Po pár tréningoch sa hneď nedá predvádzať špičkový hokej

TOPOĽČANY (SZĽH) - Dlhý tréningový i zápasový výpadok poznamenal úroveň stretnutí v úvodnom kole Slovenskej hokejovej ligy po koronaprestávke. Viac ako mesačná pauza ovplyvnila výkony jednotlivých mužstiev i hráčov, ktorým niekedy robili problémy aj banálne veci. O najväčšie prekvapenie sa postarali Humenčania, ktorí vyhrali v Topoľčanoch 4:1.

Topoľčany mali za sebou veľmi dobrú prípravu, počas ktorej v Tipsport Kaufland Cupe potrápili aj účastníkov Tipos extraligy a ako jediný tím z SHL sa prebojovali do štvrťfinále. Po septembrových súbojoch so Slovanom Bratislava sa už tešili hráči od Tríbeča na štart ligovej sezóny, avšak namiesto stretnutí išli do karantény a keď sa z nej dostali, už bola SHL prerušená. S normálnymi tréningami začali „žochári“ prakticky až v týždni pred reštartom ročníka. Po pár tréningoch nastúpili na prvý tohtosezónny ligový duel o body proti Humennému. „Bola to poriadne dlhá pauza, v našom prípade zvlášť. Poznačila predovšetkým náš výkon na ľade. U niekoho sa prejavila viac, u niekoho menej. Viacerí hráči sa pri napádaní rýchlo unavili a zatavili. V podstate aj zápas s Humenným, v ktorom náš výkon nebol na víťazstvo, nám ukázal, že sme sa vrátili na začiatok sezóny a nie tam, kde sme boli v závere letnej prípravy. Čaká nás opäť veľa práce,“ skonštatoval tréner Topoľčian Ľubomír Hurtaj.

Hráči sa musia inak pripraviť, spraviť si akúsi bublinu, v ktorej sa povzbudia a vyburcujú, aby hrali najlepšie, ako to ide. ĽUBOMÍR HURTAJ

Humenčania pred vynúteným prerušením súťaže stihli odohrať duel v Skalici, kde prehrali 2:4. Následne sa rozišli do svojich domovov, ich domovský štadión zatvoril na dlhé štyri týždne svoje brány. Hokej je špecifický šport, iba si obuť korčule a naskočiť do zápasu nestačí. „Máme v mužstve prakticky všetkých cezpoľných, mnohí bývajú v Košiciach, ďalší v Prešove. Boli by to pre nich vysoké náklady na cestovanie, ak by mali chodiť do Humenného len na suché tréningy a späť. Odkázal som im všetkým, aby sa pripravovali v rámci možností doma. Až pred zopár dňami sme sa vrátili na ľad, najskôr sme trénovali s piatimi hráčmi a brankárom a posledné tri tréningy už všetci pokope. Na reštart súťaže sme pripravili, ako sme mohli. Ani v Topoľčanoch ešte nikto nekorčuľoval podľa mojich predstáv. Bez pravidelných a systematických tréningov sa však ani nič iné nedalo čakať,“ poznamenal hlavný kouč Humenného Milan Staš. Pri posledných slovách mu pritakal aj Ľubomír Hurtaj.

Duel sa hral rovnako ako na iných hokejových štadiónoch na Slovensku v komornej atmosfére. Za normálnych okolností by bolo na tribúnach v Topoľčanoch minimálne tisíc fanúšikov, ktorí by neúnavne hnali svojich dopredu. Tentoraz ticho prehlušovala len hudba počas prerušení hry. „Prekážala mi, bola príliš nahlas, akoby bolo na štadióne 6000 ľudí. Ťažko sa počas striedaní dávali hráčom pokyny,“ posťažoval sa Milan Staš.

Výhoda domáceho prostredia sa v dnešných časoch neprítomnosťou fanúšikov na tribúnach zmazáva. Hráči sa musia vyburcovať sami, nemá ich kto ešte viac nabudiť. Možno aj preto neprišiel v úvode stretnutia očakávaný nápor Topoľčian. „Hráči sa musia inak pripraviť, spraviť si akúsi bublinu, v ktorej sa povzbudia a vyburcujú, aby hrali najlepšie, ako to ide. Podobné je to dnes v každej lige,“ dodal Ľubomír Hurtaj.