Pollock s Gerlachom ako Messi s Mbappém

Súboje zástupcov krajských miest východu medzi Košicami a Prešovom sprevádza tradičná rivalita na ľade i tribúnach. Inak tomu nebolo ani v zápase predvianočného 46. kola, ktoré sa v praxi zmenilo na strelecký mikrosúboj dvoch hráčov zo Severnej Ameriky. Kanaďan Brett Pollock strelil tri góly, Američan Max Gerlach dva. Strelecky disponovaní útočníci tak napodobnili prestrelku Lionela Messiho s Kylianom Mbappém z finále majstrovstiev sveta. S tým rozdielom, že spokojnejší bol tentoraz autor hetriku.

Dal tri góly a podal teda parádny výkon,“ ocenil výkon nového spoluhráča kapitán „oceliarov“ Michal Chovan. Slovami chvály na adresu 26-ročného rodáka z Reginy nešetril ani tréner Dan Ceman. „Odohral výborný zápas. Nielenže strelil tri góly, ale v závere vyhral dôležité vhadzovania. Som rád, že sa u nás uviedol takto.“

Pre Pollocka išlo po príchode z Kchun-lunu v KHL o domácu premiéru a tá nemohla dopadnúť lepšie. Po tom, čo strelil všetky tri góly Košíc, si po zápase prevzal darčekový košík určený pre najlepšieho hráča a následne si ho fanklub vypýtal späť na ľad.

„Potešilo ma to. Fanúšikovia nám dodávali počas celého zápasu energiu a aj ich zásluhou som si to užil. To, že po zápase kričali moje meno ma príjemne prekvapilo. Ďakujem im,“ ocenil reakciu publika Pollock, ktorý si ódy z tribún vyslúžil streleckou pohotovosťou. „Vyšli nám pekné kombinácie, dobre sme hrali v presilovkách. Hetrik samozrejme poteší a obzvlášť v tomto predvianočnom období nám získané body dodajú potrebnú pohodu.

Vo vyrovnanom derby zápase mu dokázal sekundovať jedine Američan Max Gerlach, ktorý strelil oba prešovské góly. „S Maxom sa poznáme ešte zo Severnej Ameriky. Počas juniorských čias sme proti sebe odohrali hádam osem až deväť zápasov za sezónu. Poznám teda jeho kvality a na Slovensku ukazuje, že je to dobrý strelec. Gratulujem mu, ale som rád, že radosť z víťazstva patrí nášmu tímu.“

„Veru, súboje s Brettom sme si užívali už ako juniori,“ potvrdil oprášenie dávnej rivality Gerlach. „Vedel som teda, že je to dobrý strelec a táto prestrelka ma bavila. Blahoželám mu, ale bol by som radšej, ak by sme si podelili aj body do tabuľky.“

Šarišania neboli k bodovému zisku ďaleko a v porovnaní s mdlým výkonom v Michalovciach pôsobili výrazne živšie.

„Z našej strany to bol poctivý výkon počas všetkých troch tretín. Je preto trochu mrzuté, že nemáme ani bod. Na druhej strane ide o povzbudenie, pretože Košice patria medzi najlepšie tímy ligy a na ich domácom ľade sme im boli vyrovnaným súperom. Ukázalo sa, že ak hráme zodpovedne, tak môžeme hrať rovnocennú partiu s hocikým. Rozhodne sme hrali oveľa lepšie ako naposledy v Michalovciach a na takéto výkony musíme nadviazať po Vianociach,“ skonštatoval 24-ročný rodák z amerického Burnsville, ktorý je s devätnástimi gólmi najlepším strelcom Tipos extraligy. Kredit za to pripisuje spoluhráčom. „Vyzdvihnúť musím chémiu v útoku. S Girduckisom a Naušom si rozumieme a nachádzajú ma v dobrých pozíciách. Mojou úlohou je streľba a momentálne mám potrebné strelecké šťastie. Mrzí ma však, že tieto góly nepomohli k väčšiemu počtu získaných bodov.

Ku Gerlachovi sa totiž strelecky nepripájajú jeho spoluhráči a menej gólov ako Prešov strelili iba hráči Liptovského Mikuláša a Nitry.

„Ak by sa k Maxovi pridali aj ďalší strelci, tak by sme boli v tabuľke úplne inde. Bohužiaľ, máme úzky káder a cítime každé zranenie. V Michalovciach sa nám napríklad hneď v prvom zápase zranil obranca Tereščenko. A práve od takého hráča sme čakali veľa. Chlapci pracujú v tréningoch dobre, ale zápasový stres a kvalita súperov otupujú údernosť ich zakončenia. Verím však, že sa to zlomí a budeme strieľať viac gólov,“ zamyslel sa asistent trénera Dušan Brincko.

Extraligisti si teraz užijú pár dní voľna a už 25. decembra sa vrátia do tréningového procesu.

„Naše sviatky budú teda krátke, ale každopádne prajem všetkým fanúšikom hokeja šťastné a veselé Vianoce,“ vyslovil želanie košický tréner Dan Ceman, ktorý strávi najkrajšie sviatky roka tisícky kilometrov od rodného domova. Podobná skúsenosť čaká aj Bretta Pollocka. „Najradšej by som bol samozrejme s rodinou, ale to teraz nejde a teším sa na svoje prvé sviatky na Slovensku. Bude to hlavne o pár dní oddychu a určite si skúsim aj navariť niečo z našich tradícií. Nie som nejaký zručný kuchár, ale snáď sa mi niečo dobré podarí.“

Rolu domáceho kuchára si zrejme vyskúša i Max Gerlach. „Rodina je bohužiaľ doma a tak sa stretneme aspoň prostredníctvom videohovoru. Poprajeme si všetko dobré a ja osobne nič špeciálne neplánujem. Nie som nejakým vyznávačom tradícií a chcem si hlavne vychutnať pohodu. Asi sa dáme dohromady s ostatnými chlapcami, ktorí sú tu bez rodín a spoločne si to užijeme. Základom bude oddych, pretože medzi sviatkami nás čakajú ešte tri zápasy a bude to teda intenzívne,“ uzavrel prešovský kanonier.


Prehľad zápasu

3
Góly Góly
2
34 (8,82 %)
Strely na bránu Strely na bránu
28 (7,14 %)
26 (92,86 %)
Zákroky Zákroky
31 (91,18 %)
1/6 (16,67 %)
Presilové hry Presilové hry
1/6 (16,67 %)
5/6 (83,33 %)
Oslabenia Oslabenia
5/6 (83,33 %)
1/1 (100,00 %)
Vhadzovania Vhadzovania
0/1 (0,00 %)
Kompletný prehľad zápasu