svetový šampionát odohrali len jeden medzištátny zápas. Už po prílete do Ruska si zmerali sily s Bieloruskom, ktorému prekvapujúcom podľahli 2:4. Prehru, s ktorou sa nečakalo, však realizačný tím príliš nepreceňuje. „Každé mužstvo má svoju kvalitu. Bol to ich prípravný zápas, štart do majstrovstiev sveta bude úplne iný. Na rozdiel od Čechov boli Bielorusi už rozohratí, hrali predtým prípravný zápas s Ruskom, preto tento celý zápas ťažko hodnotiť,“ vysvetľuje Kapuš, no jedným dychom dodáva. „Každý súper je hrateľný a Česi medzi nich rozhodne patria.“

Napriek tomu však Bielorusi pri svojej výhre ukázali recept, ktorý môže viesť k zisku troch bodov v zápase proti Česku. „Myslím si, že Čechov zaskočila bieloruská hra do tela. Bielorusi každý jeden súboj dohrávali a aj pre to Česi strácali sily,“ vysvetľuje obranca slovenského tímu Martin Bučko.

Martin BučkoMartin Bučko

Aj on už v rozhovore spomenul viackrát vyslovený nedostatok, pre ktorý nemohli Slováci v úvodnom svojom vystúpení na šampionáte pomýšľať na body. „Problém máme iba v disciplíne. Zápas proti Fínom bol z našej strany po taktickej stránke pomerne dobrý, no fauly v útočnej tretine u nás sú veľký problém. Z následných presiloviek Fínov sme dostali veľa gólov, na čo sme doplatili.“

Pre 17-ročného obrancu bude stretnutie proti Česku špecifické. Ako obranca pardubického Dynama nastúpi proti viacerým hráčom, ktorých pozná z pôsobenia v českej juniorskej extralige. Na súpiske trénera Davida Bruka síce nefiguruje žiadny súčasný hráč Pardubíc, legionár zo zámorskej USHL Matej Blümel však bol ešte v minulej sezóne Bučkovým spoluhráčom. „Veľmi sa na neho teším, pretože hrá v tretej päťke, rovnako ako ja, takže si to dnes proti sebe na ľade zrejme dosť často rozdáme,“ uzavrel s úsmevom Martin Bučko.