Po Rusoch prišiel rad aj na Lotyšov - zdolali sme ich 6:3!

František Hossa, foto Štartfoto - Ján SúkupFrantišek Hossa, foto Štartfoto - Ján Súkup

TURÍN 16. februára (SITA) - Slovenská hokejová reprezentácia zdolala vo svojom druhom vystúpení v B-skupine olympijského turnaja na ZOH 2006 v Turíne tím Lotyšska 6:3. Slováci si v úvodnej tretine vypracovali trojgólové vedenie 4:1. Lotyšom sa síce podarilo znížiť na 3:4, ale po góloch Cháru a Mariána Hossu dotiahli hráči SR zápas do víťazného konca a po dvoch hracích dňoch sú bez prehry. Slovenský národný tím nepodľahol Lotyšom od MS 1997, keď vo fínskom Tampere s nimi prehral v skupine o zotrvanie v elitnej kategórii 4:5.

V treťom dueli na olympijskom turnaji sa Slovensko stretne v sobotu 18. februára o 20.00 h s USA.

 

B-skupina (Torino Esposizioni):

 

SLOVENSKO - LOTYŠSKO 6:3 (4:1, 1:2, 1:0)

Góly: 6. Zedník (Višňovský), 6. Petrovický (Surový, Meszároš), 8. Demitra (Marián Hossa), 14. Marián Hossa, 34. Chára (Marián Hossa), 50. Marián Hossa (Gáborík) - 7. Ozolinš (Cipulis, Pantelejevs), 21. Cipulis (Cipruss, Pantelejevs), 27. Niživijs (Skrastinš)

Vylúčení: 6:4, presilovky: 0:0, oslabenia: 1:0, rozhodovali: Kurmann (Švajč.) - Fonselius (Fín.), Racicot (Kan.), 2960 divákov.

Slovensko: Lašák - Višňovský, Štrbák, Chára, Meszároš, Jurčina, Suchý, Ivan Majeský - Marián Hossa, Demitra, Gáborík - Bondra, Kapuš, Šatan - Svatoš, Bartečko, Zedník - Ronald Petrovický, Surový, Marcel Hossa

Lotyšsko: Irbe - Rekis, Skrastinš, Tribuncovs, Ozolinš, Lavinš, K. Redlihs, Saviels, Pujacs - Cipulis, Cipruss, Pantelejevs - Niživijs, Semjonovs, Tambijevs - Ankipans, Vasiljevs, Mamonovs - M. Redlihs, Berzinš, Ziedinš

 

Súboj s Lotyšmi začal zostra, keď už v 1. min hasil slovenský brankár Lašák rýchly brejk súpera. Na opačnej strane hrozil najmä prvý útok vedený Demitrom, ale novovymenovaný kapitán dvakrát tesne minul. V 6. min Višňovský vysunul Zedníka, ktorý strelou spoza obrancu prekvapil skúseného Irbeho - 1:0. Už o dvadsať sekúnd si nakorčuľoval na Surového prihrávku za chrbát lotyšskej obrany Petrovický a tiež nezaváhal. Lotyšsko potrebovalo iba niečo viac ako pol minúty, aby Ozolinš spomedzi kruhov znížil na 1:2. Góly v rýchlom slede pokračovali. V 8. min putoval na trestnú lavicu Jurčina a Slováci využili väčší priestor na ľade na strelenie tretieho gólu. Únik Mariána Hossu po pravom krídle zakončil Demitra. V polovici prvej dvadsaťminútovky prestrelil Lašáka Vasiljevs, ale švajčiarsky rozhodca Kurmann gól neuznal pre postavenie Mamonovsa v bránkovisku. Naopak v 14. min zvýšil Marián Hossa nadvakrát už na rozdiel troch gólov - 4:1. Slovenský brankár excelentne zlikvidoval v závere prvej tretiny samostatný nájazd Tambijevsa. Už po 54 sekundách hry druhej tretiny potrestali Lotyši vylúčenie Jurčinu, keď Chára sa nechal vylákať za bránku a Cipulis znížil na rozdiel dvoch gólov. V 25. min korčuľoval sám na Lašáka Lavinš, no minul, ale o dve minúty na to uspel v rovnakej pozícii Niživijs. Krídelník ruského Novgorodu strelil kontaktný gól - 3:4. Hokejisti z krajiny usporiadateľa nadchádzajúceho svetového šampionátu nebezpečne tlačili a Lašák v bránke Slovenska sa na nedostatok práce nemohol sťažovať. Pokoj do slovenských radov priniesla exportná delovka Cháru iba niekoľko sekúnd po tom ako Slováci ustáli vylúčenie Petrovického. Zverenci trénera Františka Hossu sa v záverečnej časti stretnutia zamerali najmä na pozorné bránenie, naďalej však vyrážali aj do nebezpečných kontier. Jednu z nich zakončil v 50. min Marián Hossa po ukážkovej spolupráci s Gáboríkom. Hossa zakončoval už do prázdnej bránky a zvýšil na konečných 6:3.

Aktuálna tabuľka B-skupiny:
1. Slovensko   2 2 0 0 11:6 4
2. Rusko         2 1 0 1 8:5 2
3. Švédsko      2 1 0 1 7:7 2
4. USA           1 0 1 0 3:3 1
5. Lotyšsko     2 0 1 1 6:9 1
6. Kazachstan 1 0 0 1 2:7 0