Pohodu, dobré jedlo i saunu na Spiši má. Chýba mu len more

Od príchodu krajana Otta Nieminena sa cíti Hannu Kuru ako obliaty živou vodou. Zatiaľ čo v prvých jedenástich dueloch sezóny bodoval iba v troch zápasoch, od opätovného spojenia so starým kamarátom sa mu to podarilo v troch zo štyroch stretnutí.

 „S Ottom sme priateľmi už veľmi dlho. Hrávali sme spolu ešte v juniorke a potom v TPS. Je fajn mať tu aspoň jedného krajana, ale jeho príchod mi pomohol aj po hernej stránke. Vo všetkých štyroch zápasoch sme skórovali pri rovnovážnom stave a to je veľmi dobrý signál. Celkovo nám to v útoku ladí a verím, že takto budeme pokračovať aj v ďalších zápasoch,“ pochvaľuje si 28-ročný rodák z Kaariny príchod krajana.

Nieminen strelil štyri góly v štyroch zápasoch a bleskovo sa tak dotiahol na najlepšieho strelca Spišiakov Mateja Giľáka. Aj tento fakt však podčiarkuje hlavý problém Rysov, ktorým je efektivita v zakončení.

„Áno, to je naša hlavná slabina,“ súhlasí Kuru. S 36 gólmi sú totiž Spišiaci ofenzívne najhorším tímom súťaže. „Snažíme sa na tom pracovať na tréningoch a teraz potrebujeme preniesť natrénované veci do zápasov. Máme výborného brankára, ktorý nás drží v každom stretnutí a je na nás, aby sme to podporili ofenzívou.“

Kuru odohral drvivú väčšinu svojej kariéry v materskom TPS Turku a slovenská Tipos extraliga predstavuje jeho prvú zahraničnú skúsenosť.

„Musím povedať, že je naozaj veľmi dobrá a vyrovnaná. Body sa nezískavajú ľahko. Našim cieľom je však jednoznačne účasť v play-off. Máme dobrú obranu, skvelého brankára a ak zlepšíme strieľanie gólov, tak pôjdeme určite nahor,“ nepochybuje fínsky útočník.

O Slovensku a Spišskej Novej Vsi nevedel pred svojim príchodom k nám prakticky nič. „Úprimne – naozaj som netušil, do čoho idem a možno tam boli aj menšie obavy. Spišská je však pre mňa príjemným prekvapením. Našiel som tu príjemné malé mesto s ešte príjemnejšími ľuďmi. Snažia sa mi splniť všetko, čo mi vidia na očiach. Môžem sa tak sústrediť iba na hokej a to je veľmi dôležité.“

Tak ako každý Fín, aj Hannu je milovníkom sauny a v tomto smere ho potešila jej prítomnosť priamo v šatni. „Okrem toho chodíme každú stredu do wellnesu. Je však pravdou, že vo Fínsku som bol zvyknutý chodiť do sauny každý deň a tu to také intenzívne nie je. Môžem však úprimne povedať, že na Slovensku mi nechýba nič. Azda len to naše more,“ usmieva sa bývalý mládežnícky reprezentant Suomi.

Za príjemné prekvapenie označil slovenskú kuchyňu. „Nemáte síce more, no nie je problém pochutnať si tu na dobrom lososovi a podobných dobrotách. Vyskúšal som už aj nejaké miestne špeciality a bolo to fajn. Nemôžem sa sťažovať.“

Na sympatického Fína však azda najviac zapôsobili naše hory. Tými je Spišská Nová Ves obklopená zo všetkých strán a namiesto tisícich jazier si teraz Kuru užíva horské plesá.

„Na jednej strane máme Tatry, na druhej Slovenský raj. Sú to krásne miesta a už v príprave sme absolvovali pekný výlet do Vysokých Tatier. Názov vrcholu si už nepamätám, no bol tam krásny výhľad a pre mňa to bolo niečo nové. U nás vo Fínsku je to totiž jedna veľká rovina. Teda aspoň v okolí môjho bydliska je to tak. Tu vidíte hory počas každej jazdy autom a to je pekné. Ak by som to mal zhrnúť, tak pre svoje prvé legionárske angažmán som si našiel veľmi pekné miesto,“ dodáva so širokým úsmevom Hannu Kuru.