Podkonický uvažoval o zotrvaní vo Zvolene, napokon si prišiel vyčistiť hlavu

BRATISLAVA (SZĽH) - V pondelok podvečer absolvovalo 22 slovenských reprezentantov prvý tréning pred Nemeckým pohárom v Krefelde. Aj pod vedením Andreja Podkonického, jedného z asistentov hlavného trénera Craiga Ramsayho.

Štyridsaťjedenročný kouč, druhú sezónu za sebou šéf striedačky HKM Zvolen, neprežíva ideálne obdobie. Jeho extraligoví zverenci nezvládli ani jeden z uplynulých štyroch domácich duelov a postupne podľahli Detve 1:5, Košiciam 0:1, Slovanu 1:2 a zraneniami zdecimovanému Trenčínu, ktorý nastúpil s piatimi juniormi a tromi dorastencami, 1:2.

Taký je výpočet výsledkovej krízy HKM. Herná trvá azda ešte dlhšie. Od 20. októbra do prvej z prehier absolvovali „rytieri“ dve víťazné stretnutia. Hoci v nich tesne zdolali Miškovec 2:1 i Poprad vonku 4:3, Andrej Podkonický už vtedy nebol spokojný s výkonmi mužstva. Obe výhry označil za šťastné s dodatkom, že Miškovec aj Poprad boli vo vzájomných dueloch herne lepší i strelecky aktívnejší.

Počas rastúcej krízy poukazoval mladý tréner najmä na netímový až ľahkovážny prístup hráčov k povinnostiam a tiež na neochotu tlačiť sa za gólmi pred bránku, kde snaha o skórovanie najviac bolí. Kritizoval hru bez srdca. Andrej Podkonický priznal, že vzhľadom na klubové starosti uvažoval aj nad odrieknutím reprezentácie a zotrvaním pod Pustým hradom počas prestávky. „Mal som pocit, že by som mal zostať s mužstvom. Prišla prestávka, chcel som, aby sme spoločne potrénovali a odstránili príčiny posledných štyroch domácich prehier,“ vravel ambiciózny kouč, ktorému sa v minulej sezóne s HKM nepodarilo dosiahnuť vytúžený majstrovský vrchol. V semifinále play-off podľahol oslabenej, z posledných síl korčuľujúcej Nitre 3:4 na zápasy.

Hoci Podkonický uvažoval o zmene programu, napokon nezahodil príležitosť rozšíriť si trénersky obzor v Krefelde. Zvolenským zverencom nakombinoval oddych s poctivou záťažou. V pondelok voľno, od utorka do piatka tréningy a počas víkendu voľno. Mužstvo s pokynmi nechal v rukách asistentov Michala Kobezdu a trénera brankárov Daniela Makóniho. „Do reprezentácie som sa veľmi tešil. Predsa len, národný tím má svoju váhu a medzinárodná príležitosť neprichádza každý deň. Verím, že si trošku vyčistím hlavu. Od Craiga si plánujem vziať nové myšlienky a preniesť ich spoločne s novými silami na klubovú úroveň,“ dodal Andrej Podkonický.