Prichádza Hokejová galaxia! Od piatka do nedele bude žiariť v Michalovciach

BRATISLAVA (SZĽH) – Dievčenská hokejová liga na Slovensku? V minulosti utópia, dnes aktívna snaha, v budúcnosti realita. Slovenský zväz ľadového hokeja v rámci dlhodobej stratégie rozvoja ženského a dievčenského hokeja pod Tatrami pripravil model série turnajov dievčat do 15 rokov pod názvom Hokejová galaxia. Práve z víkendových podujatí, ktorých počet by mal postupom času narastať, by mohla raz vzísť samostatná dievčenská hokejová súťaž. A nielen to. Ďalšími nosnými cieľmi sú nárast hráčskej základne, budovanie konkurenčného prostredia a výchova nádejných slovenských reprezentantiek.

Premiérové podujatie sa uskutoční už tento víkend - od piatka 25. februára do nedele 27. februára v Michalovciach!

Mladých dievčat-hokejistiek v súčasnosti na Slovensku nie je málo, no v rannom hokejovom veku sú spravidla súčasťou chlapčenských kolektívov či už v rámci prípraviek, alebo žiackych kategóií. Snahou novej stratégie rozvoja ženského a dievčenského hokeja, schválenej kongresom SZĽH v júni 2021, je však snaha, aby sa stretli a porovnali aj medzi sebou. Aj preto sa v rámci podpory propagácie dievčenského hokeja zrodila idea série miniturnajov, na ktorých by hrali výlučne dievčatá. Skutočnosť, že takýto projekt musí dostať zelenú, v plnej miere podčiarkol Dievčenský hokejový víkend pod záštitou Medzinárodnej hokejovej federácie, ktorý sa v gescii SZĽH uskutočnil vlani v októbri v 17 slovenských mestách. Záujem o zábavné hokejové aktivity prejavili desiatky mladých dievčat.

Po tomto úspešnom víkende pre dievčatá sme plánovali projekt Hokejovej galaxie spustiť už vlani počas jesene, bohužiaľ, zastavila nás pandémia koronavírusu. Napokon sme štart premiérového podujatia posunuli na koniec februára, pričom prvý zo série turnajov sa bude konať v termíne 25. až 27. 2. v Michalovciach,“ informuje Ľubomíra Kožanová, generálna manažérka ženskej reprezentácie a koordinátorka rozvoja ženského hokeja v štruktúrach SZĽH.

Cieľom Hokejovej galaxie je ruka v ruke s intenzívnym rozvojom i nárast hráčskej základne, ktorý bude mať za následok jednak zvýšenie konkurencieschopnosti, jednak skvalitnenie tréningového procesu a v neposlednom rade môže viesť k vzniku samostatnej dievčenskej súťaže. „Chceme, aby sa dievčatá medzi sebou stretli, vedeli o sebe a zahrali si medzi sebou. Dnes musia vyrastať a hrať v chlapčenských tímoch. Z hľadiska rozvoja je však dobré, aby sa porovnávali aj medzi sebou. Preto sme sa spojili s kreatívnymi zložkami v rámci zväzového marketingu a idey dali na papier. Celý názov projektu Hokejová galaxia odkazuje na dievčatá – budúce hviezdy. Chceme, aby sa stali nielen hviezdami, ale tiež dobrými hokejistkami a slovenskými reprezentantkami,“ pokračovala Ľubomíra Kožanová.

A odkiaľ sa vzal názov Hokejová galaxia? „Pochádza z kreatívneho návrhu marketingového tímu. S hlavným názvom korešpondujú aj pomenovania jednotlivých družstiev. Volajú sa Kométy, Supernovy, Luny a Hviezdy. Grafický návrh loga a log jednotlivých družstiev zasa pripravila Clementine, šikovná dcéra jednej našej kolegyne z marketingu, navyše vekovo príbuzná dievčatám, pre ktoré sú turnaje určené. Sme v krásnom vesmírno-galaktickom spektre, kde sa nachádza veľmi veľa hviezd. A my hľadáme práve budúce hokejové hviezdy,“ objasnila Kožanová.

Na úvod celého projektu by sa mali uskutočniť štyri turnaje, v štyroch mestách a zakaždým spravidla so štyrmi tímami. Prvý bude už tento víkend od piatka do nedele (25. - 27. februára) v Michalovciach, ďalší by sa mal uskutočniť v Považskej Bystrici v polovici marca. 

HARMONOGRAM PRVÉHO VÍKENDU V MICHALOVCIACH!