Príprava pred MS 2006: Slováci zdolali Nórov najvyšším rozdielom v histórii

PIEŠŤANY 14. apríla (SITA) - Slovenská hokejová reprezentácia zvíťazila v druhom prípravnom stretnutí v Piešťanoch pred MS v lotyšskej Rige nad nováčikom svetovej "A" skupiny Nórskom vysoko 11:2. Slováci tak dosiahli najvyšší gólový rozdiel s týmto súperom, keď doteraz Nórov najvyššie zdolali na majstrovstvách sveta v roku 2000 v Petrohrade 9:1. Súbojom proti druhému severskému súperovi uzavreli päťdňové piešťanská sústredenie. Príprava na svetový šampionát pokračuje od pondelka v Žiline a Slovákov čakajú dva súboje s Českom (19. apríla v Ostrave a 20. apríla v Žiline).

Zostavy:
Slovensko:
Lašák (49. J. Laco) - Milo, Štrbák, Podhradský, Starosta, Hruška, Vydarený, Harant, S. Hudec - Vaic, Podkonický, A. Nedorost - M. Hudec, Jarolín, M. Kováčik - Čacho, Kollár, Kmeč - Húževka, Hujsa, Dravecký
Nórsko: Norgren (48. Grotnes) - Olsen, Ryman, Trygg, Nilsen, Holos, Gabrielsen, Odne - Andersen, Hansen, Spets - Bastiansen, Ask, Martinsen - Skroder, Johnsen, P. Thoresen - Nygaard, Nagel, S. Thoresen

Slováci začali aktívnejšie ako proti Dánom a už po necelých štyroch minútach hry dostali možnosť dvojminútovej presilovej hry o dvoch hráčov. Nórov zavreli pred brankárom Norgrenom, ale v prvej polovici početnej výhody sa neujala ani jedna strela. Jedenásť sekúnd pred naskočením oboch nórskych hráčov na ľad však M. Kováčik našiel pri ľavej žŕdke M. Hudeca a ten nezaváhal. Ďalšia snaha Slovákov o skórovanie vychádzala nazmar až prišiel trest. V 15. min rozohral zle Nedorost a Martinsen nedal Lašákovi šancu. O tri minúty na to boli diváci svedkami kurióznych momentov. Slováci najskôr reklamovali gól po strele Nedorosta, ale hra pokračovala a o pár sekúnd uspel na opačnej strane Bastiensen, ktorý si počkal na prihrávku spoza bránky. V rušnom závere prvej tretiny patrilo posledné slovo Slovákom. Minútu pred prvou sirénou dorazil Kollár za Norgrena strelu Starostu. V 23. min si nakorčuľoval šikovne medzi kruhy obranca S. Hudec, ale nórsky gólman jeho strelecký pokus vyrazil. V polovici stretnutia sa rozbehol slovenský gólostroj. Najskôr v 29. min tečoval v presilovej hre Podhradského strelu M. Kováčik. O šestnásť sekúnd na to Kollár prenechal puk Kmečovi a nitrianska spolupráca sa skončila gólom na 4:2. M. Hudec vysunul už o pár minút za chrbát nórskych obrancov Jarolína, ktorý síce nastrelil iba hornú žŕdku Norgrenovej bránky, ale hlavný rozhodca Jonák prekvapujúco rozhodol, že puk prešiel za bránkovú čiaru. Silnú päťminútovku uzavrel v 34. min gólom v početnej výhode po strele od modrej čiary Štrbák. Nóri sa osmelili až v závere druhej tretiny, ale Lašák si dal pozor na Hansenovu strelu spoza obrancov. Zverenci trénera Františka Hossu pokračovali v dobývaní súperovej bránky aj v tretej tretine. V 42. min dorazil Vydareného strelu Čacho a zaznamenal tak svoj prvý reprezentačný zásah. O necelé tri minúty zakončil presilovkovú kombináciu nitrianskeho útoku Vydarený, keď zužitkoval presnú krížnu prihrávku od Kollára. M. Kováčik upravil o ďalších pár momentov svojím druhým gólov zápase na 9:2. Šesť minút pred záverečnou sirénou vsietil svoj premiérový reprezentačný gól aj Dravecký. Záverečný gól do nórskej siete pridal Hujsa po akcii Vaica.
 
Slovensko - Nórsko 11:2 (2:2, 4:0, 5:0)
Góly:
6. M. Hudec (M. Kováčik, Podhradský), 19. Kollár (Starosta), 29. M. Kováčik (Podhradský, Jarolín), 29. Kmeč (Kollár, Vydarený), 31. Jarolín (M. Hudec), 34. Šterbák (A. Nedorost, Podkonický), 42. Čacho (Vydarený), 46. Vydarený (Kollár, Hruška), 48. M. Kováčik (Jarolín), 54. Dravecký (Podhradský), 58. Hujsa (Vaic) - 15. Martinsen (Nagel, Bastiansen), 18. Bastiansen (Trygg), vylúčení: 4:8 na 2 min, presilovky: 4:0, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Jonák - Pavlovič, M. Novák, 850 divákov

Hlasy po zápase:
František Hossa (tréner SR): "Hneď v úvode chcem poďakovať fanúšikom, ktorí pricestovali z Nitry za vytvorenie vynikajúcej atmosféry. Prvá tretina nebola podľa našich predstáv, ale po prvej prestávke sa to obrátilo k lepšiemu. Súpera sme zlomili aktívnejšou útočnou hrou. Dánsko aj Nórsko boli súperi na rozohratie. Nóri boli aktívnejší aj dôraznejší v osobných súbojoch, čo som nečakal. Nás však preverí až Česko a Švajčiarsko. Z mužstva odchádzajú Kmeč, Starosta a Dravecký. Na pondelkovom zraze v Žiline sa k nám pripoja Kapuš, Rasťo Pavlikovský, Zálešák a Ivan Čiernik. Starosta vypadol z prípravy pre poškodenie väziva v členku, ktoré si priniesol už z Ruska a v súboji s Nórskom si zranenie obnovil."

René Vydarený (obranca SR, prvý reprezentačný gól): "Z prvého gólu v reprezentácii mám veľkú radosť, puk odložím medzi ostatné prvogólové. Nóri hrali v úvode skutočne dobre. V prvej tretine dosť hrýzli, ale góly v druhej časti stretnutia ich zlomili. To, že odišli, mohlo byť aj psychickou záležitosťou. Bolo cítiť, že sme už dlhšie spolu a hrali sme lepšie ako proti Dánom."

Ján Lašák (brankár SR): "Zhodli sme sa, že Nóri boli korčuliarsky lepší ako Dáni v stredu. Ich brankár však mal slabší deň. Taktiež na tom neboli tak dobre po taktickej stránke ako dánski hokejisti, ktorí lepšie bránili a taktiež ich podržal Hirsch."