Priorita Prešovčanov je extraliga, ale pohárovú príležitosť chcú využiť

Hokejisti Prešova prešli do finále JOJ Slovenského pohára bez zaváhania. Trikrát triumfovali v základnej skupine, dve víťazstvá pridali v semifinále. Pred utorňajším súbojom o trofej však v lige zažívali najhoršie obdobie od návratu do najvyššej súťaže. Prehrali sedemkrát v rade a sériu neúspechov ukončili až v nedeľu, keď doma zdolali Nové Zámky tesne 3:2.

Prešovčania v dôsledku nepriaznivých výsledkov klesli v extraligovej tabuľke na desiatu pozíciu, ktorá im zatiaľ zaručuje miestenku v predkole play-off. „Sme si vedomí toho, že naša hra nie je taká, ako by sme si predstavovali. Najväčšie problémy nám robí produktivita, strieľanie gólov. Nedokážeme sa presadzovať v hre piatich proti piatim ani v presilovkách. Máme síce v tíme pár rozdielových hráčov, ale tým sa nedarí,“ povedal hlavný tréner klubu Ernest Bokroš, ktorý v úvode sezóny neočakával, že Prešov postúpi v pohárovej súťaži až medzi najlepšiu dvojicu.

Vo finále vyzve Žilinu, ktorá v druhej najvyššej súťaži zvíťazila v 20 zápasoch v rade. „Nepredpokladali sme, že budeme vo finále. JOJ Slovenský pohár sme vnímali najmä ako dobrú prípravu v letných mesiacoch. Zacítili sme však šancu na postup ďalej a využili sme ju. Teraz máme príležitosť získať pohár. Pokúsime sa zvíťaziť, ale priorita je pre nás extraliga,“ zdôraznil skúsený kouč.

V drese Prešova sa v pohárových dueloch najviac darilo útočníkovi Viliamovi Čachovi. Odchovanec trenčianskeho hokeja nazbieral v piatich zápasoch sedem kanadských bodov (5+2). Rovnaký hráč vedie tabuľku tímovej produktivity aj v Tipos extralige, kde získal 27 bodov (9+18) v 37 súbojoch. 

„Súťaž sme brali od začiatku zodpovedne. Mali sme k dispozícii viac-menej vždy kompletný tím, zatiaľ čo konkurenti postavili mladíkov alebo béčko. Pred finále sme odhodlaní, keďže sme pohárovým zápasom obetovali voľno a hrali sme počas reprezentačných prestávok. Bez ohľadu na to, že Žilina má momentálne vynikajúcu formu, finále bude o emóciách a o tom, kto dá do zápasu viac,“ hovoril 23-ročný center. 

Víťaz JOJ Slovenského pohára získa okrem trofeje aj odmenu 10-tisíc eur, čo je pre oba tímy motivujúce. „Trofej určite chceme získať, keďže by bola pre Prešov prvá od vzniku nového klubu. Navyše sa bojuje aj o finančnú odmenu, tak snáď sa s nami majiteľ v prípade víťazstva podelí,“ pousmial sa Čacho, ktorého teší, že sa nebude hrať na neutrálnej pôde. 

„Fanúšikovia nás ženú vpred aj v období, keď sa nám nedarí. Prišli nás podporiť aj minulý týždeň do Popradu a vytvorili skvelú atmosféru. Myslím si, že ich prítomnosť na tribúnach bude pre nás predstavovať výhodu,“ doplnil bývalý mládežnícky reprezentant. 

Naopak, šéf striedačky Koňarov dejisku finále nepripisuje dôležitosť. „Teší ma, že prešovský fanúšik bude mať možnosť si pozrieť finálový zápas naživo na domácom štadióne, ale ako výhodu to neberiem. Žilina je aktuálny líder TIPOS SHL. Má v kádri veľa šikovných chlapcov, ktorí dobre korčuľujú. Súpera poznám, je kvalitne organizovaný, a tak očakávam zaujímavú konfrontáciu klubov z dvoch najvyšších súťaží,“ doplnil Bokroš.