Prehľad transferov počas záverečného dňa prestupov v NHL

NEW YORK - Pozrite si prehľad prestupov, ktoré sa udiali na zámorskom trhu počas prestupovej uzávierky 24. februára:

Obranu Calgary posilnili Forbort a Gustafsson

Klub NHL Calgary Flames vystužil svoju defenzívu o dvojicu zadákov. Z Los Angeles získal obrancu Dereka Forborta výmenou za voľbu v 4. kole draftu a z Chicaga prichádza švédsky hokejista Erik Gustafsson, za ktorého "plamene" obetovali treťokolovú draftovú voľbu.

Flames tuho bojujú o play off, momentálne im patrí v Západnej konferencii pozícia s prvou voľnou kartou. V boji o postupovú miestenku sa im bude snažiť pomôcť 27-ročný Forbort, ktorý dosiaľ hral v NHL za Los Angeles. V tejto sezóne ho limitovalo zranenie chrbta, za Kings stihol nastúpiť len v 13 zápasoch, v ktorých si pripísal asistenciu. Flames získali tesne pred uzávierkou transakcií aj ofenzívneho obrancu Gustafssona, 27-ročný Švéd sa v minulej sezóne blysol 60 bodmi (17+43), v aktuálnom ročníku nazbieral šesť gólov a 20 asistencií v 59 súbojoch. Informoval o tom web tsn.ca.


Caroline budú dlhší čas chýbať zranení Mrázek, Reimer a Pesce

Hokejovému tímu Carolina Hurricanes budú dlhší čas chýbať brankári Petr Mrázek, James Reimer a obranca Brett Pesce. Všetci traja sa zranili vo víkendovom víťaznom zápase NHL na ľade Toronta (6:3).

Tréner "hurikánov" Rod Brind'Amour zatiaľ nevedel odhadnúť, ako dlho budú pauzovať. Reimer utrpel zranenie v dolnej časti tela po tom, čo domáci Zach Hyman natlačil obrancu hostí Jaccoba Slavina na brankárovu nohu a obaja spadli do bránky. Mrázek laboruje s otrasom mozgu, korý utrpel v druhej tretine po strete s Kyleom Cliffordom. Pesceho vyradilo z hry zranenie ramena.

Zranenia Reimera a Mrázka donútili Hurricanes, aby v dueli s Torontom siahli po "pohotovostnom" brankárovi Davidovi Ayresovi. Štyridsaťdvaročný rolbár tímu AHL Toronto Marlies nastúpil v 32. minúte, inkasoval dva góly a chytil osem striel. Stal sa najstarším brankárom v histórii NHL, ktorý pri svojom debute zaznamenal víťazstvo.

Napriek zraneniam oboch brankárov vedenie Hurricanes pred uzávierkou výmien nesiahlo po posile z iného klubu. V závere základnej časti dá v bránkovisku šancu dvojici z farmárskeho tímu Anton Forsberg - Alex Nedeljkovic, informovala agentúra AP.


Lehner putuje z Chicaga do Vegas výmenou za M. Subbana

Švédsky hokejový brankár Robin Lehner zamieril tesne pred uzávierkou transakcií v NHL z Chicaga do Vegas. Golden Knights za neho obetovali brankára Malcoma Subbana a nádejného obrancu Slavu Demina.

Kým Blackhawks sa vidina play off pomaly rozplýva, "zlatí rytieri" vedú Pacifickú divíziu a vo vyraďovačke budú mať tie najvyššie ambície. Pred bojmi o Stanleyho pohár sa rozhodli posilniť bránkovisko a ku skúsenému Marcovi-Andremu Fleurymu priviedli 28-ročného Lehnera. Ten zažiaril v sezóne 2018/2019 v bránke NY Islanders, keď získal Bill Masterton Memorial Trophy za vytrvalosť, športový prístup a oddanosť hokeju, spoločne s Thomasom Greissom dostali aj William M. Jennings Trophy za to, že chytali za tím s najnižším priemerom inkasovaných gólov, a takisto bol nominovaný na Vezinovu trofej pre najlepšieho brankára sezóny. V lete potom zamieril ako voľný hráč do Chicaga, s ktorým podpísal ročný kontrakt. Za Blackhawks odchytal v tomto ročníku 33 duelov s priemerom 3,01 gólu na zápas a úspešnosťou zásahov 91,8 percenta. Informáciu priniesla televízna stanica TSN.


