Posledný turnajový test aj pre ženy, v Klagenfurte proti širšej svetovej špičke

BRATISLAVA (SZĽH) – Testami na ľade odštartovala v pondelok trojdňové sústredenie v Bratislave slovenská ženská reprezentácia. Výber tréner Jenny Potterovej sa počas februárovej asociačnej prestávky predstaví v rakúskom Klagenfurte na kvalitne obsadenej Wörthersee-Trophy v konkurencii domáceho Rakúska, Nemecka a Česka.

Pre Slovenky pôjde o vôbec prvú turnajovú previerku v aktuálne prebiehajúcej sezóne. Doposiaľ totiž odohrali iba dve dvojstretnutia – v novembri v Katoviciach proti Poľsku a v decembri v Dolnom Kubíne proti Rakúšankám. Tentoraz však na Slovenky čakajú v troch dňoch tri zápasy, navyše s tímami širšej svetovej špičky.

„Očakávania sú také, že si chceme otestovať káder pred aprílovými majstrovstvami sveta. Pozrieť sa na výkony jednotlivých dievčat a zmapovať si celý káder, aby sme vedeli čo môžeme očakávať. Tento turnaj nám ukáže celistvý obraz o momentálnom stave našej reprezentácie,“ povedal na zraze asistent hlavnej trénerky Ján Bezdek.

Ján BezdekJán Bezdek

Na Slovenky čakajú v hlavnom meste rakúskej spolkovej krajiny Korutánsko aj dve súperky z top divízie majstrovstiev sveta, ktoré sú súčasne zrejme dva najlepšie tímy, ktoré nepostúpili na práve prebiehajúce zimné olympijské hry – Česko a Nemecko. Tretím tímom uzatvárajúci kvarteto účastníkov je, prirodzene, domáce Rakúsko.

„Máme trochu psychickú výhodu v tom, že Rakúšanky sme dva razy v decembri porazili. Pokiaľ ide o zápas proti Nemecku a Česku, tak to berieme ako školu. Tam si môžeme otestovať najmä obranný systém a hru v obrannej tretine, čo je veľmi dôležité pred blížiacimi sa majstrovstvami sveta,“ pokračoval Bezdek.

Najskúsenejšou hráčkou v slovenskom výbere je 28-ročná Nikola Gápová, legionárka z fínskeho Espaa, ktorá v reprezentácii zažila aj tie najúspešnejšie roky ženského hokeja na Slovensku. „Súperky možno sú papierové favoritky, ale to vôbec neznamená, že nemôžeme vyhrať. Budeme sa snažiť dostať zo seba všetko,“ povedala.

Nikola GápováNikola Gápová

Z pohľadu prípravy pred aprílovými majstrovstvami sveta bude zaujímavý najmä druhý zápas Sloveniek. V klagenfurtskej mestskej hale sa totiž od 15.45 hod. v sobotu, 17. februára, stretnú s domácim Rakúskom, ktoré bude ich prvým súperom aj na svetovom šampionáte divízie 1A francúzskom Vaujany. 

„Určite je to dôležitý zápas, ale nebral by som ho smerom k tomuto turnaju ako ten najdôležitejší,“ prezrádza Bezdek. „Možno to bude kľúčový zápas na majstrovstvách sveta, preto budeme zápas proti Rakúsku v Klagenfurte brať ako generálku pred majstrovstvami. Rakúšanky v decembre tiež neboli v plnej sile, chýbali im niektoré hráčky. V prípade, že tentoraz už ich budú mať v kádri, tak nám súčasne tento zápas ukáže realitu, kde sme a kam by sme sa mali ešte posunúť.“

V obdobnom duchu ako Bezdek, sa vyjadrila aj Gápová. „Keďže je to jediný súper na turnaji, s ktorým budeme znovu hrať aj v apríli, tak to bude pre nás dobrá skúška a previerka toho, kam sme sa za posledný mesiac od poslednej akcie posunuli, prípadne, čo ešte budeme potrebovať vylepšiť. Tento zápas nám ukáže veľmi veľa.“

Ján BezdekJán Bezdek

Ako už bolo spomenuté, s Rakúskom Slovenky si v tejto už dva razy zmerali sily. Po výsledkoch 3:2 a 3:1 sa v Dolnom Kubíne v oboch stretnutiach tešili z víťazstva Slovenky. Podľa slov Gápovej, ktorá v oboch stretnutiach na sklonku uplynulého roka nastúpila, to môže poslúžiť ako vzpruha do najbližšieho vzájomného zápasu.

„Určite je to pre nás výhodou, že sa nám v decembri podarilo oba zápasy vyhrať. Rakúšanky však teraz určite budú chcieť nám to vrátiť, takže pôjdu viac pripravené. V decembri im navyše chýbali dve kľúčové hráčky. Neviem, či ich v kádri budú mať aj teraz, ale ak áno, o to ťažšie to budeme mať. My sa však určite budeme snažiť nadviazať na naše výkony z decembrového sústredenia,“ povedala Gápová, ktorá si v dvoch zápasoch v decembri pripísala na svoje konto aj dva kanadské body.

Kontakt so širšou svetovou špičkou však hráčky na pobreží Vrbského jazera zažijú predovšetkým v ostatných dvoch zápasoch. Češky ako účastníčky najvyššej divízie majstrovstiev sveta a predovšetkým Nemky, štvrtý tím z posledného svetového šampionátu, predstavujú mimoriadnu kvalitu. „Výkonnostný rozdiel tam určite nejaký bude. Pre nás to naozaj bude škola pozrieť si hokej najvyššej kategórie. Súčasne nám to ukáže, kam máme naše mužstvo smerovať v horizonte najbližších rokov, aby sme sa posúvali dopredu,“ dodal na záver Bezdek.

Rozpis zápasov SR ženy na Wörthersee-Trophy v Klagenfurte

16. 02. 2018 Sepp Puschnig Halle, Klagenfurt 15.30 hod. Česko Slovensko
17. 02. 2018 Stadthalle, Klagenfurt 15.45 hod. Slovensko Rakúsko
18. 02. 2018 Sepp Puschnig Halle, Klagenfurt 11.30 hod. Nemecko Slovensko

Ďalšie články