Po prvých zrazoch reprezentačnej pätnástky: Radosť a aj cenné skúsenosti

LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ (SZĽH) – Zbieranie prvých reprezentačných skúseností majú za sebou už aj hráči ročníka 2007. Ešte pred tromi týždňami sa v Liptovskom Mikuláši na trojdňovom výcvikovom tábore reprezentácie do pätnásť rokov zišli hokejisti pôsobiaci od Martina na východ, na ktorých od pondelka do stredy nadviazali aj ich rovesníci pôsobiaci v kluboch na západe a stredozápade Slovenska.

Reprezentačná pätnástka je pre hokejistov prvou zastávkou na pomyselnej viacročnej ceste naprieč mládežníckymi reprezentáciami. Pri úvodnom kontakte s najcennejším dresom sa síce vyberá zo širšieho portfólia adeptov, pričom samotní hráči sú rozdelení do výberov podľa svojej regionálnej príslušnosti, nič to však nemení na hodnote a význame nominácie pre akéhokoľvek hráča. 

„Veľmi som sa tešil, že ma na túto akciu tréneri nominovali,“ prezrádza útočník Nitry Tomáš Chrenko. „Mám z celého kempu dobrý pocit. Absolvovali sme kvalitné tréningy, odohrali sme dva dobré zápasy, bola to výborná skúsenosť,“ povedal bezprostredne po skončení akcie syn bývalého hokejistu s bezmála šiestimi stovkami štartov v najvyššej slovenskej súťaži.

Tomáš Chrenko. Foto: Jakub Homoľa

Tomáš Chrenko. Foto: Jakub Homoľa

Prakticky pre všetkých nominovaných hráčov išlo o niečo nové, keďže doposiaľ v reprezentačnom družstve nemali možnosť pôsobiť. Pomôcť zvládnuť počiatočnú nervozitu mohla v prípade ďalšieho útočníka Jakuba Dubravíka aj tá skutočnosť, že reprezentačným trénerom pätnástky je jeho klubový tréner zo Žiliny Róbert Rehák. „Možno aj to trochu pomohlo,“ uznáva. „Je to síce reprezentácia, ale snažil som sa nebyť z toho vystresovaný. Dôležité bolo, aby som sa ukázal to najlepšie, čo je vo mne. Ale, samozrejme, bola to pre mňa neskutočná skúsenosť. Som veľmi rád a tiež vďačný za to, že som mal možnosť tu byť.“

Reprezentácia do pätnásť rokov bola na úvodných dvoch zrazoch rozdelená na štyri regionálne výbery. Výbery hráčov z východného Slovenska a zo stredu republiky absolvovali trojdňový výcvikový tábor v termíne od 21. do 23. februára, zvyšné dve družstvá hráčov zo západu a stredozápadu zas od 14. do 16. marca. Summa summarum, príležitosť dostalo dohromady osemdesiatosem hráčov, štyridsaťštyri na každom výcvikovom tábore.
„Viacerých chlapcov som pred zrazom poznal aspoň z videnia,“ prezradil Dubravík na otázku s koľkými známymi tvárami sa v Liptovskom Mikuláši stretol. „Osobne som sa poznal len s niektorými. Viem ale, že niektorí hráči poznali podstatnú časť kádra z rôznych turnajov či selectov.“

Na oba turnusy čakal na zraze rovnaký, a treba podotknúť, že náročný trojdňový program. V priebehu výcvikového tábora nominovaní hráči absolvovali testy na suchu i na ľade, tréningy vrátane samostatných tréningov zameraných a určených osobitne pre obrancov a útočníkov a vyvrcholením akcie boli dva modelované zápasy v utorok a v stredu.

Jakub Dubravík. Foto: Jakub Homoľa

Jakub Dubravík. Foto: Jakub Homoľa

V nich síce nešlo o žiadne body do tabuľky, no aj samotní hráči priznávajú, že medzi jednotlivými družstvami sa hralo aj o určitú prestíž. „Každý z nás chcel ten zápas vyhrať, o tom niet pochýb. Hrali sme naplno a kým v prvom zápase sme vyhrali, v druhom nám to, žiaľ, nevyšlo,“ povedal Chrenko odkazujúc na výsledky 8:4 a 7:9 z pohľadu jeho družstva – regiónu západu. 

V druhom zápase bol Chrenko aj iniciátorom jednej zaujímavej situácie. V závere zápasu, keď jeho tím prehrával o dva góly, to bol práve Chrenko, ktorý navrhoval odvolanie brankára. „Boli dve minúty do konca, prehrávali sme 6:8 a určite sme chceli zápas vyhrať. Tréner potom vtipkoval, že som si mohol vziať aj timeout,“ hovorí s úsmevom 14-ročný útočník, ktorý sa dokázal v druhom stretnutí aj zapísať do streleckej listiny.

Všetci nominovaní sa po akcii vracajú späť do svojich materských klubov. Aj keď je otázne, či sa v aktuálnom súťažnom ročníku pod hlavičkou reprezentácie ešte zídu, už o pár mesiacov ich čaká posun do reprezentácie do šestnásť rokov, kde hráči ročníka 2007 nadobudnú aj prvé skúsenosti v mimoriadne náročnej medzinárodnej konfrontácií reprezentačných družstiev. Výcvikovými tábormi v Liptovskom Mikuláši sa teda rozhodne nič nekončí. Práve naopak... „Sami tréneri nám hovorili, že si máme z tejto akcie vziať pozitívnu skúsenosť. Aj keď sme sa dostali do reprezentácie, každý jeden z nás musí aj naďalej na sebe pracovať a makať, aby sa sem dostal aj v budúcnosti,“ dodal na záver Dubravík.