Carolina vystužila defenzívu o Skjeia a Vatanena

Defenzívu hokejového tímu Carolina Hurricanes vystužia obrancovia Brady Skjei a Sami Vatanen. "Hurikáni" potrebovali nájsť náhradu za zraneného beka Dougieho Hamiltona, ktorý bude chýbať mužstvu do konca sezóny NHL.

Skjei prišiel do Caroliny z NY Rangers, ktorí za neho dostali voľbu v 1. kole draftu. Dvadsaťpäťročný Američan prvýkrát v NHL zmenil dres, doterajších päť sezón strávil v New Yorku, v tej aktuálnej nazbieral v 60 stretnutiach 23 bodov (8+15).

Dvadsaťosemročný Vatanen začínal v NHL v drese Anaheimu, uplynulé tri sezóny pôsobil v New Jersey, v tomto ročníku má na konte 23 bodov (5+18) v 47 súbojoch. Vatanen je síce momentálne na listine zranených hráčov, no nemal by už dlho pauzovať. Devils výmenou za neho získali krídelníka Janneho Kuokkanena a právo výberu v 2. kole draftu. Informoval o tom portál tsn.ca.


Muzzin podpísal s Torontom novú štvorročnú zmluvu

Kanadský hokejista Jake Muzzin a klub NHL Toronto Maple Leafs sa dohodli na pokračovaní spolupráce. Nový štvorročný kontrakt vynesie 31-ročnému obrancovi celkovo 22,5 milióna dolárov, ročne v priemere zarobí 5,625 milióna USD. Informovala o tom oficiálna internetová stránka klubu.

Muzzin prišiel do Toronta vlani z Los Angeles. S Kings vybojoval v roku 2014 Stanleyho pohár, s kanadskou reprezentáciou sa tešil zo zisku zlata na MS 2015 i triumfu na Svetovom pohári 2016. V prebiehajúcej sezóne zaznamenal v drese Maple Leafs 22 bodov (5+17) v 52 dueloch. Súčasný kontrakt vyprší Muzzinovi na konci júna, ak by sa nedohodol na novom, stal by sa neobmedzeným voľným hráčom. V obrane Toronta nastupuje aj slovenský reprezentant Martin Marinčin.


Sheary sa vracia do Pittsburghu, Kahun posilnil Buffalo

Americký hokejový útočník Conor Sheary sa po necelých dvoch rokoch vracia z Buffala do Pittsburghu. Penguins ho tesne pred uzávierkou transakcií v NHL získali od Sabres spoločne s Evanom Rodriguesom výmenou za Nemca Dominika Kahuna.

Dvadsaťsedemročný Sheary hral za "tučniakov" už tri sezóny v rokoch 2015-2018. Za Buffalo nastúpil v tomto ročníku v 55 stretnutiach, v ktorých dal deväť gólov a pripojil k nim 10 asistencií. Pittsburgh výrazne posilňuje svoju ofenzívu, okrem Shearyho a Rodriguesa priviedol do útoku aj Patricka Marleaua zo San Jose. Musel však obetovať českého rodáka a nemeckého reprezentanta Kahuna, ktorý dokončí sezónu v tíme Sabres. Dvadsaťštyriročný útočník vo svojom druhom profiligovom ročníku nazbieral 27 bodov (10+17) v 50 dueloch. Informoval o tom web TSN.


Edmonton získal Athanasioua z Detroitu a Ennisa z Ottawy

Kanadský hokejista Andreas Athanasiou opúšťa Detroit a do konca sezóny bude obliekať dres Edmontonu. Spolu s ním odchádza k Oilers aj mladík Ryan Kuffner. Red Wings, suverénne najslabší tím NHL, získali v rámci výmeny Sama Gagnera a dva výbery v 2. kole draftu.

Athanasiou prvýkrát v profiligovej kariére mení dres. Dvadsaťpäťročný útočník odohral za Detroit necelých päť sezón, v tej aktuálnej strelil desať gólov a zaznamenal 14 asistencií v 46 zápasoch. Athanasiouovi vyprší súčasná dvojročná zmluva na konci ročníka a bude mať štatút obmedzeného voľného hráča. Pre Oilers bude vítanou posilou v závere základnej časti, kanadský klub si drží druhú pozíciu v Pacifickej divízii, no od nepostupových priečok v Západnej konferencii ho delia iba štyri body. O služby Athanasioua sa pred pondelkovou uzávierkou transakcií intenzívne zaujímal aj Columbus.

