Po prvenstve v Budapešti štartuje projekt osemnástky, predstaví sa na turnaji v Leviciach

BUDAPEŠŤ (SZĽH) – Mimoriadne dominantným herným i výsledkovým spôsobom ovládla slovenská hokejová reprezentácia do 18 rokov Turnaj olympijských nádejí v Budapešti. Hoci trénerský štáb na čele s Ivanom Fenešom nemal k dispozícii menoslov hráčov, s ktorým chcel pôvodne odcestovať do maďarskej metropoly, o to viac ho teší, že mužstvo so siedmimi reprezentačnými nováčikmi v tejto kategórii obstálo na výbornú. Po jednodňovej prestávke štartuje osemnástka už v pondelok 30. augusta prvú fázu projektovej prípravy v sezóne 2021/22.

Reprezentační tréneri v kategórii do 18 rokov Ivan Feneš, Boris Žabka a Tibor Tartaľ museli nomináciu na budapeštiansky turnaj zopárkrát korigovať, keďže viacerí hráči účasť na podujatí odriekli. Dôvodom bol boj o miesto v zostave na klubovej úrovni. Hoci Ivana Feneša prístup mladých hokejistov netešil, do Budapešti napokon odcestoval s tímom, v ktorom sa mohol oprieť o sedem hokejistov z nedávneho Hlinka Gretzky Cupu - Honzeka, Kopeckého, Nahálku, Šoteka, Jurčáka, Kmeca a Koreca. „Platí, že na každý turnaj chceme ísť v najlepšej zostave. Som nesmierne rád, že sme mohli vidieť v hre aj ďalších chlapcov. A mnohí potvrdili, že sú vhodnými adeptmi na reprezentačný dres do 18 rokov. Aj v mene trénerských kolegov musím chlapcov pochváliť. Odohrali suverénne a sebavedomé zápasy, v ktorých nebolo poznať, že máme v tíme sedem reprezentačných nováčikov,“ hodnotil Feneš pre hockeyslovakia.sk víťazný turnaj po presvedčivých výhrach 9:2 nad Talianskom, 5:0 nad Poľskom a 8:1 nad domácim Maďarskom.

Štyria z vyššie menovanej sedmičky hokejistov, ktorí boli súčasťou historickej jazdy slovenskej osemnástky na prestížnom Hlinka Gretzky Cupe, vytvorili v Budapešti takmer kompletnú elitnú formáciu. V obrane ju istili Sebastián Nahálka s Jozefom Viliamom Kmecom, vpredu dominovali Alex Šotek so Samuelom Honzekom. Útočný trojzáprah skvele doplnil Martin Mišiak, ktorý opustil káder osemnástky tesne pred štartom Hlinka Gretzky Cupu. V troch budapeštianskych zápasoch sa však blysol dvoma hetrikmi.

Dovedna si elitná slovenská päťka pripísala na konto až 29 kanadských bodov (Kmec 6, Nahálka 2 – Honzek 7, Mišiak 8, Šotek 6). „Chlapci hrali fantasticky. Teším sa z Martina Mišiaka, ktorý sa do záverečnej nominácie na Hlinka Gretzky Cup nedostal. Nezostal frustrovaný, ale bol ochotný pokračovať v tvrdej práci. A na turnaji v Maďarsku ukázal, že hokej má skutočne rád. Teším sa zaňho, ale aj za hru celej formácie, ktorá hrala skvelý hokej,“ vravel Ivan Feneš.

Osemnástka pokračuje v tvrdej drine prakticky ihneď po návrate z Budapešti. Po dni voľna v nedeľu sa opäť zíde v pondelok v Piešťanoch, kde odštartuje prvú fázu projektu centralizovanej prípravy. V závere týždňa sa predstaví na Memoriáli Ondreja Petráša v Leviciach za účasti tria účastníkov Slovenskej hokejovej ligy Levíc, Považskej Bystrice a Trnavy.

„V pondelok začíname projektovú časť prípravy, pričom od štvrtka nás čaká turnaj v Leviciach. Situácia s hráčmi sa mení takmer každý deň. Kluby si mladých chlapcov sú podržať v príprave, preto sa ideme snažiť zložiť tím z toho, čo budeme mať k dispozícii. Pozrieme sa aj na chalanov, ktorých mi odporučili tréneri zo šestnástky a sedemnástky a doplníme ich o nosný ročník 2004. Začíname prakticky od bodu nula, ale našou prácou je, aby sme sa pokúsili vychovať ďalších hráčov, ktorí sa za rok strávený v projekte výrazne posunú vpred,“ dodal Ivan Feneš.