Príbeh na víkend: „Klobúkový trik" Zdena Cháru s gestom Petra Bondru

BOSTON (SZĽH) - Čiapky na ľad! Zdeno Chára sa dočkal. Odkorčuľoval 892 súťažných stretnutí, kým si užil svoj premiérový a dosiaľ jediný trojgólový večer v NHL. Bol 17. január 2011 východoamerického času. Boston deklasoval Carolinu 7:0, na ľade pristáli desiatky šiltoviek. Mimochodom, viete, prečo lietajú na zámorské klziská v rámci hetrikovej oslavy?

Pamätnému večeru spred deviatich rokov predchádzala jedna menej príjemná udalosť. „Obria“ hokejka Zdena Cháru, ktorá o dva dni neskôr vsietila parádne tri góly, najskôr nezavinene pohladila tvár Stevena Kampfera. Nádejnému obrancovi Bruins spôsobil nekoordinovaný zásah zlomeninu nosa. Márne sa útočník Pittsburghu Pascal Dupuis dožadoval poopravenia verdiktu rozhodcov. Keďže arbitri nemali k dispozícii kamerový záznam, „tučniakovi" udelili štvorminútový trest za nebezpečnú hru s vysokou hokejkou. Pravda však bola taká, že v neprehľadnej situácii poškodila nos Kampfera práve hokejka slovenského obrancu. „Bolo to v súboji a prihodilo sa to nešťastnou náhodou," vravel po stretnutí Zdeno Chára. Veľmi ho mrzelo, že zranil spoluhráča. Parťáka, ktorému robil hokejového tútora po jeho príchode do organizácie Bruins.  

O dva dni neskôr už oplýval radostnými emóciami.

Jeden švih, dve bomby

Dvanásta minúta: Chára sa vráti sa z trestnej lavice, no nerozhodne sa nakorčuľovať do hĺbky obranného pásma, kde je ťažisko hry, aby pomohol brániacej sa trojici. Myslí dva-tri kroky dopredu. Korčuľuje k opačnému mantinelu, kde si preberie vyhodenie McQuaida a smeruje do brejku dvoch proti jednému. Po pravici sa mu uvoľňuje Recchi. Zdeno Chára sa na ľavom kruhu rozhodne vystreliť a skóruje!

Šestnásta minúta: Presilovka Bostonu o dvoch hráčov. „Medvedi“ zatlačia súpera pred brankára Petersa. Chára po prihrávke od bránkovej čiary zvolí tvrdý príklep, s rýchlosťou okolo 170 kilometrov za hodinu, a trafí presne do protipohybu brankára Hurricanes!

Päťdesiata piata minúta: Ďalšia presilovka, tentoraz piatich proti štyrom. Na ukazovateli svieti stav 6:0. Chára je na ľade, na modrej čiare zatvára útočné pásmo. Dostane prihrávku na os. Chvíľu zaváha, či prihrať alebo vystreliť. Skontroluje si puk, zodvihne hlavu a vypáli. Opäť ako z kanóna, opäť presne. Hetrik je na svete!

Plný emócií, s úsmevom na tvári, sa urastený obranca odchádza tešiť do stredného pásma. Zodvihne ruky vysoko nad hlavu a prezentuje sa gestom, o ktorom dúfal, že si ho raz po strelení hetriku bude môcť vyskúšať. Dá si dole rukavicu a pravou rukou na helme naznačí divákom, aby odhodili šiltovky na ľad. Presne tak, ako to zvykol robiť ďalší legendárny slovenský hokejista. A oveľa častejšie ako Zdeno Chára. „Spomenul som si na Petra Bondru, ktorý takýmto spôsobom oslávil hetrik proti nám v čase, keď som ešte hral za Islanders. Povedal som si, že ak niekedy v zámorskej kariére strelím hetrik, urobím to isté. A bol to skvelý pocit,“ vravel po stretnutí Zdeno Chára zámorským médiám.

Tridsať rokov čakania

Už po dvoch strelených góloch v prvej tretine bolo zrejmé, že slovenský obranca môže dosiahnuť pamätný míľnik. Neraz sa stalo, že mal na konte dva presné zásahy, no tretí nepridal. Napríklad aj z dôvodu nastrelenej žŕdky. Tentoraz, 17. januára 2011, to vyšlo. „Nechceli sme vyvíjať naňho tlak. Ale platí, že ak má niekto zo spoluhráčov na konte dva góly, prajete mu, aby dosiahol tretí. Zdeno hrá NHL 14 rokov a dosiahol prvý hetrik. Musí to byť skvelý pocit. Ja hrám hokej 30 rokov a ešte som žiadny nedal,“ konštatoval vtedajší útočník Bostonu Shawn Thornton. Vzápätí dodal, že Zdenovi Chárovi rozhodne nezávidí. Práve naopak.  

Obranca Adam McQuaid, ktorý prihral kapitánovi Bruins na prvý z troch zásahov, spomína: „Keď som ho pred tretím gólom videl v dobrej palebnej pozícii, všetci sme vnútorne vraveli: ‚Strieľaj, strieľaj!‘ A potom to prišlo. Je nezvyčajné sledovať obrancu, ako sa raduje z hetriku. Zdeno už mal zopár dvojgólových stretnutí. Som rád aj zaňho, že teraz to vyšlo.“

Veľkosť

Chára si po prvej tretine uvedomoval, že k hetriku je blízko. Spoluhráčov v kabíne napriek tomu vyzýval, aby sa nesnažili prihrávať mu každý puk do palebnej pozície. „Chcel som, aby sme hrali ďalej tak, ako máme. Nech na mňa chlapci netlačia, neprihrávajú mi zakaždým, pretože môžem streliť hetrik. Vravel som im - ak to má prísť, príde to. Preto som pokračoval v taktike, ktorú sme mali naordinovanú. Nemám vo zvyku myslieť iba na seba,“ ukázal svoju veľkosť náš reprezentant.  

