Pre mladé Slovenky boli zápasy s ČR veľkou školou, Segíň: Sú prísľubom do budúcna

PARDUBICE/BRATISLAVA (SZĽH) – Tréner slovenskej ženskej hokejovej reprezentácie Tomáš Segíň bol po prípravnom dvojzápase s Češkami v Pardubiciach nespokojný s viacerými skutočnosťami. Nerozladili ho ani tak prehry 0:6, respektíve 1:8 s kvalitnými protivníčkami, ale skôr prílišná odovzdanosť a slabá bojovnosť tímu v sobotňajšom druhom stretnutí. Dvojzápas so súperkami z elitnej kategórie MS ukázal, na čom musia jeho zverenky popracovať v najbližších týždňoch a mesiacoch, aby na novembrovom finálovom turnaji olympijskej kvalifikácie vo Švédsku mohli pomýšľať na splnenie stanoveného cieľa, ktorou je zisk miestenky do Pekingu. Na druhej strane boli víkendové duely výbornou školou pre mladé slovenské hokejistky. V Pardubiciach si oblieklo dres ženského A-tímu až šesť dievčat s ročníkom narodenia 2003 a dokonca tri narodené ešte o rok neskôr.

Hoci slovenské reprezentantky odchádzali z Pardubíc s bilanciou skóre vo veľmi nepriaznivom pomere 1:14, predovšetkým v prvom piatkovom meraní síl (0:6) hrali vo viacerých fázach duelu s Češkami vyrovnaný hokej. K dispozícii mali aj niekoľko presilových hier, no gólovo sa nedokázali presadiť aj vďaka obetavosti a úspešnej snahe súperiek o blokovanie streľby. V odvetnom súboji odohrali Slovenky výsledkovo lepšiu prvú tretinu. Na dva české góly dokázali odpovedať v 14. minúte znížením z hokejky Simone Bednárik, no v druhom a treťom dejstve vyslali na domácu bránku dovedna len štyri strelecké pokusy a ďalší presný zásah nepridali. „Sme len na začiatku sezóny a máme čo zlepšovať. Ani to však nie je ospravedlnenie prejavu, aký sme predviedli v Pardubiciach. Určite budem od hráčok vyžadovať zlepšenie. Chcem z ich strany vidieť najmä väčšiu bojovnosť,“ hovoril pre hockeyslovakia.sk hlavný tréner Tomáš Segíň.

Jeho zverenky vyslali v dvojzápase na českú bránku len 21 striel (11 v prvom, 10 v druhom). A práve početnosť streľby je jeden z aspektov, na ktorom budú musieť Slovenky zapracovať v najbližšom období. „Rozhodne musíme zlepšiť finálnu fázu i zakončenie. Viac sa tlačiť do streleckých príležitostí a využívať ich. Okrem toho musíme zlepšiť napádanie i hru v obrannom pásme, ktorá je našim základom,“ doplnil tréner Segíň.

Slovenskej reprezentácii chýbalo v Pardubiciach viacero kmeňových hráčok vrátane elitnej profesionálky Nicol Lucák Čupkovej. Dôvody absencií boli rôzne. Či už zdravotné ťažkosti, či klubové alebo pracovné povinnosti. Príležitosť tak dostalo viacero mladých dievčat vo veku od 17 do 19 rokov rokov (či už Macková, Zimková, Vysokajová, Leskovjanská, Kapičáková, R. Halušková, Fančovičová, Vrbinská, Bednárik), pre ktoré bol dvojzápas veľkou hokejovou školou. „Je prísľubom do budúcna, že mnoho tínedžeriek dostalo aj vzhľadom na rôzne covidové opatrenia či iné záležitosti možnosť oťukať v ženskom A-tíme. Bola to dozaista výborná skúsenosť. Veríme, že ich potiahnu staršie kolegyne, ktoré sú vekom stále mladé, ale už majú dostatok skúseností. Všetky tieto dievčatá majú veľkú perspektívu,“ pokračoval Tomáš Segíň.

Objektívnou skutočnosťou zostáva, že súčasná generácia slovenských hráčok prišla pre koronavírus dvakrát o turnaj A-skupiny I. divízie majstrovstiev sveta žien a dievčatá do 18 rokov o jeden šampionát vo svojej kategórii, čo predstavuje ochudobnenie o približne 20 medzinárodných konfrontácií v rámci jednej sezóny. „A to ešte nehovoríme o počte vymeškaných tréningov. Ak sa pozrieme na našu súpisku v porovnaní so súperkami, mali sme v kádri šesť hráčok s ročníkom narodenia 2003 a tri hráčky s ročníkom 2004. Češky hrali čisto so seniorskými hráčkami, ktoré pôsobia v kvalitných európskych súťažiach alebo v univerzitných ligách v zámorí. Napriek tejto skutočnosti zostáva našou úlohou neustály rozvoj hráčok, nielen senioriek, ale i junioriek, čo sa nám v týchto zápasoch podarilo dosiahnuť na sto percent. Proti takému kvalitnému súperovi sme nehrali vyše dva roky, takže pre dievčatá to bola veľká hokejová škola,“ doplnila manažérka slovenskej reprezentácie Ľubomíra Kožanová.  

Po návrate z Pardubíc ukončia hráčky v priebehu aktuálneho týždňa spoločnú prípravu. Na dva týždne dostanú voľno a začiatkom augusta sa opäť stretnú spolu na ľade. Pred novembrovým finálovým podujatím olympijskej kvalifikácie sa v medzinárodnej konfrontácii predstavia ešte raz, a to na turnaji troch krajín v poľskom Bytome za účasti domácej reprezentácie a Nórska.

„Celú prípravu v tých dňoch už budeme smerovať ku kvalifikácii. Od augusta by sa s nami mali pripravovať už aj ďalšie hráčky, ktoré z viacerých či zdravotných, či klubových či pracovných dôvodov teraz nemohli byť s nami. Jana Hlinková mala zranenú ruku, no v auguste by mala prísť a zostať až do novembra. Romana Košecká absolvovala try-out v zámorí, no bude s nami rovnako ako Lucia Halušková. V tomto čase už budeme formovať tím na olympijskú kvalifikáciu. Verím, že aj vďaka pôsobeniu v nadnárodnej súťaži EWHL sa dobre pripravíme,“ doplnila na margo najbližšieho programu Ľubomíra Kožanová.

Finálový turnaj olympijskej kvalifikácie sa vo švédskom meste Lulea uskutoční v termíne 11. až 14. novembra 2021. Súperkami Sloveniek budú okrem domácich Švédok aj Francúzky a zatiaľ neznámy kvalifikant z predkvalifikačnej fázy. Miestenku na ZOH 2022 do Pekingu získa len víťaz turnaja.