Prievan v Trenčíne. Prišli zaujímaví zámorskí bratia, Pardavý predpovedá odchody

TRENČÍN (SZĽH) - Naposledy zvíťazili pred viac ako mesiacom. Hráči Dukly Trenčín zažívajú krízu. Päť stretnutí po sebe nezískali ani bod. Aby toho nebolo málo, trénerovi Jánovi Pardavému zo zostavy vypadlo sedem hráčov.

Posledný víťazný zápas Dukly Trenčín sa spája s dátumom 16. októbra, keď „vojaci“ vyhrali na ľade Miškovca (3:2). Odvtedy čakajú na ligové body márne a prepadli sa na predposledné miesto tabuľky. Po prehre na ľade Nových Zámkov ich z herného rytmu na 24 dní vyradila pandémia koronavírusu. Po návrate na ligový ľad sa však nedokážu rozbehnúť.

„Tých prehier je už skutočne veľa,“ povzdychol si kouč tímu Ján Pardavý a pokračoval: „Musíme to zastaviť čím skôr. Mentálne nastavenie momentálne nie je ideálne. Potrebujeme sa chytiť. Denno-denne pracujeme na tom, aby sme súčasnú krízu zvrátili. Pozitívne vyznela druhá a tretia tretina proti Detve a stretnutie v Košiciach, kde sme mali bodovať.“

Už klasickým problémom je pre Trenčanov rozsiahla maródka, ktorá sa opakuje tretiu sezónu v rade. Ešte pred koronavírusovou pandémiou, ktorá postihla kompletne celú kabínu, sa zrazil Boris Sádecký. Tesne po nej si nešťastné zranenie priviedol Lukáš Paukovček. Marko Daňo si poranil zápästie. Únavové zranenie v hornej časti tela postihlo Petra Sojčíka, ku ktorému sa pridal Michal Hlinka. Po včerajšom dueli na ľade Košíc má problémy s ramenom Viktor Ďurina a možno ho čaká operácia, čo by znamenalo stopku na dlhšie obdobie. Zdravotné patálie si privodil aj Tomáš Starosta, ktorého absencia sa očakáva v rozmedzí 10 až 14 dní.

„Neviem, odkiaľ sme nabrali toľko smoly. Z jedného maróda je zrazu sedem. Nie sme v jednoduchej situácii. Aj korona nás nezastihla v ideálnom čase, pretože sme mali iba štyri tréningy a potom sme počas siedmich dní odohrali štyri ostré ligové zápasy. Iné tímy mali určitý čas na prípravu, keďže chorí boli aj ich súperi,“ doplnil Pardavý.

Padlo aj meno Mikyska

Vedenie klubu začiatkom týždňa nezaháľalo a včera predstavilo na sociálnej sieti nové tváre. Prvým je odchovanec Oliver Okuliar, ktorý prišiel z Liptovského Mikuláša. Na skúšku sa hlási zámorský gólman Landon Trutt. Vstredu sa k nim pridala ďalšia dvojica. Zadné rady vystuží Justin Lemcke a zaujalo aj hosťovanie Brandona Aldersona, ktorý v aktuálnej sezóne pôsobí v českej Mladej Boleslavi. Uplynulý ročník strávil v Dukle a s 26 gólmi bol najlepším strelcom tímu.

„S Aldersonom som sa bavil už dávnejšie. Otázka znela, či bude čakať na šancu v Boleslavi, alebo chce prísť k nám. Branko Radivojevič sa spojil s generálnym manažérom Nedorostom. A dohodli sa, že si vzájomne vypomôžeme. Brandon sa u nás môže rozohrať a uvidíme, čo z tejto spolupráce vznikne,“ vysvetľoval strieborný medailista zo svetového šampionátu v roku 2000.

Absolvovali sme viacero osobných pohovorov už od prípravy. Niektorých jednotlivcov sme netrafili. Cudzinci neprinášajú to, čo by mali. Aj v tomto smere príde k zmenám. JÁN PARDAVÝ

Kanadský snajper v uplynulej sezóne vytvoril údernú dvojičku s Josefom Mikyskom. Ten rovnako pôsobí v českej najvyššej súťaži. V drese Vítkovíc však určite nepatrí k bodovým lídrom a v ôsmich zápasoch má na svojom konte iba jediný bod za asistenciu.

„Bolo by zaujímavé obnoviť ich spoluprácu. Medzi chlapcami fungovala výborná chémia. Priznám sa, že sme spomínali aj meno Mikyska. Momentálne však pracujeme s hráčmi, ktorých máme k dispozícií,“ nechal sa počuť 49-ročný tréner .

Sklamaním v tíme Dukly sú zahraniční hráči, ktorí v predchádzajúcich ročníkoch patrili k lídrom mužstva. „Absolvovali sme viacero osobných pohovorov už od prípravy. Niektorých jednotlivcov sme netrafili. Cudzinci neprinášajú to, čo by mali. Aj v tomto smere príde k zmenám. Mali sme v pláne sa s niektorými jednotlivcami už rozlúčiť. Dnes sme v stave, že sme radi, aby sme vôbec boli schopní nastúpiť na zápas. Stabilizujeme káder a na deväťdesiatdeväť percent nás niekto opustí,“ uzavrel rozhovor Ján Pardavý.

Tréner má dôveru

O vyjadrenie sme požiadali aj predsedu predstavenstva Dukly Miloša Radosu: „Súčasné postavenie nášho tímu určite nie je uspokojivé. Na druhej strane vnímame ostatné faktory, ktoré ovplyvnilo túto pozíciu. Domnievam sa, že sme jediný tím, ktorý bol kompletne pozitívne testovaný na koronavírus. Po masovej maródke sa dostavili početné zranenia, ale nepotrebujeme sa vyhovárať. Aktívne riešime zásadné posilnenie kádra. Som presvedčený, že fanúšikovia sa budú z týchto zmien tešiť. Tím trénerov na čele s Jánom Pardavým má aj v súčasnej nepriaznivej situácií našu plnú dôveru.“

Ďalšie posily zo zámoria

Fakt, že káder Dukly niekto opustia, posilňuje aj angažovanie ďalších dvoch zámorských hráčov, hoci nateraz dočasne. Do Dukly prichádza americká bratská dvojica Nick a Drew Shoreovci. A na slovenské pomery ide o zaujímavé mená. Nick, draftovaný Los Angeles v roku 2011, je hráč NHL. V minulej sezóne odohral 21 zápasov za Toronto a 46 vo Winnipegu vrátane štyroch v play-off. V profilige nastúpil na 299 duelov v základnej časti a päť v play-off. Nazbieral 59 bodov. Aj jeho starší brat Drew má skúsenosti s NHL. Odohral v nej 94 duelov v základnej časti a jeden v play-off. Ďalších 214 štartov pridal v AHL. Zahral si elitnú súťaž vo Švajčiarsku, v KHL obliekal dresy Kchun-lunu, Dinama Minsk a Torpeda Nižný Novgorod.

Obaja bratia podpísali s Duklou zmluvu do konca kalendárneho roka.