Zdeno Chára sa krátko po hetrikovej noci predstavil v Zápase hviezd. Na podujatí prekonal svoj rekord v súťaži o najtvrdšiu strelu. Puk vyslal rýchlosťou 170,43 km/h. Zdroj: TASR

Hetrikom zo 17. januára 2011 sa Zdeno Chára zaradil do lukratívnej spoločnosti. Trojgólový zápis v jednom stretnutí v drese Bruins dosiahol ako štvrtý obranca v poradí po Bobbym Orrovi, Rayovi Bourquovi a Glenovi Wesleym. „Ani neviem, či si vôbec zaslúžim byť v takej spoločnosti,“ uznanlivo konštatoval hrdina tej noci.

Klobúkový trik

Mimochodom, keď už sme spomínali desiatky čapíc na ľadovej ploche počas Zdenovho nezabudnuteľného večera, viete, prečo ich fanúšikovia hádžu z hľadiska pri hetriku a čo sa s nimi stane po zozbieraní? Pri hľadaní odpovede na prvú otázku sa musíme vrátiť v čase do roku 1858. Vtedy, podľa viacerých fundovaných zámorských médií, vznikol pojem hetrik. Nie v hokeji, ale v krikete. Nadhadzovač H.H. Stephenson zložil počas zápasu v Sheffielde vo Veľkej Británii trikrát po sebe drevený terč, respektíve bránku stráženú pálkarom. V hokeji sa termín začal používať asi o osemdesiat rokov neskôr.

V cudzom jazyku ide o pojem hattrick, spájajúci dve slová. Hat – čiže klobúk a trick – čiže trik, manéver, lesť, podfuk, klam, žart... Niekde uvidíte tento pojem napísaný spolu ako jedno slovo, inde oddelene alebo so spojovníkom. Každopádne, hádzanie čiapok na ľad, v dnešnej dobe najmä šiltoviek, súvisí s prvým slovom „hat“ a s príbehom z roku 1946.

26. januára, pred duelom Toronto – Chicago, vstúpil do obchodu torontského biznismena Sammyho Tafta útočník Black Hawks (vtedy si Chicago písalo prívlastok oddelene) Alex Kaleta. Rýchleho krídelníka zaujali klobúky. Jeden sa mu zapáčil, ibaže nemal dosť peňazí, aby si ho kúpil. Majiteľ Taft ho motivoval, že ak strelí v zápase tri góly, dostane ho grátis. Kaletu ponuka evidentne zaujala. Strelil štyri góly! A dostal vytúžený klobúk. Na pravdivej historke rozbehol Sammy Taft svoj biznis. Hráčovi, ktorý v zápase NHL v Toronte strelil tri góly, zakaždým daroval klobúk. Historku v zámorí nazvali „Alex Kaleta Hat Trick“, vo voľnom preklade Klobúkový trik Alexa Kaletu.    

Takto fanúšikovia Bostonu zahádzali ľad v apríli 2018, keď strelil hetrik David Pastrňák. Zdroj: TASR

Podnikateľ Sammy Taft jedného dňa v roku 1992 pre The Hockey News uviedol: „Vtedy, v tom roku 1946, som Kaletovi takúto možnosť navrhol úplne nezištne. Bez nejakého dôvodu alebo zámeru. Proste mi napadlo, že ak chce klobúk a nemá peniaze, nech dá večer tri góly a bude jeho. Išiel, dal, mal...“

A čo dnešné zámorské kluby robia so zozbieranými šiltovkami po hetriku? Niektoré z nich dajú majiteľom možnosť, aby sa v nasledujúcich dňoch po stretnutí po svoj kus zastavili. Ak tak neučinia, suveníry putujú na charitu. Za zmienku stojí, že držiteľom sezónnych permanentiek ponúkajú kluby NHL 50-percentnú zľavu na nákup šiltovky. Aby im nerobilo problém kúpiť si novú v prípade, že aktuálnu pri hetriku hráča svojho klubu zahodia na ľad.

Nie je hetrik ako hetrik

Aby sme náš terajší príbeh zakončili, kde sme začali, vráťme sa k Zdenovi Chárovi. Platí, že hetrik zo 17. januára 2011 bol prvý a jediný trojgólový zápis 42-ročnej legendy v doterajšej zámorskej kariére. Ona však zopár ďalších hetrikov predsa len pridala. Takzvaný hetrik Gordieho Howea = strelený gól, asistencia a bitka v jednom stretnutí. Zdeno Chára dosiahol päťkrát takúto kombináciu a spolu s Joeom Thorntonom sú na čele štatistiky spomedzi aktívnych korčuliarov. V súhrnnej tabuľke všetkých, teda aktívnych aj bývalých hokejistov, vedie Rick Tocchet. Od 5. januára 1985 do 16. decembra 2000 dosiahol 18 hetrikov Gordieho Howea.   

 


Ďalšie články