Prečo v tréningu častejšie využívať prípravné hry?

U18 Memorial Ivana Hlinku

Podľa Willetta (2003) existuje niekoľko dôvodov, prečo by sme v tréningoch mali viac preferovať prípravne hry. Predtým, ako ich začneme do detailu rozoberať, je dôležité podotknúť, že hlavná úloha prípravných hier na malom priestore (small-area games) nie je pre trénerov ničím novým. Deti (mladí hráči) si vytvárajú hry podobného charakteru odjakživa. Či už ide napr. o shinny hokej alebo „pouličný“ hokej, všetky patria svojim spôsobom medzi prípravné hry na malom priestore. 

Keď sa stretnú skúsení hokejoví tréneri a diskutujú o tom, čo chýba dnešnému hokeju, diskusia často krát končí pri tvrdení, že hráčom chýba „pouličný“ hokej (hokej z ulice), ktorý sa z dnešnej spoločnosti takmer vytratil. Mladí hráči majú oveľa viac iných záujmov okrem hokeja a svet je vo veľa aspektoch iný, ako býval pred dvadsiatimi rokmi.

Preto je jednou z najdôležitejších úloh trénera priniesť (preniesť) zábavu a súčasne zdokonaľovanie herných činností „z ulice“ na ľad. Prípravné hry na malom priestore sú jednoznačne najefektívnejším spôsobom (metodicko-organizačnou formou – MOF) ako tento cieľ dosiahnuť.

Tu si môžete stiahnuť zásobnik prípravnych hier