PRESTUPY V SHL: Žilina získala skúseného Petrana, do Martina prichádza rodák z hokejovej exotiky

BRATISLAVA (SZĽH) – Niektoré kluby SHL už majú za sebou premiérové prípravné zápasy, iné stále vehementne pracujú na skladbe kádra pre novú sezónu. Prvým oznámeným prestupom do SHL sme sa venovali už v júni, ďalší prestupový sumár sme priniesli v júli, no a riadnu dávku príchodov a predĺžení kontraktov priniesol aj posledný mesiac, preto vám ponúkame opäť súhrn na jednom mieste.

 

HC 19 Humenné

Od príchodu ruského trénera Andreja Parfjonova oficiálne na súpisku tímu z východu Slovenska nepribudlo ani jedno meno. Ako však Humenné na svojich sociálnych sieťach oznámilo, klub uskutočňuje výberový kemp hráčov, keďže na súpiske pre novú sezónu má hneď niekoľko voľných miest. Prípravu na nový ročník začínajú humenskí hokejisti 16. augusta, kedy zrejme klub oznámi aktuálny stav kádra vrátane menoslovu hokejistov. 


HK VITAR Martin

Podľa aktuálnych informácií by malo na súpisku Martina pribudnúť ešte minimálne ďalších šesť mien, pričom dve z nich už klub oficiálne oznámil. Do Turca sa sťahuje mladý 20-ročný útočník Viktor Ďurina. Bývalý mládežnícky reprezentant naberal skúsenosti medzi elitou za rodný Trenčín, avšak po nepríjemnom zranení, ktoré si vyžiadalo operáciu, sa mu do zápasového tempa vracalo ťažko. V minulej sezóne naskočil dokopy iba do 18 stretnutí. 

Ďalším legionárom v kabíne „rytierov“ bude dobre fyzicky stavaný hokejista Arťom Tkačenko. Rodák z hokejovo exotickej krajiny – Moldavska, športovo vyrastal u našich južných susedov z Maďarska. Stále iba 21-ročný obranca by mal po odchode Václava Čížeka priniesť do zadných radov potrenú tvrdosť. Najnovšia posila Martina strávila posledný rok v nižšej ruskej súťaži RSHL. 

Šancu naštartovať svoju kariéru na seniorskej úrovni dostávajú od Martina synovia dobre známeho Petra Bartoša. Zatiaľ čo útočník Jan musí trénerský tandem o svojich kvalitách presvedčiť a vybojovať si zmluvu, obranca Antonín je už oficiálne súčasťou kádra „rytierov“. Dvojičky sa do Turca sťahujú z juniorky Košíc.

Do Martine tiež prichádza rodený Francúz so španielskym občianstvom Paul Cerda, stále len 24-ročný rýchlonohý krídelník hokejovo vyrastal v zámorí. 


HK Spartak Dubnica

Považania sa po vydarenej sezóne naďalej snažia udržať kostru kádra z posledného ročníka. Na zmluve s Dubnicou sa dohodli ďalší piati hokejisti. Pri Váhu pokračuje obranca David Janík a kvarteto útočníkov Filip Ondruš, Jozef Haščák, David Maniaček a Matej Síkela. Na začiatku obdobia prípravných zápasov preto stále platí, že na súpisku Spartaka pribudlo iba trio nových hráčskych prírastkov. 


VLCI Žilina

Po príchodoch viacerých mladých perspektívnych hokejistov sa stáva členom vlčej svorky aj skúsený obranca Marcel Petran. Bývalý obranca extraligových Košíc, Liptovského Mikuláša, Zvolena, Popradu i Banskej Bystrice má na konte vyše 400 zápasov medzi tunajšou elitou. „Pán Skladaný sa mi ako manažér tímu ozval, že som pre nich zaujímavý hráč. Pýtal sa ma, či pre mňa nebude SHL skok vzad, avšak nad niečím takým som vôbec nepremýšľal,“ povedal pre hockeyslovakia.sk tesne po prestupe k „vlkom“. 

K hlavnému trénerovi Stanislavovi Škorvánkovi st. pribudne v pozícii asistenta Tomáš Harant. Odchovanec žilinského hokeja a bývalý reprezentačný obranca započal svoju kariéru kouča pri juniorskom mužstve, teraz sa po krátkej minuloročnej anabáze pri Áčku definitívne presúva k mužom. „Ja osobne vnímam pozíciu asistenta, okrem iného, ako medzičlánok medzi hlavným trénerom a hráčmi,“ vyslovil sa pre klubový web VLCI Žilina.