Pre Gagnera bude Detroit už siedmym profiligovým pôsobiskom. Tridsaťročný útočník dostal v prebiehajúcej sezóne od trénerov Edmontonu šancu v 36 zápasoch, v ktorých nazbieral 12 bodov (5+7), ďalšie štyri stretnutia (2+2) odohral na farme v AHL. Predtým hral v NHL aj za Arizonu, Philadelphiu, Columbus, Vancouver a Toronto. Oilers si na základe dohody klubov ponechajú v mzdovom rozpočte 10 percent z Gagnerovho platu. Informáciu priniesla na svojom webovom portáli televízna stanica TSN.

Edmonton bol v posledných minútach pred uzávierkou transakcií aktívny a angažoval aj útočníka Tylera Ennisa z Ottawy. "Senátorom" zaňho poslal voľbu v 5. kole budúcoročného draftu. Tridsaťročný Ennis má v tejto sezóne bilanciu 33 bodov (14+19) v 61 zápasoch.


Pageau sa dohodol s NY Islanders na šesťročnom kontrakte

Klub Ottawa Senators ako prvý roztočil kolotoč výmen pred pondelkovou uzávierkou transakcií v zámorskej NHL (21.00 SEČ). Najprv poslal do Colorada ruského hokejistu Vladislava Namestnikova, za ktorého získal voľbu v 4. kole budúcoročného draftu. Následne sa Senators rozlúčili aj s ďalším útočníkom Jeanom-Gabrielom Pageauom, ktorý zamieril do New Yorku Islanders. Vedenie "ostrovanov" za neho obetovalo tri draftové výbery - v 1. a 2. kole draftu v roku 2020 a v 3. kole v roku 2022.

Dvadsaťsedemročný Namestnikov začal sezónu v New Yorku Rangers, už po dvoch zápasoch ho ale "jazdci" vymenili do Ottawy. Za Senators odohral 54 stretnutí, v ktorých strelil 13 gólov a pridal 12 asistencií. V minulosti obliekal v profilige aj dres Tampy Bay. Namestnikovovi vyprší súčasná dvojročná zmluva s priemerným ročným zárobkom štyri milióny dolárov tento rok v lete, ak dovtedy nepodpíše nový kontrakt, stane sa neobmedzeným voľným hráčom.

Pageau viedol so 40 bodmi (24+16) v 60 dueloch produktivitu "senátorov" v tomto ročníku. Dvadsaťsedemročný center bol Ottawe verný celú svoju doterajšiu profiligovú kariéru, ktorú začal v sezóne 2012/2013. Rovnako ako Namestnikovovi aj jemu sa skončí kontrakt, ktorý mu garantuje 3,1 milióna USD za sezónu, na konci júna. Prvokolový výber, ktorý získala Ottawa v rámci trejdu, sa presunie z roku 2020 do 2021, ak ho Senators nepoužijú v tohtoročnom drafte na jedného z prvých troch draftovaných hráčov.

Ako informoval portál tsn.ca, Pageau sa krátko po výmene dohodol s Islanders na šesťročnej zmluve. Tá mu v priemere vynesie päť miliónov dolárov za sezónu. Doteraz zarábal ročne 3,1 mil. USD.


Nick Ritchie mieri za bratom Brettom do Bostonu, Anaheim získal Heinena

Kanadský hokejista Nick Ritchie sa stal spoluhráčom Slovákov Zdena Cháru a Jaroslava Haláka v Bostone. Bruins ho získali pred pondelkovou uzávierkou transakcií v NHL z Anaheimu, opačným smerom poslali iného útočníka Dantona Heinena.

Dvadsaťštyriročný Ritchie nastúpil v tejto sezóne v drese Ducks v 41 zápasoch, v ktorých zaznamenal 19 bodov za osem gólov a 11 asistencií. V organizácii Bruins sa stretne so starším bratom Brettom Ritchiem, ten momentálne hrá na farme "medveďov" v Providence (AHL). Do Bostonu si berie so sebou ešte rok platný kontrakt, rovnako ako Heinen do Anaheimu. Ten si v 58 tohtosezónnych štartoch pripísal 22 bodov za sedem gólov a 15 asistencií. Informoval o tom portál tsn.ca.


Philadelphia posilnila útok o Granta a Thompsona

Zámorský hokejový klub Philadelphia Flyers získal pred uzávierkou transakcií dvojicu Derek Grant a Nate Thompson, ktorá by mala v závere základnej časti NHL vystužiť tretí, respektíve štvrtý útok "letcov".

