Pred 100 rokmi sa narodil člen Siene slávy slovenského hokeja George Gross

BRATISLAVA/TORONTO – V Kanade ho prezývali Barón pre jeho bohémske vystupovanie, skvelé kontakty a lásku k rodnému kontinentu. Bratislavský rodák George Gross sa za vyše polstoročie od dramatického úteku z vlasti vypracoval medzi svetové hokejové osobnosti.

Na pondelok pripadá 100. výročie od narodenia držiteľa Olympijského radu, najvyššej mediálnej ceny v Kanade i zlatej medaily IIHF. Okrem Hokejovej siene slávy v Toronte (NHL) je členom obdobných spolkov Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF) a slovenského hokeja.

George (Juraj) Gross sa narodil 23. januára 1923 v Bratislave. V mladosti bol veľkým priaznivcom športov a hrával tenis, basketbal a futbal. Svoju novinársku kariéru začal v roku 1942 v denníku Slovák. Písal nielen športové, ale aj politické články, ktoré ho nakoniec počas komunistického režimu po druhej svetovej vojne dostali do väzenia. V roku 1949 Gross so svojím kamarátom zrealizovali dramatický útek na západ, keď ako vodáci na tréningu sadli do kajaku a veslovali cez Dunaj do Rakúska. V roku 1950 bol už Gross v Kanade, kde sa začal zdokonaľovať v angličtine.

Najskôr pracoval ako farmár, či na stavbách, neskôr na voľnej nohe písal pre Toronto Telegram. V roku 1959 ho periodikum zamestnalo už na plný úväzok. Keď v roku 1971 noviny zrušili, tak spolu s ďalšími zamestnancami založili Toronto Sun. Gross sa stal prvým športovým novinárom týchto novín.

Postupne si vybudoval meno, kariéru a hovorilo sa, že ak "Barón" nepoznal tú správnu osobu ku svojim článkom, tak určite poznal niekoho, cez koho sa k nej dostal. Okrem NHL vynikal aj v iných sférach, bol reportérom na 7 MS vo futbale, 8 MS v hokeji a krasokorčuľovaní, 12 (zimných) olympijských hrách, priblížil priebeh 14 ročníkov tenisového Wimbledonu. V roku 1974 sa stal držiteľom najvyššieho novinárskeho uznania v Kanade - National Newspaper Award.

Desaťročia žil v Toronte a zakladal aj najslávnejšie múzeum hokejových relikvií. Vždy bol rád, že vo svetovej sláve nie je ako slovenský rodák sám. Svojim hosťom hrdo ukazoval aj vizuálne návraty k Stanovi Mikitovi a Petrovi Šťastnému, pričom pozornému oku neušiel prsteň držiteľa Stanleyho pohára na jeho ruke. "Prirodzene je to len kópia, ale takú smú nosiť len dvaja ľudia. Mne ju vybavil vtedajší šéf Maple Leafs. Je odliaty z prsteňa kapitána tímu, ktorý pre Toronto vybojoval v roku 1967 zatiaľ posledný titul šampióna NHL," prezradil pre TASR v roku 2004 Gross. Okrem Šťastného, Mikitu a Grossa je v Sieni slávy zo Slovákov od novembra 2021 už aj ďalšia hokejová legenda Marián Hossa.

Gross, vôbec prvý slovenský člen prestížnej elity histórie NHL okrem všetkých významných ocenení mal aj jedno špeciálne, na ktoré bol mimoriadne hrdý - torontská polícia mu venovala preukaz čestného šéfa. Ako prezradil reportérovi TASR v roku 2004 počas Svetového pohára v Toronte, v prípade potreby si preto mohol dovoliť aj nejaký ten priestupok: "Raz ma napríklad chcel miestny policajt pokutovať za nesprávne parkovanie. Spýtal som sa ho, či chce sankcionovať svojho šéfa a on sa zasmial, že ma pozná, veď som George Gross. Nepoprel som moju novinársku maličkosť. Ale úplne som ho odzbrojil, keď som mu ukázal ten preukaz a zdôraznil, že toto je moje hlavné povolanie."

"Barón" George Gross bol jedným z nestorov svetovej športovej žurnalistiky a až do posledných chvíľ svojho života pracoval. Bol azda najrenomovanejší hokejový publicista svojej éry, ktorý písal aj v úctyhodnom veku dva úvodníky za týždeň v prestížnom periodiku Toronto Sun.

Zomrel 21. marca 2008 vo veku 85 rokov na predmestí Toronta v Etobicoke.