Počas víkendu odštartuje nový ročník Extraligy juniorov a Kaufland Extraligy dorastu

BRATISLAVA (SZĽH) – V sobotu a v nedeľu sú na programe úvodné dve kolá novej sezóny domácich najvyšších hokejových súťaží v kategóriách juniori a dorast. Do bojov o prvenstvo v Extralige juniorov zasiahne dvanásť tímov, až šestnásť klubov bude súčasťou Kaufland Extraligy dorastu. Tituly obhajujú juniori Košíc a dorastenci Nitry.

Základná časť juniorskej extraligy ponúkne 44 kôl. Bude sa hrať systémom každý s každým, pričom jednotlivé tímy na seba narazia štyrikrát (dvakrát doma a dvakrát vonku). Všetkým družstvám spestrí program jeden vložený duel s reprezentačnou osemnástkou. Body aj skóre z tohto stretnutia sa budú započítavať účastníkom Extraligy juniorov, hoci projektový tím bude vedený mimo tabuľky. 

Do play-off postúpia kluby umiestnené na prvom až ôsmom mieste po základnej časti. Všetky série vyraďovacej fázy sa budú hrať na tri víťazné zápasy. Pre tímy na deviatom a desiatom mieste po základnej časti sa sezóna skončí. Mužstvá na jedenástom a dvanástom mieste absolvujú baráž v spoločnosti dvoch najlepších družstiev z 1. ligy juniorov po nadstavbovej časti. V rámci play-out bude na programe 6 kôl, po ktorých si dva najvyššie postavené tímy vybojujú extraligovú príslušnosť aj pre ročník 2023/24.  

„V Extralige juniorov aj v Kaufland Extralige dorastu došlo oproti minulému ročníku k navýšeniu počtu účastníkov. Zoznam juniorských extraligistov rozšírili HK Dukla Michalovce - mládež a HK Gladiators Trnava, medzi dorastencami pribudli Draci Liptovský Mikuláš a HOBA Bratislava. Vzhľadom na to nastali aj zmeny formátu súťaží. Výraznejšie úpravy sa dotkli dorasteneckej extraligy. Na základe schváleného olympijského cyklu bol prijatý model súťaže, ktorý zabezpečuje štyrom najlepším tímom z 1. ligy dorastu konfrontáciu s extraligovými tímami v rámci dlhodobej baráže. Na rozdiel od Extraligy juniorov, dorastenci nebudú bojovať o titul v sériách play-off, ale na záverečnom turnaji, ktorý bude súčasťou Mládežníckych majstrovstiev Slovenska,“ uviedol predseda komisie mládeže SZĽH Lukáš Pék. 

V základnej časti Kaufland Extraligy dorastu sa odohrá 30 kôl systémom každý s každým (dvakrát doma alebo vonku). Následne nastane rozdelenie súťaže na dve časti – prvých desať tímov poputuje do skupiny A. V nej odohrá každé družstvo 18 zápasov systémom každý s každým (raz doma a raz vonku). Štyri najlepšie kluby postúpia na finálový turnaj o majstra SR vo vekovej kategórii dorast, ktorý sa odohrá v rámci MMSR 2023.

V barážovej skupine B bude rovnako desať klubov. Predstavia sa v nej mužstvá z 11. až 16. miesta po základnej časti Kaufland Extraligy dorastu a štyri tímy z K-Classic 1. ligy dorastu umiestnené na postupových pozíciách. Všetkých desať mužstiev odohrá 18 zápasov systémom každým s každým (raz doma a raz vonku). Kluby, ktoré sa umiestnia na prvých šiestich priečkach budú súčasťou dorasteneckej extraligy aj v ďalšom ročníku. Zvyšné štyri tímy zamieria do 1. ligy dorastu. 

Program 1. kola Extraligy juniorov 

Sobota 10. septembra

HK DUKLA Trenčín – HKM Zvolen (14.00) 
VLCI Žilina – BARANI Banská Bystrica (14.00)
HK Gladiators Trnava – HK ŠKP Poprad (14.00)
MHA Martin – MHKM Skalica (15.00)
HC Slovan Bratislava – HK Dukla Michalovce – mládež (17.00)
MMHK Nitra – HC Košice (17.15)

Kompletný program Extraligy juniorov nájdete TU

Program 1. kola Kaufland Extraligy dorastu 

Sobota 10. septembra

VLCI Žilina – HKM Zvolen (10.45)
HOBA Bratislava – HC Košice (14.00)
MMHK Nitra – HK ŠKP Poprad (14.00)
MŠK Púchov – BARANI Banská Bystrica (14.00)
HC Slovan Bratislava – HK Dukla Michalovce – mládež (14.15)
MHKM Skalica – MHA Martin (15.00)
HK Gladiators Trnava – HK Spišská Nová Ves (17.00)
HK DUKLA Trenčín – Draci Liptovský Mikuláš (17.00)

Kompletný program Kaufland Extraligy dorastu nájdete TU