Grant prišiel do Philadelphie z Anaheimu, ktorý za neho dostal Kylea Criscuola a právo výberu v 4. kole draftu 2020. Dvadsaťdeväťročný kanadský center strelil v 49 tohtosezónnych vystúpeniach v drese Ducks 14 gólov a pridal k nim šesť asistencií. Thompson putuje do Philadelphie z Montrealu, ktorý za neho získal voľbu v 4. kole budúcoročného draftu. Tridsaťpäťročný Američan nazbieral v 63 súbojoch za Canadiens 14 bodov za štyri góly a desať asistencií. Informoval o tom web NHL.


Buffalo angažovalo Simmondsa z New Jersey

Klub NHL Buffalo Sabres získal z New Jersey hokejového útočníka Waynea Simmondsa výmenou za podmienenú voľbu v 5. kole budúcoročného draftu. Kluby sa dohodli, že Devils budú 31-ročnému krídelníkovi naďalej vyplácať polovicu mzdy.

Ak sa Buffalo dostane do play off a Simmonds odohrá minimálne 10 zápasov, New Jersey získa voľbu v 4. kole draftu namiesto voľby v 5. kole. Sabres momentálne patrí 12. priečka vo Východnej konferencii, na tretí tím Atlantickej divízie Toronto stráca šesť bodov, na Carolinu, držiacu si druhú voľnú kartu vo Východnej konferencii, osem bodov.

Buffalo bude pre Simmondsa už štvrtý zamestnávateľ v priebehu dvoch sezón. V tej aktuálnej odohral za New Jersey 61 zápasov s bilanciou osem gólov a 16 asistencií. Okrem Devils obliekal v NHL aj dresy Los Angeles, Philadelphie a Nashvillu. Informoval o tom web televíznej stanice TSN.


Kreider napokon zostáva v New Yorku, podpísal s Rangers novú 7-ročnú zmluvu

Americký hokejista Chris Kreider, ktorého meno bolo intenzívne skloňované v súvislosti s výmenou do iného klubu NHL, napokon zostáva v New Yorku Rangers. S vedením "jazdcov" sa dohodol na novej sedemročnej zmluve v celkovej hodnote 45,5 milióna dolárov.

Podľa stanice TSN bol Kreider najžiadanejší hráč spomedzi tých, ktorým hrozila pred uzávierkou výmena. Nakoniec klubovú príslušnosť nemení, keďže sa stihol dohodnúť s Rangers na predĺžení spolupráce. V priemere zarobí 6,5 milióna dolárov za sezónu. Platovo si tak polepší, doterajší kontrakt, ktorý mu vyprší v lete, mu vynášal ročne 4,635 mil. USD. Dvadsaťosemročný krídelník odohral v drese Rangers všetkých svojich osem profiligových sezón, v tomto ročníku strelil 24 gólov a pridal 21 asistencií v 60 zápasoch. S manhattanským tímom sa pokúsi vybojovať miestenku do play off, Rangers aktuálne strácajú na pozíciu s druhou voľnou kartou vo Východnej konferencii štyri body.


Marleau opúšťa San Jose, o pohár zabojuje v drese Pittsburghu

Hokejistov Pittsburghu Penguins posilnil pred play off veterán Patrick Marleau. Skúsený kanadský útočník prišiel k "tučniakom" tesne pred uzávierkou transakcií v NHL zo San Jose, ktoré už dávnejšie prišlo o šancu postúpiť do vyraďovačky. Sharks za neho získali podmienenú voľbu v 3. kole draftu.

Štyridsaťročný Marleau odohral v San Jose drvivú väčšinou svojej kariéry. Sharks si ho vybrali v roku 1997 ako draftovú dvojku a za "žralokov" hral potom nepretržite až do roku 2017. Následne na dva roky zamieril do Toronta. Po vykúpení zmluvy sa na začiatku tejto sezóny do San Jose vrátil, v 58 zápasoch zaznamenal 20 bodov za desať gólov a rovnaký počet asistencií. Marleau má v zbierke dve zlaté olympijské medaily (2010, 2014) a dva tituly majstra sveta (2003, 2004), no ešte nikdy nezdvihol nad hlavu Stanleyho pohár. Teraz si chce sen splniť v drese Pittsburghu, ktorý má aj v tomto ročníku tie najvyššie ambície. V Metropolitnej divízii mu momentálne patrí druhé miesto za Washingtonom. Ak by Penguins získali majstrovskú trofej, treťokolový výber, ktorý Sharks vo výmene získali, by sa zmenil na druhokolový, informoval portál tsn.ca.


