Podmienky pre hromadné podujatia upravené, môžu sa konať do 50 ľudí

BRATISLAVA (SZĽH) – Ústredný krízový štáb upravil podmienky pre konanie hromadných podujatí. Po novom sa od 1. októbra môžu konať všetky bez rozdielu zamerania, avšak s výnimkou, že na podujatí, či v exteriéri alebo interiéri, môže byť bez rozdielu maximálne 50 osôb. Oznámil to premiér Igor Matovič pred stredajším rokovaním vlády SR.

„Vzhľadom na to, že chceme, aby boli podmienky pre všetky oblasti rovnaké a aby nikto nikomu nič nevyčítal, tak sme určili rovnaké pravidlá pre všetkých. Maximálne 50 účastníkov na hromadnom podujatí bez rozdielu zamerania i prostredia, v ktorom sa koná. To znamená, že keď v divadle bude menej hercov, kapacitu do 50 osôb si môžu doplniť divákmi. Chceme, aby na všetkých platil rovnaký meter. Preto sme schválili návrh, ktorý prišiel zo strany hlavného hygienika,“ oznámil premiér.

Pre organizovanie hokejových zápasov je však aj hranica 50 osôb ťažko splniteľná. Keď si spočítame, že mužstvo chce odohrať zápas s kompletnými štyrmi formáciami, dvomi brankármi a členmi realizačného tímu, už v tomto prípade po započítaní oboch účastníkov prekročí celkový počet osôb 50. A to nerátame usporiadateľov, ľadárov či iných technických pracovníkov, rozhodcov, časomeračov, nehovoriac o televíznom štábe. Toto obmedzenie by sa napokon hokeja nemalo dotýkať, čo znamená, že začiatok klubovej sezóny v Tipos extralige a Slovenskej hokejovej lige by aktuálne vládne nariadenie nemali oddliať. 

V súvislosti s aktuálnymi dianím sa v stredu uskutočnilo aj rokovanie zástupcov športových zväzov s predstaviteľmi Slovenského olympijského a športového výboru (SOŠV) i vlády. Úrad verejného zdravotníctva SR v stredu pripustil aspoň podujatia s 50 účastníkmi, no v prípade, ak v piatok odštartuje nový ročník Tipos extraligy, musí SZĽH vyriešiť zásadný problém s rozhodcami.

Vedenie zväzu sa s nimi stále nedohodlo na novej zmluve a ak sa tak do piatku nestane, arbitri odmietajú zápasy rozhodovať. "Je to stále otvorená a horúca téma. Predpokladám, že to vyriešime v čo najkratšom čase," uviedol generálny sekretár zväzu Ivan Pulkert. Zástupca SZĽH sa ako jeden z mnohých funkcionárov zúčastnil na rokovaní SOŠV, kde sa diskutovalo o aktuálnych problémoch. "Veľmi vítame to, že sme sa zišli v takomto zložení. Šport by sa mal teraz zjednotiť, aby sme opäť dokázali všetky športoviská pootvárať a aby sme neskončili veľmi zle. Ja som veľmi vďačný za to, že pán prezident SOŠV Siekel a pán štátny tajomník Husár našli v tomto ťažkom období spoločnú reč," dodal Pulkert.