Prekvapenie pre talenty v maskách. Z kempu išli gólmani do výcvikového táboru v Lešti

ZVOLEN (SZĽH) – Tréner reprezentačných gólmanov Ján Lašák pokračuje aj v tejto sezóne v organizovaní brankárskych kempov. Už v poradí druhý v novej sezóne 2019/20 prebieha od dnes do štvrtka, pričom sa ho zúčastňuje 36 talentovaných chlapcov s ročníkom narodenia 2005 a starší. Rovnako ako v minulosti, aj v priebehu dnešného dňa absolvovali mladí brankári tréning na ľade či mentálnu prípravu, ktorej súčasťou boli aj rôzne dýchacie cvičenia. No veľké prekvapenie na nich čakalo podvečer. Vďaka spolupráci SZĽH s Ministerstvom obrany SR bude nečkaným oživením kempu a veľkým zážitkom pre mladých chlapcov účasť vo výcvikovom vojenskom tábore v Lešti. Tam sa aktuálne presúvajú účastníci brankárskeho kempu. „Z mladých chlapcov sa nesnažíme vychovať len dobrých brankárov, ale aj lepších ľudí. A toto je na to výborná príležitosť,“ uviedol Ján Lašák.

 

Vojaci a charakter

Brankárske nádeje Slovenska čaká v Lešti bohatý program. V noci budú spať v klasických vojenských stanoch, zajtra absolvujú rannú rozcvičku, kurz sebaobrany, lezenie po skalách či základy topografie. Budú mať aj prednášky od vojakov, ktorí absolvovali v nedávnej minulosti minimálne jednu misiu v Afganistane. „Chceme, aby chalani pochopili, čo to znamená slovo charakter pre ľudí, čo bojujú v Afganistane. A pre „parťáka“ sú naozaj odhodlaní urobiť čokoľvek,vysvetľuje Lašák. Vojaci disponujú vysokou mierou disciplíny, tímovou prácou a tiež ukazujú veľké srdce pre Slovensko. Všetko sú to teda vlastnosti, ktoré by mali zdobiť každého potenciálneho hokejového reprezentanta. „Sú vo veku, keď sú ich idolmi zväčša ľudia zo športu či šoubiznisu. My ich chceme ukázať, že existujú aj iní hrdinovia, o ktorých nie je v médiách až tak počuť,“ skonštatovala Katarína Válkyová, projektová manažérka SZĽH ktorá organizuje spoločne s Lašákom unikátny kemp brankárov. Základnou myšlienkou celého podujatie je ukázať nádejam v maskách, že život nie je iba o tréningoch a ľadová plocha nemusí byť zakaždým na najdôležitejšia vec na svete. „Sociálne siete nám mnohokrát neponúkajú tie správny vzory. Chceme, aby stretli tie správne a strávili s nimi nejaký čas,“ hovorí Lašák a vyzdvihuje ochotu ministerstva obrany uskutočniť tento netradičný kemp s tým, že spolu so SZĽH cíti spoluzodpovednosť za to, aby sa na Slovensku vychovávali lepší ľudia.

 

120 hokejok od ministerstva

Okrem samotnej možnosti využiť na poldruha dňa výcvikový tábor Lešť poskytlo ministerstvo obrany brankárskym tínedžerom aj materiálnu pomoc. „Ministerstvo obrany okrem toho poskytlo dotáciu vo výške 7-tisíc eur a chlapcom tak budeme odovzdávať približne 120 kusov brankárskych hokejok,“ priblížila Válkyová. Za materiálnu pomoc z rezortu obrany je vďačný aj Ján Lašák, no opakovane si veľmi pochvaľuje najmä možnosť pobytu na Lešti a stretnutie s vojakmi armády SR. „Ktovie, možno sa to niektorým chlapcom zapáči až tak, že v budúcnosti – ak sa im nepodarí presadiť v ľadovom hokeji – spoja svoju budúcnosť s armádou,“ hovorí reprezentačný tréner brankárov Slovenska. S brankármi absolvuje „výcvik“ aj samotný Lašák, Válkyová aj celý tím trénerov. Rovnako ako v minulej sezóne, tak aj teraz budú Lašák a spol. sledovať vývoj jednotlivých brankárov, pre ktorých majú takéto sústredenia pôsobiť aj ako motivácia do ďalšej práce vo svojich kluboch.