Postupy trénerov sa nedajú zmeniť zo dňa na deň

BRATISLAVA (SZĽH) – V septembri minulého roka prišiel na Slovensko pomôcť reštartovať náš – najmä mládežnícky – hokej. Fínsky odborník Jukka Tiikkaja absolvoval množstvo seminárov, diskusii a navštívil desiatky slovenských klubov, aby získal poznatky o tom, v čom náš hokej oproti konkurencií najviac zaostáva a ako ho je možné zlepšiť. O svoje takmer ročné poznatky sa podelil v nasledujúcom rozhovore.

Na Slovensku už pôsobíte bezmála rok. Aké sú podľa vašich zistení najväčšie problémy nášho hokeja?

Snáď tým najväčším je nedostatok hráčov, čo má negatívny vplyv na veľa vecí. Napríklad na kvalitu tréningov, jednotlivých súťaží aj dostupnosti finančných zdrojov v jednotlivých kluboch. Ľadový hokej hrá iba jedno až dve percentá detí v každej vekovej kategórií. To vyvoláva veľa otázok o dostupnosti tohto športu a kvalite programov. Prečo sa ho zúčastňujú dve percentá a zvyšných 98 percent nie?

Ktoré sú kľúčové kroky, ktoré sa snažíte aplikovať na zlepšenie súčasnej situácie?

Na riešenie týchto problémov máme tri pracovné toky. Prvý z nich sa zameriava na zlepšenie sociálneho prijatia a imidž športu. Druhá na prístup k športu na úrovni jednotlivých klubov a spôsobom, akým organizujú svoje aktivity. A tretia už na samotnú kvalitu programov, ako sú tréningové metódy alebo systém jednotlivých mládežníckych súťaží.

Akú spätnú väzbu dostávate od klubových trénerov. Sú ochotní sa riadiť vašimi radami a odporúčaniami na nové vedenie tréningov?

V priebehu jari tohto roka sme rozbehli nový systém udeľovania trénerských licencii so zhruba 180 trénermi a dostali sme od nich pozitívnu spätnú väzbu. Mnohí tréneri sú otvorení diskusií o rôznych prístupoch v tréningu, ale je vždy náročné zmeniť správanie a dlhoročné pracovné postupy, nedá sa to zo dňa na deň. Najmä v prípadoch, keď tréneri potrebujú zvládať ďalšie dve pracovné miesta a môžu sa sústrediť na tréning len na jednu-dve hodiny denne.

Čo je pri tejto „zmene myslenia“ trénerov najdôležitejšie?

Práve teraz, na začiatku celého procesu, zdôrazňujeme vplyv atmosféry a interakcie ľudí na výsledky vzdelávania. Táto oblasť je totiž silno ovplyvnená kultúrnymi presvedčeniami a tradíciami. Východoeurópska kultúra tréningu tiež prináša určite tradičné modely, ktoré sa datujú do 70. a 80. rokov minulého storočia. A už nie sú dostatočné na to, aby pomohli hráčom splniť požiadavky moderného hokeja. Vo všeobecnosti musíme uznať a podporiť silné stránky predchádzajúceho systému. Ale musíme tiež byť otvorení pre zmenu, keď sú k dispozícii nové informácie, ktoré pomôžu lepšie rozvíjať hráčov ako jednotlivcov a ako tím.

Ktorý program, metóda by mohla mať najvýraznejší vplyv na pokrok u mladých hráčov?

Ak by existoval jeden „zázračný“ recept, všetci by to podľa neho robili. Musíme vytvoriť dobré prostredie na podporu individuálneho rozvoja (charakter, atletické a hráčske schopnosti a zmysel pre hru). Aj v modernom hokeji potrebujeme, aby hráči boli schopní rýchlo reagovať v rôznych útočných a obranných situáciách ako kolektív napriek ich počiatočnej pozícii. To nás núti k vytvoreniu rovnakých kritérií pri tréningovej práci s cieľom rozvoja tímu.

Fanúšikovia by vplyv týchto zmien najradšej videli ihneď. Ale reálne, v akom časovom horizonte sa môže prejaviť ich účinok?

Dúfame, že so zmenami budeme schopní vytvoriť pre hráčov v systéme lepšie prostredie, ktoré by nám v priebehu piatich až ôsmich rokov malo pomôcť vidieť mierne lepšie výsledky z hľadiska výchovy elitných hráčov. Problémom je spomínaný nedostatok mladých hokejistov. Väčšie zlepšenie by sme mohli očakávať len vtedy, ak sa ich do systému dostaneme omnoho viac – v tom prípade by boli kvalitnejšie súťaže aj tréningy. Ale už aj na tom vedenie SZĽH pracuje.

Existuje na Slovensku priestor na zdvojnásobenie členskej základne hokejistov?

Aj vo Fínsku sa hovorí, že z ľadového hokeja sa stáva exkluzívny a finančne náročný šport, ktorý si nemôže hocikto dovoliť. Napriek tomu je tam pri podobnej demografickej štruktúre 5 až 8-krát viac hráčov v každej vekovej kategórii. Takže áno, mali by sme sa tie čísla snažiť minimálne zdvojnásobiť.

V čom je dnes hlavný rozdiel medzi ľadovým hokejom vo Fínsku a na Slovensku?

Od zisku prvej zlatej medaily v roku 1995 sa ľadový hokej vo Fínsku rapídne rozrástol. V súčasnosti je v krajine 220 arén a viac ako 70-tisíc hokejistov. Každý desiaty chlapec, ktorý začína športovať, hrá hokej. S tým rastom sa zvýšila aj úroveň profesionality v celej krajine a dnes má väčšina klubov aktívne stratégie dlhodobého rozvoja hráčov. Súčasná situácia medzi Fínskom a Slovenskom je v mnohých aspektoch odlišná. Jednou spoločnou vecou je veľký záujem verejnosti o ľadový hokej.