Poctivosť? Je to čím ďalej tým horšie, hovorí Marko Stacha

EDMONTON (SZĽH) - Keď prišiel do kabíny, uvažoval, ako osloviť hráčov. Napokon zvolil neutrálnu formulku „dobrý deň“. Zo dňa na deň sa z Marka Stachu musel stať muž. Inak by nemal šancu uspieť. Na prelome rokov by mal byť jedným z defenzívnych lídrov reprezentácie do 20 rokov na šampionáte v Kanade.

Dátum 1. december 2013 sa do jeho života zapísal zlatými písmenami. Z provinčnej Považskej Bystrice posilnil Duklu Trenčín, nepochybne najväčší klub v širokom okolí. Mal 11 rokov a oplýval talentom. Bežne hrával so staršími spoluhráčmi. Na úlohu benjamínka si zvykol a stotožnil sa s ňou. V 16 rokoch prvý raz nakukol na pár tréningov do kabíny prvého tímu. Nervózny a rozrušený.

„Ani som nevedel, či mám povedať dobrý deň alebo čaute. Nakoniec som zvolil neutrálnu formulku, ale aj tak som následne skĺzol z vykaniu. Samozrejme, vynadali mi za to,“ zaspomínal si Marko Stacha.

Počas letnej prípravy v roku 2019 už bol pevnou súčasťou kabíny. Do parády si ho zobral Tomáš Starosta, ktorý sa neraz pousmial nad tým, že by mu mohol byť otcom. Zmužnel a dospel. Doslova na počkanie. Nádeje, ktoré do neho tréneri vložili, potvrdil.

Hoci podľa slov jedného bývalého mládežníckeho trénera Dukly Trenčín nebolo vôbec jasné, či to zvládne. Bol až príliš precitlivelý a bojazlivý. Vraj neraz vyronil slzy, no trvalou pozíciou pri prvom tíme sa zmenil. Ak sa niekto z mladých hráčov dokázal posunúť dopredu, tak práve Marko Stacha medzi nimi hral prím.

„Ak som zažil niekoho, kto si dokázal naložiť navyše a pracovať na viac ako sto percent, tak medzi nich určite patrí on. Niekedy ho až musíme krotiť. Jeho celkový progres je viditeľný,“ povedal nám začiatkom roka tréner obrancov Dukly Trenčín Peter Frühauf.

A v otázke poctivosti je to v jeho prípade stále narastajúce. „Poviem vám, že je to ešte horšie,“ smial sa Stacha a pokračoval: „Som tak nastavený. Keď si večer ľahnem do postele, zhrniem si celý deň. Ak viem, že som pre seba neurobil maximum a navyše v porovnaní s ostatnými, nie som spokojný.“

Draft sám o sebe nič neznamená. Dôležité je to, čo hráč ukáže na ľade.

18-ročný bek neznáša prehry. Či už v ostrých ligových zápasoch, tréningoch, alebo hoci aj na hernej konzole. Keď ešte nebol plnoletý, po zápasoch ho čakal pri štadióne otec, aby ho autom zobral domov. V prípade prehry mladému Markovi veľmi do reči nebolo.

„On už videl, v akom som rozpoložení. Aj skúsil utrúsiť dve vety, ale keď videl, že to nemá zmysel, nechal ma na pokoji. Niekedy bolo ticho celou cestou a rozprávať sa so mnou dalo až na druhý deň. Snažím sa prehry vstrebávať lepšie a aj sa mi to postupnými krokmi darí,“ doplnil.

Uplynulú sezónu Tipsport ligy nastúpil v drese Dukly Trenčín na 48 zápasov a pripísal si na svoje konto 6 bodov. Zväčša v prvej, prípadne druhej obrane po boku Graema McCormacka, či Tomáša Starostu. Reprezentačný tréner do 20 rokov Róbert Petrovický ho zobral aj na svetový šampionát do Českej republiky. Z hráča, ktorý sledoval stretnutia na tribúne, sa napokon prepracoval na najlepšieho obrancu Slovenska. Všetko nasvedčovalo tomu, že mu draft do NHL neujde. Opak bol pravdou. Nesiahol po ňom žiadny klub z najprestížnejšej súťaže na svete.

„Urobil som všetko, čo som mohol. Sezóna bola zo všetkých stránok výborná. Veľa mi pomohli tréneri aj spoluhráči. Draft sám o sebe nič neznamená. Dôležité je to, čo hráč ukáže na ľade,“ vysvetľoval.

O pár dní sa v Edmontone začne svetový šampionát do 20 rokov. Slovenská výprava naň odletela z viedenského letiska s niekoľkohodinovým meškaním. Chlapci napriek tomu nestrácali dobrú náladu a dokázali sa zabaviť. „Našli sme pohodlné gauče a blízko nich boli aj zásuvky na elektrinu, takže sme tento čas využili na oddych s mobilnými telefónmi. Neklesali sme na duchu, hoci to bol náročný deň, pretože sme ráno ešte pred šiestou hodinou odchádzali zo Zvolena.“

Majstrovstvá sveta sa vzhľadom na pandemickú situáciu budú hrať iba v jedinom meste. Nikto z najvyššej kategórie nevypadne, keďže sa nekonajú šampionáty nižších úrovní.

„Pre nás to môže byť výhoda. Môžeme hrať uvoľnene. Sme dobrý kolektív. Ak do seba veci zapadnú správne, Slovensko má šancu stať sa príjemným prekvapením turnaja. Pôjdeme od zápasu k zápasu a uvidíme, ako sa nám bude dariť,“ poznamenal Stacha.

Jeho pozícia v tíme už bude tento rok iná ako pred dvanástimi mesiacmi, kedy iba naberal skúsenosti. „Nechcem byť v strese, ale šampionát si v prvom rade užiť z hokejovej stránky,“ dodal.