Projekt SR 18: Máme na čom pracovať, uvedomuje si Tartaľ po návrate do zápasov SHL

POPRAD (SZĽH) – Necelé tri mesiace chýbajú do začiatku majstrovstiev sveta hráčov do 18 rokov. Turnaj A-kategórie, kde sa slovenskí hokejisti predstavia aj vinou pandémie až po štyroch rokoch, odštartuje 20. apríla vo Švajčiarsku. Naša reprezentácia pokračuje v príprave na šampionát, minulý týždeň sa po prestávke opäť pripojila k Slovenskej hokejovej lige, kde ju čaká v januári a februári spolu dvanásť zápasov.

Z tejto porcie si už mladíci odkrojili dva duely. Kým v Považskej Bystrici viedli ešte štyri minúty pred koncom 2:0 a napokon prehrali 2:3 po predĺžení, v Žiari nad Hronom prehrali 1:4. „Od úvodu sme nezachytili dobré momenty, hlavne sme neboli ochotní hrať tvrdo v obrannom pásme. Tlak Žiaru sa stupňoval a vyústil v góly,“ zhodnotil po prehre, o ktorej rozhodli tri presné zásahy domácich v priebehu dvoch minút prvej tretiny hlavný tréner Tibor Tartaľ.

Ako ďalej priznal, návrat do SHL má svoje špecifiká, na ktoré si jeho zverenci musia zvyknúť. „Vidno, že sme zmenili prostredie a hráme u súperov. Už je tam aj atmosféra, pre hráčov to je úplne iné. Musíme nájsť vo svojej hre konzistentnosť,“ nabáda zverencov. Rozdiely oproti mládežníckym zápasom vidí aj center Tomáš Pobežal, ktorý je najproduktívnejším hráčom tímu v SHL. „Medzi seniormi sa hrá oveľa fyzickejšie, hráči sú skúsení, všetko je rýchlejšie a silnejšie.“

Mladých reprezentantov budú zväčša čakať dvojzápasové týždne s hracími dňami utorok-štvrtok. Už prvé zápasy naznačili, čo bude treba najviac vyladiť. „Pracovať musíme určite na presilových hrách. Oslabenia sme aj proti Žiaru zvládli celkom dobre. A ešte dokázať si zobrať na seba v zápase veci a momenty, ktoré nás môžu doviezť k víťazstvu,“ približuje Tartaľ.

Na MS pôjdu hráči, ktorí budú mať formu a budú spĺňať všetky požiadavky. Sú tam otvorené miesta a všetko sa vykryštalizuje až pri záverečnej nominácii

Hlavný lodivod následne načrtol ďalší program tímu. „Čakajú nás zápasy v Slovenskej hokejovej lige, na začiatku februára máme poslednú medzinárodnú akciu Turnaj Vladimíra Dzurillu 2023 a potom sa už budeme pripravovať na majstrovstvá sveta. V marci sú hráči ešte vo svojich kluboch a začnú play-off. Záverečnú prípravu na MS by sme chceli smerovať na koniec marca, začiatok apríla.“

K záverečnej nominácii a hlavným ťahúňom tímu sa šéf lavičky ešte príliš nechcel vyjadrovať. „Do MS zostávajú tri mesiace, takže sa ešte všeličo môže stať. Pôjdu tam však hráči, ktorí budú mať formu a budú spĺňať všetky požiadavky. Sú tam otvorené miesta a všetko sa vykryštalizuje až pri záverečnej nominácii,“ tvrdí.

V skupine MS čakajú na Slovákov vskutku ťažkí protivníci. Na najvyššej úrovni však nie sú slabí súperi. „Mali sme previerku už na Hlinka Gretzky Cupe, kde sme mali Švédsko a Kanadu. Pridajú sa k tomu Česi a Nemci. Je to svetová kvalita, ale musíme ísť do toho s odhodlaním a s cieľom postúpiť do štvrťfinále,“ dodal  na záver Tibor Tartaľ.

Aj šestnásťročný Tomáš Pobežal, rodák z Púchova, bojuje v projekte osemnástky o miestenku na MS. Ako však priznáva, svoje výborné štatistiky s takmer bodom na zápas, sa snaží nevnímať. „Som za to rád, ale tréneri sa tu hlavne pozerajú na herný prejav a nie body. Celú sezónu sa pripravujeme na MS, niektorí hráči sú v zahraničí. Všetci, čo sme v tíme, sa tam chceme dostať,“ zakončil Tomáš Pobežal.