Upshall ukončil hráčsku kariéru

Kanadský hokejista Scottie Upshall oznámil vo vysielaní televízie TSN ukončenie profesionálnej hráčskej kariéry. Tridsaťšesťročný útočník sa v rámci NHL naposledy snažil presadiť v predsezónnom kempe Dallasu, no na skúške neuspel. Následne odohral 12 zápasov so ziskom siedmich bodov (4+3) v drese Ambri-Piotta vo švajčiarskej lige.

Upshall naposledy nastupoval v profilige v ročníku 2017/2018 za St. Louis, predtým pôsobil v Nashville, Philadelphii, Phoenixe, Columbuse a na Floride. Celkovo odohral 759 zápasov v základnej časti NHL, v ktorých zaznamenal 285 bodov za 138 gólov a 147 asistencií, v  play off pridal 54 štartov so ziskom 13 bodov (5+8).


Carolina získala z Floridy Trochecka, opačným smerom Haula a Wallmark

Vedenie klubu NHL Florida Panthers poslalo hokejového útočníka Vincenta Trochecka do Caroliny Hurricanes výmenou za iných dvoch centrov Erika Haulu a Lucasa Wallmarka. K "panterom" putujú v rámci trejdu aj dvaja hráči nastupujúci vo farmárskej AHL Eetu Luostarinen a Chase Priskie.

Dvadsaťšesťročný Trocheck strávil na Floride celú svoju sedemročnú profiligovú kariéru. V prebiehajúcom ročníku si v 55 zápasoch pripísal 10 gólov a 26 asistencií. Do Caroliny si berie aj svoju zmluvu, ktorá trvá aj ďalšie dve sezóny a zaručuje mu priemerný ročný plat 4,75 milióna dolárov.

Haula odohral v tejto sezóne za Hurricanes 41 duelov s bilanciou 12 gólov a 10 asistencií. Dvadsaťosemročný Fín hral v minulosti v NHL aj za Minnesotu a Vegas. O štyri roky mladší Švéd Wallmark má za sebou necelé štyri sezóny v drese "hurikánov", v aktuálnom ročníku nazbieral 23 bodov (11+12) v 60 vystúpeniach.


Ottawa vymenila Namestnikova do Colorada a Pageaua do NY Islanders

Klub Ottawa Senators ako prvý roztočil kolotoč výmen pred pondelkovou uzávierkou transakcií v zámorskej NHL (21.00 SEČ). Najprv poslal do Colorada ruského hokejistu Vladislava Namestnikova, za ktorého získal voľbu v 4. kole budúcoročného draftu. Následne sa Senators rozlúčili aj s ďalším útočníkom Jeanom-Gabrielom Pageauom, ktorý zamieril do New Yorku Islanders. Vedenie "ostrovanov" za neho obetovalo tri draftové výbery - v 1. a 2. kole draftu v roku 2020 a v 3. kole v roku 2022.

Dvadsaťsedemročný Namestnikov začal sezónu v New Yorku Rangers, už po dvoch zápasoch ho ale "jazdci" vymenili do Ottawy. Za Senators odohral 54 stretnutí, v ktorých strelil 13 gólov a pridal 12 asistencií. V minulosti obliekal v profilige aj dres Tampy Bay. Namestnikovovi vyprší súčasná dvojročná zmluva s priemerným ročným zárobkom štyri milióny dolárov tento rok v lete, ak dovtedy nepodpíše nový kontrakt, stane sa neobmedzeným voľným hráčom.

Pageau viedol so 40 bodmi (24+16) v 60 dueloch produktivitu "senátorov" v tomto ročníku. Dvadsaťsedemročný center bol Ottawe verný celú svoju doterajšiu profiligovú kariéru, ktorú začal v sezóne 2012/2013. Rovnako ako Namestnikovovi aj jemu sa skončí kontrakt, ktorý mu garantuje 3,1 milióna USD za sezónu, na konci júna. Prvokolový výber, ktorý získala Ottawa v rámci trejdu, sa presunie z roku 2020 do 2021, ak ho Senators nepoužijú v tohtoročnom drafte na jedného z prvých troch draftovaných hráčov. Informoval o tom portál tsn.ca.