Do žilinského tímu pribudol aj 28-ročný útočník Michal Hlinka, ktorý vlani kvôli zdravotným problémom odohral len 8 zápasov za Duklu Trenčín. Pre fanúšikov strieborného tímu poslednej sezóny SHL je bezpochyby potešujúcou správou aj zotrvanie kapitána a ťahúňa tímu Jaroslava Markoviča. Ostrieľaný 36-ročný krídelník začne v Žiline už svoju tretiu sezónu. Okrem neho sa na predĺžení spolupráce s vedením dohodol taktiež mladík Jakub Jakubík. V neposlednom rade je pre Žilinčanov vynikajúcou správou takisto zotrvanie najproduktívnejšieho hokejistu minulej sezóny Patrika Koyša. 


HC Topoľčany

Kariéra, slovenským fanúšikom dobre známeho obrancu, Michala Nováka bude aj štvrtý rok po sebe pokračovať v druhej najvyššej slovenskej hokejovej súťaži. Rodený Skaličan patril už tradične k stavebným pilierom tímu, so ziskom 26 kanadských bodov ovládol tímovú produktivitu obrancov. Vynikajúco stavaný bek je typicky svojou tvrdou hrou a nebojácnosťou zastať sa spoluhráčov. 

Členom kádra „žochárov“ naďalej ostáva aj útočník Jozef Tomčák. Pracovitý center stihol vplyvom zranenia vykorčuľovať v uplynulom ročníku iba do 19 stretnutí. Pre odchovanca prešovského hokeja pôjde už o štvrtú sezónu v radoch Topoľčian, čím sa zaradí k služobne najstarším i najskúsenejším hráčom. 


HK 95 Považská Bystrica

Vôbec prvým oficiálne oznámeným hráčom a zároveň posilou tímu pod taktovkou Júliusa Pénzeša je Miroslav Zaťko. Odchovanec tamojšieho hokeja sa do materského klubu vracia po 15 rokoch, väčšinu z nich strávil u severných susedov z Poľska, kde obliekal dresy šiestich klubov. „Veríme, že jeho kvalitná hra vystuží obranu, zjednoduší prechod do útoku, bude efektívny v presilových hrách a dokáže svoje skúsenosti odovzdávať mladším hráčom,“ vyjadril sa na margo príchodu 37-ročného obrancu generálny manažér „panterov“ Ján Zlocha st.

Z neďalekej Dubnice sa o niekoľko kilometrov ďalej presúva ruský útočník Arťom Dmitriev. Držiteľ 17 kanadských bodov z uplynulej sezóny už bol súčasťou „panterov“ počas sezóny 2019/20. „V klube vládne pozitívna atmosféra, čo je základom dobrých výsledkov. To ma tiež motivovalo pri mojom rozhodovaní. Chcel by som pomôcť tímu prepracovať sa minimálne do play-off,“ povedal pre klubový Facebook 27-ročný útočník, pre ktorého pôjde už o šiestu sezónu na Slovensku. 

Známe je už takisto obsadenie brankárskeho postu Považanov. K dvojici Mário Lamper a Tomáš Hrušík sa po ročnej pauze od hokeja pridáva Boris Babik, ktorý strávil sezónu 2019/2020 vo Švédsku, predtým okúsil aj extraligový hokej vo Zvolene. V rámci striedavých štartov bude „panterom“ tradične vypomáhať talentovaný Jakub Lackovič, kmeňový hráč Nových Zámkov. 


HK iClinic Skalica

Tradičný slovenský hokejový klub zo Skalice bude v nasledujúcom ročníku oslavovať svoje 85. výročie. O poriadok v defenzíve sa bude starať štvorica známych tvárí – skúsený český obranca Ondřej Šmach, Peter Horváth, Ondrej Janík aj mladík David Hílek. Korčule stále ani zďaleka nevešia na klinec legendárny Martin Hujsa. Spoločnosť v jednej kabíne i ofenzíve Záhorákov mu budú robiť taktiež Patrik Janáč, David Jaša, Richard Nemec a Kristián Včelka. Súčasťou tímu ostáva najproduktívnejší hráč poslednej sezóny Daniel Štumpf a aj skúsenosťami ozbíjaný Michal Šátek, pozíciu brankárskej dvojky by mal zastávať Dávid Borák, 20-ročný odchovanec skalického hokeja.

Dosiaľ jedinou posilou realizačného tímu okolo hlavného trénera Michala Ružičku je 22-ročný forvard Ondrej Šišolák. Niekdajší najlepší strelec dorasteneckého tímu Sparty Praha už v mladom veku okúsil aj švédsky hokej. Na Záhorie sa sťahuje z Trnavy, kde strávil posledný rok, avšak väčšej porcie stretnutí sa nedočkal.