Podcast: Viagra pred zápasom? Šialenosť - vraví Tomáš Pagáč

BRATISLAVA (SZĽH) - Vrecká žuvacieho tabaku, ba dokonca namočené v alpe, lieky s energetickými nápojmi, stimulanty, tabletky primárne určené na podporu erekcie či desiatky ďalších výživových doplnkov. Tým všetkým sa dopujú hokejisti v našej najvyššej hokejovej súťaži. Je to zdravé?

"Určite nie je," hovorí Tomáš Pagáč, odborný pracovník prevencie Antidopingovej agentúry Slovenskej republiky a dopingový komisár. So športovcami pracuje šesť rokov. V závere minulého roka obišiel na základe spolupráce so Slovenským zväzom ľadového hokeja všetky extraligové kabíny slovenských mužstiev, aby im v prednáškach pripomenul, ktoré látky sú z hľadiska antidopingových pravidiel zakázané a športovci ich nemôžu brať na podporu výkonu. Napokon vysvitlo, že primárnym problémom nie je užívanie takýchto substancií, ale povolených doplnkov, ktoré hokejisti neraz spájajú do šialených kombinácií.

Tomáša Pagáča viaceré zarazili. Či už prepojenia s liekmi, alebo užívanie viagry a iných odvodených prípravkov, ktoré primárne slúžia na podporu erekcie. Sú zakázané? "Som vyštudovaný biochemik, ale chvíľu mi trvalo, kým som zistil, prečo sa na to pýtajú 25-roční hokejisti. Došlo mi, že tento liek nebol primárne určený na erektilnú dysfunkciu, ale keďže rozširuje cievy v tele, môže mať pozitívny vplyv na športový výkon. Je šialené, aby športovec užíval takúto látku pred hokejovým stretnutím," konštatuje Tomáš Pagáč. 

Keď si pustíte náš podcast, dozviete sa odpovede na nasledujúce otázky: 

Ako prebiehali prednášky v kabínach extraligových klubov?

Čo Tomáša Pagáča pri diskusiách najviac šokovalo?

Ako zvyknú hokejisti kombinovať výživové doplnky?

Ohrozujú svoje zdravie?

Čo hovorí antidopingový komisár na fenomén žuvacieho tabaku?

Aký trest hrozí športovcom, ak odmietnu dopingovú kontrolu?

A aký môžu dostať v prípade pozitívneho testu?